Viron keihästykki Magnus Kirtin urakehitys on ollut huima – Suomen valmentajaässä näkee selviä merkkejä entisestä lajista

Julkaistu:

Yleisurheilu
Virolainen Magnus Kirt on tällä hetkellä maailman ykköskeihäänheittäjä, jota muut jahtaavat.
– Se näyttää helpolta, rytmikkäältä ja tehokkaalta. Yleensä silloin keihäs lentää myös pitkälle kuten Magnuksella juuri nyt. Paketti on kasassa, hän on erittäin hyvässä kunnossa ja tällä hetkellä meitä muita edellä, kommentoi Thomas Röhler kilpakumppaniaan.

Saksalaisen olympiavoittajan analyysi keihään maailmantilaston kärkimiehestä Magnus Kirtistä kiteyttää oivallisesti virolaisen näiden päivien heittämistä.

Alkukauden perusteella maailman keihäsvaltikka on tiukasti 90,61 heittäneen Kirtin hyppysissä.

29-vuotias Kirt kiskaisi juhannusviikolla parin vuorokauden sisällä kahdesti yli 90 metriä – ja matkusti vielä välipäivänä Keski-Euroopan halki Suomeen.

Dohan MM-kilpailuihin on aikaa reilut kolme kuukautta. Ostravan ja Kuortaneen yhteissuoritus oli myrskyvaroitus kilpakumppaneille.

Kirt on toistaiseksi ainoa heittäjä, joka on puhkaissut tällä kaudella yli 90 metrin viivan. Hän ei kuitenkaan halua vielä vetää liian syvällisiä johtopäätöksiä kilpailuasetelmista.

– Kausi on vielä hyvin alussa. Olen tietysti onnellinen viime aikojen tuloksistani, mutta taso on laaja. Potentiaalisia MM-menestyjiä löytyy ainakin kymmenkunta.

– Nyt näyttää kuitenkin siltä, että maailmanmestaruuteen vaaditaan 90 metrin heitto, Kirt sanoi juhannuksena Kuortaneella.

Tausta kakkoslajista näkyy vahvasti

Pienessä Tõrvan kaupungissa Etelä-Virossa syntyneellä ja kasvaneella Kirtillä on monipuolinen urheilutausta.

Olikin lähellä, ettei virolainen valinnut päälajikseen korkeushyppyä. Parhaimmillaan 210 hypännyt Kirt päätti kuitenkin valita keihäänheiton, mutta tausta ”kakkoslajista” näkyy vahvasti.

– Magnus kestää hyvin iskutusta, hänellä on hyvärytminen ja vauhdikas vauhtijuoksu. Nämä ovat varmasti peruja korkeushyppytaustasta, keihään lajivalmentaja Petteri Piironen uskoo.

Piirosen mukaan Kirtin alkukauden vahvan tekemisen pohja rakentuukin vahvasti juuri vauhdinottoon.

– Hän pystyy tulemaan viivalle selvästi parhaalla vauhdilla ja tekemään kovasta nopeudesta teknisesti puhtaita vetoja. Onnistumiset ovat tietysti lisänneet myös itseluottamusta, joka huokuu hänen kaikessa tekemisessään, Piironen muistuttaa.


Kirtin mukaan hänen itseluottamuksensa rakentuminen korkealle tasolle on pitkän työn tulos. Virolainen ei ollut vielä viisi vuotta sitten puhkaissut edes 80 metrin rajaa. Myöhäisheränneen urheilijan urakehitys on ollut huima.

Kirt teki läpimurtonsa viime elokuussa Berliinin EM-kisoissa, joissa hän nappasi pronssimitalin. Tällä kaudella Kirt on osoittanut ottaneensa jälleen askeleen seuraavalle tasolle.

– Terveenä harjoitteleminen ja kilpaileminen ilman kipuja on äärimmäisen tärkeää. Olen pystynyt toteuttamaan suunnitelmaani pitkään, ja kehitystä on tullut. Perustasoni on noussut reilusti yli 80 metrin. Se mahdollistaa myös yhdeksiköllä alkavat tulokset.

Tallinnan yliopistossa taloustieteitä opiskellut ja erinomaisesti englantia puhuva mutta ujonoloinen Kirt on kilpaillut ahkerasti Suomessa. Kuortaneen kilpailun lisäksi hänet nähtiin myös Paavo Nurmen kilpailuissa Turussa sekä Kultaisessa keihäässä Vantaalla.

– On aina kunnia kilpailla Suomessa, jossa lajia arvostetaan hyvin paljon. Eikä siitäkään ole haittaa, että tunnun pärjäävän täällä melko hyvin, Kirt virnisti.

”Kutkuttava tilanne”

Keihäskesä on alkanut Kirtin komennossa. Hänen takanaan pakka on vahvasti auki.

Piirosen mukaan etenkin saksalaisleirissä on mietinnän paikka.

– Andreas Hofmann ja Bernhard Seifert ovat heittäneet 89-metriset, mutta viime vuosilta totuttu saksalaisten ylivalta näyttää ainakin toistaiseksi olevan ohi. Esimerkiksi Röhler on ollut paikka paikoin yllättävän vaisu, ja hän joutuu tarkasti pohtimaan ongelmiensa ratkaisuja.

Suomalaisittain Piironen näkee tilanteen erittäin mielenkiintoisena. Oliver Helander heitti juhannuksena maailmantilaston kuudennelle sijalle (86,93). Konkari Antti Ruuskanen avasi kautensa yli 85 metrin heitolla.

Myös kevään yllättäjä Toni Kuusela kolkuttelee MM-koneen portteja. Lisäksi keihäskansa odottaa kuumeisesti Tero Pitkämäen paluuta sairastuvalta.

– Tilanne on kansainvälisesti meidän heittäjiemme näkökulmasta hyvin kutkuttava. Dohaan on aikaa vielä monta kuukautta, mutta olemme vahvasti pelissä mukana, Piironen näkee.

Komeetan lailla keihäsmaailman kärkeen nousseen Kirtin suoritustasoa Piironen pitää tällä hetkellä vakuuttavana.

– Mikäli Magnus malttaa myös levätä ja tehdä hyviä harjoitusjaksoja tiiviin kilpailutahdin ohessa, tämä voi olla hyvinkin hänen vuotensa. Kaikki eväät ovat siihen olemassa.

Magnus Kirt

Syntynyt: 10.4.1990 Viron Tõrvassa

Pituus/paino: 191 cm/87 kg

Saavutukset: EM-pronssia Berliinissä 2018

Parhaat kausittain:
2019: 90,61
2018: 89,75
2017: 86,06
2016: 84,47
2015: 86,65
2014: 79,70

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt