Maailmantilaston tuore kärkinimi tähdittää Kuortaneen keihäskilpailua – asiantuntija odottaa Oliver Helanderilta ”piikkiheittoa” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Maailmantilaston tuore kärkinimi tähdittää Kuortaneen keihäskilpailua – asiantuntija odottaa Oliver Helanderilta ”piikkiheittoa”

Kuortaneella nähdään jännittävä ja kovatasoinen miesten keihäskilpailu lauantaina. Naisten pika-aidoissa kilpakumppanien päänahat ovat haluttua tavaraa.

Oliver Helanderin kauden pisin heitto lensi Paavo Nurmen kisoissa 84,94. Helander oli kisan neljäs.

22.6.2019 12:44

Tänään käytävien Kuortaneen juhannuskisojen odotetuimmat lajit ovat miesten keihäs ja naisten pika-aidat.

Naisten pika-aidoissa on nähty vauhdikas alkukesä, sillä jo kaksi suomalaista on alittanut Dohan MM-rajan, joka on 12,98.

Kuortaneen lähtöviivalla Suomen kärkinaisista nähdään Annimari Korte, Nooralotta Neziri, Reetta Hurske sekä Lotta Harala.

Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo harmittelee, että Jyväskylässä upean juoksun kaatumisen takia keskeyttänyt Matilda Bogdanoff ei ole mukana.

– Bogdanoff juoksi törkeän hyvä alun ennen kaatumistaan Jyväskylän Motonet GP:ssä keskiviikkona. Hän oli kuudennella ja seitsemännellä aidalla vielä Nezirin kanssa tasoissa ja jopa edellä. On todella mielenkiintoista nähdä hänen juoksevan seuraavan kerran, Hollo ennustaa.

Nooralotta Neziri ja Annimari Korte kamppailivat Jyväskylän Motonet GP:n pika-aitojen voitosta.

Hollo on pannut merkille pika-aiturien kovan kilpailutahdin ja muistuttaa kauden pituudesta. Dohassa käytävät yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut käydään poikkeuksellisesti vasta syyskuun ja lokakuun vaihteessa.

– Aika paljon on kärkikolmikko Korte, Neziri ja Hurske juossut. Lotta Haralalla on ollut vaivoja. Hänellä oli selkäleikkaus hallikauden tuntumassa, joten huippukunnon löytyminen kestää vielä. Korteen ja Nezirin kohdalla on varmasti tähdätty ensimmäinen piikki tähän alku kesään, että saadaan Dohan raja rikki ja harjoittelu rauhaa syksyyn.

Kuortaneelle on ennustettu perinteikästä juhannussäätä eli sateet ovat todennäköisiä ja lämpötila on 16 asteen tuntumassa. Tämä seikka ei kuitenkaan ole esteenä hyvien tuloksien saalistamiseen.

– Ymmärtääkseni Kuortaneella juostaan pikamatkat myötätuuleen oli tuuli miten päin hyvänsä. Tai sitten käännetään juoksu takasuoralle, että ei tarvitse vastatuuleen puskea. Ei 16 astetta vielä mikään mahdoton tuloksentekokeli ole pikamatkoilla, Hollo arvioi.

Onko Helanderista haastamaan maailmanvaliot?

Miesten keihäänheittoon osallistuvien lista on komeaa katsottavaa. Mukana on yhdeksän tänä vuonna yli 80 metriä heittänyttä heittäjää, joista viisi mahtuu kauden maailmantilastossa kärkikymmenikköön.

Kisassa on mukana Kuortaneen viime vuoden voittaja Magnus Kirt, joka heitti torstaina maailman kärkituloksen 90,34 Ostravassa. Hänet haastaa Kuortaneen toissa vuoden voittaja Thomas Röhler, Andreas Hoffman, Keshorn Walcott ja Cheng Chao-Tsun.

Thomas Röhler kilpaili Turussa 11. kesäkuuta.

Suomalaisista heittäjistä mukana ovat Paavo Nurmen kisoissa säväyttänyt Toni Kuusela sekä Oliver Helander.

Hollo uskoo, että karjaalaisheittäjän viime vuoden ailahtelu tulostasossa on takanapäin. Hän nostaa esille, että oikeat olosuhteet voivat tuoda todella pitkän kaaren illan kisassa.

– Totta kai eniten odottaisi, että Helanderille tulisi piikkiheitto. Tähän mennessä niitä on ollut kaksi, joista toinen on ollut yliastuttu. Nyt on löytynyt Oliverilla tasaisuus, jota hän tarvitsee.

– Viime vuosi oli täyttä vuoristorataa, kun tuli 75-metrisiä ja 85-metrisiä sekä perään taas 75-metrisiä heittoja. Sellaisella vuoristoradalla niitä piikkejä tulee, mutta sitten kuin saa kasan heittoja 85 metriin. Niin silloin voidaan oikeasti ajatella, että se 90-metrinen räpsähtää sieltä.

– Kuortaneella voisi olla hyvä paikka, jos tuuli osuu mukavasti. 87- tai 88-metrinen pitäisi vähintään heittää.

Kotimaan kärkimies ei kilpaile Kuortaneella

Oliver Helander ei saanut pitää montaa päivää halussaan Turussa heittämäänsä kauden kotimaista kärkitulosta. Kaiken nähnyt ja kokenut Antti Ruuskanen kiskaisi sunnuntaina Raaseporissa 85,15 ja ohitti Helanderin 31 sentillä.

– Kyllä Helanderin leirissä varmasti mietitään, kun Ruuskanen palasi takaisin, niin sanotusti laduilleen. Ei siellä ketään keihäänheittäjien keskuudessa pelätä, mutta varmasti on pantu Antin paluu merkille.

Hollo on huomioinut nuorten heittäjien viime aikaiset puheet mediassa ja muistuttaa, ettei Ruuskasen parasta ole vielä nähty.

– Aika pitkälle täytyy tänä vuonna heittää, että on Suomen paras keihäänheittäjä. Jos vähän on henkisesti alkanut mopo keulimaan, että ollaan tässä maan kärkijätkiä, niin ei muuten keuli enää. Kokenut sotaratsu tuli ja näytti, että ei täällä ole välttämättä edes uran parhaita heittoja nähty, mikä oli siinä mielessä hieno juttu.

Maltilla tänä kesänä kilpaileva Ruuskanen ei ole mukana illan kilpailussa. Pitkään yleisurheilun parissa ollut Hollo antaa Ruuskasen kokemukselle ja viisaudelle täyden tunnustuksen.

– Antti on fiksu ja analyyttinen kaveri, joka ei lähde riskillä itseään repimään. Kauden avauskin siirtyi pariin kertaan, kun ei tuntunut hyvältä. Uskon, että aika harvakseltaan kilpailee, mutta tulokset tulevat olemaan aika kovia, Hollo ennakoi.

Kuortaneen juhannuskisat huipentuvat kello 17.05 alkavaan miesten keihäänheittoon ja viimeisenä lajina kilpailtavaan naisten pika-aitojen finaaliin, jonka alkamisajaksi on ilmoitettu kello 18.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?