Annimari Korte kertoo dramaattisista hetkistään ruokapöydässä – joutunut soittamaan kolmesti ambulanssin: ”Suoraan leikkaussaliin”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Annimari Korte avasi blogissaan ruokailutottumuksiaan. Aituri kertoi kärsivänsä pahoista ruoka-aineallergioista.
Aituri Annimari Korte on noussut ryminällä Suomen seuratuimpien urheilijoiden joukkoon. Korte, 31, oli kovassa vedossa heti alkukaudesta, kun hän rikkoi 100 metrin aitojen MM-rajan.

Ajalla 12,93 Kortteesta tuli kaikkien aikojen toinen suomalaisnainen, joka on pystynyt tilastokelpoisesti rikkomaan 13 sekunnin rajan 100 metrin aidoissa. Kovempaa matkan on juossut ainoastaan SE-nainen Nooralotta Neziri (12,81).

Korte on kertonut tehneensä huippuvauhdin eteen paljon töitä. Työnteko on näkynyt myös ulospäin, sillä Korte on treenannut kroppansa erittäin tiukkaan kuntoon. Tuloksia on syntynyt treenin lisäksi tarkalla ruokavaliolla.

Paavo Nurmen kisojen ennakkopressissä Korte kertoi medialle, että hänen täytyy miettiä ruokavaliotaan tarkasti myös allergioiden vuoksi.

– Olen allerginen melkein kaikelle, ja siksi syön iltaisin usein kanaa, bataattia ja paistettuja kasviksia. En kuitenkaan punnitse ruokia tai laske kaloreita, Korte sanoi.

Samassa tiedotustilaisuudessa Korte antoi myös kommentin, josta nousi kohu, kun urheilijakollega, 400 metrin aituri Noora Toivo tarttui sen sisältöön Twitterissä.

– Musta tuntuu, että useat urheilijat syövät vähän liikaa. Syön aamulla vähän, päivällä vähän ja illalla tosi paljon. Se sopii minulle, Korte mainitsi.

Toivo piti musta tuntuu, että useat urheilijat syövät vähän liikaa -kommenttia edesvastuuttomana, varsinkin kun Korte on monien seuraama esikuva.
Toivon kanssa käymässään Twitter-keskustelussa Korte korosti, ettei hänen ruokavalionsa ”todellakaan sovi kaikille”.

Nyt Korte on avannut syömistottumuksiaan lauantaina julkaisemassaan blogitekstissä. Korte on otsikoinut tekstinsä Mitä syödä kun on allerginen lähes kaikelle?

Hän kertoo olevansa allerginen muun muassa kaikille viljoille, pähkinöille, soijalle, mereneläville, kalalle, lähes kaikille hedelmille ja kypsentämättömille vihanneksille.

Allergiat ovat hänen kohdallaan aiheuttaneet rajujakin seurauksia.

– Allergiani aiheuttavat kovia kipuja, kuumetta, turvotusta ja ruokatorven umpeutumisen, sekä pahimmissa tapauksissa tukehtumisen. Ruokatorvessani on myös kohta joka ei toimi, joten ruoka saattaa pysähtyä siihen, Korte kirjoittaa.

– Olen joutunut soittamaan ambulanssin kolme kertaa syödessäni ja kerran joutunut suoraan leikkaussaliin ja yöksi sairaalaan. Tukehtua olen meinannut niin monta kertaa etten pysy laskuissa perässä.


Kortteen mukaan allergiat monimutkaistavat hänen syömistään. Lisäksi huippu-urheilijana ruokavalioon on kiinnitettävä erityistä huomiota.

– Se mikä sopii huippu-urheilijalle, ei ole tarkoitettu terveelle nuorelle, Korte painottaa tekstissään.

– ”Aikaisemmalla urallani” yritin syödä niin paljon kuin pystyin, että varmasti palaudun ja se näkyi kropassakin. En ennen näyttänyt huippu-urheilijalta. Toki siihen vaikutti myös, että olin jo sairas ja allerginen ruoille joita söin, Korte jatkaa.

15 kilon painonpudotus

Korte oli nuorena lupaava aituri, mutta loukkaantumisten ja sairastelujen vuoksi hän oli pitkään poissa kilpakentiltä. Hän palasi huipputasolle viime kaudella ja lunasti heti paikkansa muun muassa Berliinin EM-kisoihin. Tällä kaudella hän on jatkanut siitä, mihin viime kaudella jäi.

Kolmekymppisenä tehdyn tasonnoston taustalla on jopa askeettinen urheilijan elämä.

– En käy ulkona ikinä, en edes syömässä. En oikeastaan tee mitään muuta kuin treenaan ja lepään. Jos pitäisi mennä shoppailemaan, niin en mene, koska ajattelen palautumistani. En pysty palautumaan, jos hääräilen koko ajan jossain, hän on kertonut IS:n haastattelussa.
Blogitekstissään Korte kertoo, että pari vuotta sitten hän pudotti painoaan 15 kiloa.

– Olen myös keskustellut muiden aitajuoksijoiden kanssa, jotka ovat sanoneet painon vaikuttaneen heidän tuloksiinsa huomattavasti. Ei siis puhuta siitä, että pitäisi olla todella laiha. Vaan, että ylipaino hidastaa. Itselläni ylipainoa oli huomattavasti. Olen 164 senttiä pitkä ja 15 kiloa painavampana painoindeksini oli ”lievä ylipaino”, hän kirjoittaa.

Korte kertoo nyt löytäneensä toimivan tavan tuloksen tekemiseen. Hän kertoo syövänsä niin, että saa tarpeeksi hyvää ravintoa rajoittavista allergioista huolimatta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt