TV-katsojat ihmettelivät, kun Lotta Harala katosi kuvista kesken kisan – leikkauksesta toipuva pika-aituri kertoo, mikä meni pieleen

Julkaistu:

Yleisurheilu
Lotta Haralan kausi on alkanut varovaisissa merkeissä.
Vuoden 2017 pika-aitojen Suomen mestarin Lotta Haralan hyvin alkanut harjoituskausi sai alkuvuodesta äkillisen lopun. Sietämättömät selkäkivut pakottivat Haralan, 27, leikkaukseen, josta toipuminen on jatkunut näihin päiviin saakka.

Kesäkuun alussa täysipainoisen harjoittelun makuun jälleen päässyt Harala osallistui keskiviikkona Jyväskylässä järjestettyyn Motonet GP -kisaan.

Samassa alkuerässä muun muassa Reetta Hurskeen ja Annimari Kortteen kanssa juosseen Haralan suoritus jäi kuitenkin kesken.

Ulkoradalta kilpailuun startannut Harala lopetti juoksemisen seitsemännen aidan jälkeen ja siirtyi radan sivuun. Tilanne tapahtui niin huomaamatta, etteivät tv-asiantuntijatkaan ehtineet noteerata sitä kunnolla.

Monet katsojat kuitenkin ihmettelivät syytä äkilliseen vetäytymiseen.

– Heti alussa jalkani petti, eikä juoksusta tullut oikein mitään. Se meni alun alkaenkin pilalle, Harala kertoi torstaina Ilta-Sanomille.

Pika-aiturilla oli hänen terveydentilastaan huolestuneille huojentavia uutisia. Hän sanoo keskeyttäneensä kisan lähinnä varotoimena.

– Mitään vakavia kiputiloja ei ollut. Selkä on nyt hyvässä kunnossa, ja kuntoutus on saatu aika pitkälti päätökseen. Nyt voin alkaa tehdä kunnon treeniä ja kisata siinä ohessa.

Haastava kuntotusjakso

Jyväskylän lisäksi Harala on osallistunut viime viikon alussa Tampereella järjestettyyn kilpailuun, jossa 100 metrin aidat kulkivat aikaan 13,78. Haralan mukaan kisat toimivat kilpailunomaisina harjoituksina, jottei kilpailemisesta tulisi liian pitkää taukoa.

Tulostaulun lukemat ovat tässä vaiheessa toissijaisia.

– Kilpailuihin osallistuminen on ollut keino tehdä tätä yhdessä muiden kanssa. En myöskään halua, että kilpailemisesta tulee liian iso peikko.

Haralan selkäydinkanavasta poistettiin helmikuussa tehdyssä leikkauksessa arpimassamöykky, joka painoi alaselän hermoa. Harala kertoi alkuvuodesta IS:lle, että viheliäiset kivut haittasivat arkielämääkin.


Noin neljä kuukautta kestänyt kuntoutusjakso oli kilpailuhenkiselle huippu-urheilijalle vaikeaa aikaa.

– Mielessä on elävästi esimerkiksi ensimmäinen telinelähtöni leikkauksen jälkeen. En päässyt edes telineistä liikkeelle saati ensimmäiselle aidalle. Kaikki piti luoda alusta saakka. Se oli henkisesti erittäin raskasta.

Nyt selkä on Haralan mukaan täysin kivuton.

– Kuntoutus onnistui tosi hyvin. Siinä mielessä pitää olla realisti, että leikkaus oli neljä kuukautta sitten. Tilanne on todella hyvä, kun pystyn tekemään jo täysipainoisesti lajisuoritusta. Olen jo etumatkalla.

– Aika näyttää, miten kroppa reagoi kovaan treeniin ja milloin kova kisakunto alkaa näkyä. Mitä pikemmin, sen parempi.

Päätavoite Tokiossa 2020

Harala ei osaa vielä sanoa, milloin on edessä seuraava kisastartti. Kesän ohjelmaa suunnitellaan selän ehdoilla. Harala korostaa kärsivällisyyttä. Suurin tavoite siintää Tokion olympialaisissa 2020.


– Tavoitteena on päästä tänä kesänä niin kovaan kuntoon kuin mahdollista. Jos siihen on hyvä ottaa joitain kisoja, käyn kilpailemassa. Jos se vaatii kovaa treenipätkää, sitten tehdään se.

– Egolleni ei ole myöskään isku juosta kovan harjoittelujakson keskellä kisoja, joissa tulos ei ole niin kova. Ajattelen tätä todella pitkällä tähtäimellä.

Kisavauhtiin kuntoutuva Harala on katsonut läheltä, miten Suomen naisten pika-aitojen taso on noussut kovemmaksi kuin aikoihin. Aituri myöntää, että hänellä on palava halu kellottaa itsekin tällä kaudella nähtyjä huippuaikoja.

Kunnianhimoisten tavoitteiden jyllätessä mielessä meinaa välillä unohtua, että vielä puoli vuotta sitten elämä oli huomattavasti hankalampaa.

– Arjen keskellä ei aina muista olla kiitollinen, että nykyään saa pantua sukat jalkaan ja pestyä kasvot ilman kipuja. Onhan se ihan mieletöntä, että tilanne on nyt tämä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt