Nooralotta Neziri teki urallaan ennennäkemättömän tempun – asiantuntijalta kova ennustus: ”Ihme, jos sellaista tulosta ei pukkaa”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Nooralotta Nezirin hyvä alkukausi jatkui keskiviikkona Jyväskylässä.
Pika-aitojen SE-naisen Nooralotta Nezirin lupaavasti alkanut kausi sai jatkoa keskiviikkoiltana Jyväskylässä.

Neziri, 26, juoksi ensin alkuerissä kauden kotimaisen kärkituloksen 12,90. Samalla meni rikki Dohan MM-kisaraja 12,98.

Vauhti pysyi hyvänä myös loppukilpailussa, jossa Neziri juoksi vain sadasosan päähän nimissään olevasta Suomen ennätyksestä. Aika 12,82 jäi kuitenkin myötätuulessa (2,3 m/s) tuulitulokseksi.

Jyväskylässä asuvalla pika-aiturilla on joka tapauksessa syytä hymyyn. Kuluvan kauden alku on ollut parasta Neziriä koskaan.

Neziri avasi kautensa tavallista myöhemmin syys-lokakuun taitteessa järjestettävien Dohan MM-kisojen vuoksi. Kauden ensimmäisessä kilpailussa Turun Paavo Nurmen kisoissa (11.6.) porilaislähtöinen urheilija juoksi ajan 12,99. Se oli ensimmäinen kerta, kun Neziri onnistui alittamaan kauden avauskilpailussa 13 sekunnin rajan.

– Avauskisa oli siinä mielessä tosi hyvä, että se oli ainakin pari kymmenystä kovempi kuin Nooralotta on koskaan aloittanut. Siitä tiesi, että tässä ollaan hyvällä mallilla, Nezirin valmentaja Petteri Jouste sanoi keskiviikkoiltana puhelimitse Ilta-Sanomille.

Jyväskylässä nähtyihin onnistumisiin kokenut luotsi suhtautui kuitenkin stoalaisen tyynesti.

– Odotinkin tuon tyylistä 12,90:n aikaa. Näkee, että taso on alkanut nousta. Tavoitteena on päästä tästä kovempiin aikoihin, jotta Dohassa olisi luvassa muutakin kuin statistina oloa, Jouste totesi.

– MM-rajan rikkomisella on totta kai tietty helpottava merkitys. Jos Dohassa meinaa kuitenkin pärjätä, MM-raja ei voi ollakaan vaikea. Lähtökohtana pitää olla, että raja tulee aika helposti.


Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntija, kokenut valmentaja Lauri Hollo pitää Nezirin alkukauden näytöksiä poikkeuksellisina.

– Nezirillä on kestänyt erittäinkin pitkään ennen kuin huippuaikoja on alkanut irrota. Nyt liikutaan pienessä myötäisessä 12,82-tasolla.

Hollo on ollut näkemästään vakuuttunut.

– En pitäisi minään mahdottomuutena, jos kauden aikana pukkaa 12,6-alkuista aikaa. Tai periaatteessa pitäisin ihmeenä, jos sellaista tulosta ei pukkaa.

– Sitten tullaan siihen tilanteeseen, että silloin Reetta Hurskeella ja Annimari Kortteella pitäisi olla mahdollisuus 12,7-alkuisiin aikoihin. Suomalaisen aitajuoksun tilanne ei voi olla tällä hetkellä paljon parempi, Hollo sanoo viitaten Suomen naisten pika-aitojen laajaan tasoon.

MM-finaaliin?

Neziri nousi ajalla 12,90 Euroopan tilastoneloseksi ohi aiemmin tällä kaudella 12,93 juosseen Kortteen. MM-tasolla kärkiajat liikkuvat kuitenkin eri lukemissa.

Maailman kauden kärkitulosta pitää hallussaan Jamaikan Janeek Brown ajalla 12,40. Nezirin 12,90 riittää tällä hetkellä jaetulle 29. sijalle.

Hollo uskoo, että suomalaisaitureilla on mahdollisuuksia mennä Dohan MM-taistossa jopa loppukilpailuun. Lajiasiantuntijan mukaan poikkeuksellisen myöhäinen kisa-ajankohta muuttaa ennakkoasetelmia.


– Dohan kisat ovat niin järkyttävän kaukana. Siitä hyötyvät he, jotka osaavat rakentaa kesänsä järkevästi. Veikkaan, että monilla urheilijoilla, jotka kiertävät kesän aikana kaikki Timanttiliigan kilpailut ja muut rahakisat, takki on Dohassa aika tyhjä.

Hollo muistuttaa, että yhdysvaltalaiset pika-aiturit ovat juosseet jo keväällä paljon kovatasoisia kilpailuja – toisin kuin suomalaiset ja muut eurooppalaiset. Hän veikkaa, että Dohassa nähdään yllätyksellisimmät MM-kilpailut aikoihin.

– On selvää, että näistä lähtökohdista suomalaisaiturin finaalipaikka ei ole mitään haihattelua. Tilastoista näkee, ettei MM-kisojen loppukilpailuun ole vaadittu koskaan mitään 12,50:tä. Veikkaan, että finaalipaikka voisi irrota 12,80-alkuisellakin ajalla.

Hollo korostaa, että kaivattu finaalipaikka toteutuu vain, jos kaikki menee nappiin ennen MM-karkeloja ja niiden aikana.

– Kisoihin on vielä lähes neljä kuukautta. Sinä aikana voi tehdä paljon oikeita ja paljon vääriä asioita.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt