Maailmantilastoa johtava keihäshirmu rikkoi haamurajan – asiantuntija varoittaa hurjasta riskistä: ”Aivan törkeän paljon” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Maailmantilastoa johtava keihäshirmu rikkoi haamurajan – asiantuntija varoittaa hurjasta riskistä: ”Aivan törkeän paljon”

Viron Magnus Kirt kilpailee lauantaina Kuortaneella maailmantilaston kärkimiehenä.

Magnus Kirt jahtaa taas pitkää keihäskaarta Suomessa. Hän on tällä kaudella heittänyt huipputulokset jo Vantaalla ja Turussa.

22.6.2019 7:02

Virolainen Magnus Kirt hätkähdytti keihäänheittoa seuraavaa maailmaa torstaina Ostravassa. 29-vuotias Kirt täräytti uransa ensimmäisen yli 90 metriä kantaneen heiton ja nappasi maailmantilaston kärkipaikan.

Hän on ainoa 90 metrin rajapyykin tällä kaudella ylittänyt keihäsmies eikä Ostravan huipputulos ollut vahinko. Kirt oli aiemmin tällä kaudella heittänyt mm. 89,33 Vantaalla ja 88,32 Paavo Nurmen kisoissa.

Kirtin viime vuosien kehitys on ollut huimaa. Vielä viisi vuotta sitten hänen ennätyksensä oli 79,70.

Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo on nähnyt kehityksen hyvin läheltä ja huomannut, kuinka keihäsmiehen varteen on tarttunut lihasta.

– Kirtin voimatasot ovat kasvaneet aika lailla. Muistan, kuinka neljä vuotta sitten olin Latviassa Riika-cupissa erään valmentamani 800 metrin juoksijan kanssa. Magnus tuli lentokentältä samaan taksiin ja hän oli niin hoikan näköinen, että kysyin juokseeko hänkin kasin. Magnus kertoi heittävänsä keihästä.

– Mietin vain, että tuolla vartalollako. En tietenkään sanonut sitä ääneen, mutta ihmettelin kyllä, Hollo kertoi.

Kova korkeustulos

Kirt on yleisurheilun monilahjakkuus, jolta löytyy kovia tuloksia myös hyppylajeista. Kirt on hypännyt korkeutta 210 senttiä vuonna 2009. Samana vuonna hän ponkaisi myös pituushyppyennätyksensä 696.

Hollon mukaan monipuolinen lajihistoria paistaa läpi Kirtin heittotyöskentelystä.

– Kimmoisuus näkyy vauhtijuoksussa ihan selkeästi. Hän tulee todella komeasti viivalle, Hollo kuvailee.

Magnus Kirt heitti uransa ensimmäisen yli 90-metrisen keihäskaaren torstaina Ostravassa.

Kirt heittää parhaillaan elämänsä kautta, mutta Hollo näkee virolaisen hurjassa kilpailutahdissa piilevän riskejä. Kirtille jää Ostravan ja Kuortaneen kisojen väliin vain yksi lepopäivä. Lisäksi hänen pitää matkustaa Tshekin itäosista Etelä-Pohjanmaalle.

Myös viime viikolla Kirt urakoi kaksi kisaa kolmen päivän sisään: hän heitti tiistaina Paavo Nurmen kisoissa Turussa ja torstaina Oslon Kultaisessa liigassa.

– Kun Kuortanetta miettii, niin onhan Kirt kilpaillut aivan törkeän paljon kolmen viime viikon aikana. Hänen pitäisi säästellä paikkojaan, koska kun repii ysikymppisiä illasta toiseen, niin siinä olkapää huutaa, Hollo sanoo.

Tämän kauden päätapahtuma, Dohan MM-kisat, heitetään vasta syksyllä, joten kausi on pitkä.

Värnikin seuraaja

Jos Kirt säilyy ehjänä Dohaan saakka, hän saattaa toistaa maanmiehensä Andrus Värnikin tempun. Värnik voitti vuoden 2005 maailmanmestaruuden sateisella ja tuulisella Helsingin Olympiastadionilla.

Helsingin keihäsfinaalin uskottiin olevan Tero Pitkämäen, Norjan Andreas Thorkildsenin ja Venäjän Sergei Makarovin näytöstä, mutta Värnik yllätti ja heitti itsensä historiankirjoihin. Thorkildsen nappasi Helsingin sateisista kisoista hopeaa, Makarov pronssia ja Pitkämäki jäi karusti neljänneksi.

Andrus Värnik juhli maailmanmestaruutta Helsingin Olympiastadionilla 2005.

Parhaimmillaan 87,83 heittänyt Värnik oli Viron keihäänheiton lipunkantaja viime vuosikymmenellä. Kirt on noussut maassaan samanlaiseksi johtotähdeksi.

Tällä vuosikymmenellä Virosta löytyy Kirtin lisäksi vain neljä yli 80 metrin tuloksen heittäjää. Lähimmäksi Kirtin tulostasoa on päässyt Tanel Laanmäe, joka vuonna 2016 heitti ennätyksensä 85,04.

Vaikka Kirt heittää tällä hetkellä pidemmälle kuin suomalaiset, Viro ei Hollon mielestä ole ainakaan vielä noussut Suomen keihäsmahdin kaatajaksi.

– Yksi mieshän niillä on nyt vaan meidän edellä. Poikkeusyksilöitä syntyy aina silloin tällöin, mutta jos Virolla olisi enemmän 83-metrin heittäjiä kuin meillä, niin sitten pitäisi olla huolissaan, Hollo sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?