Annimari Korte ajautui sanasotaan suomalaisaiturin kanssa, vaikenee nyt aiheesta – vastapuoli peräänkuuluttaa vastuuta: ”Vaarallinen aihe heittää tuollaista” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Annimari Korte ajautui sanasotaan suomalaisaiturin kanssa, vaikenee nyt aiheesta – vastapuoli peräänkuuluttaa vastuuta: ”Vaarallinen aihe heittää tuollaista”

Aiturit Annimari Korte ja Noora Toivo kävivät Twitterissä tiukkaa viestien vaihtoa tulenarasta aiheesta – urheilijoiden syömisestä.

Noora Toivo (vas.) ja Annimari Korte kävivät Twitterissä kipakkaa keskustelua.

14.6.2019 19:54

Pika-aituri Annimari Korte on ollut kuluvan yleisurheilukesän seuratuimpia suomalaistähtiä. Korte, 31, räväytti heti alkukaudesta, kun hän rikkoi 100 metrin aitojen MM-rajan 12,98.

Kortteen Lahden gp-kisassa juoksema aika 12,93 on Suomen kaikkien aikojen toiseksi kovin tilastonoteeraus. Edellä on vain Nooralotta Nezirin Suomen ennätys 12,81.

Paavo Nurmen kisojen alla Korte kertoi medialle kurinalaisesta urheilijan elämästään ja nyt yksi hänen antamistaan kommenteista on noussut isoksi puheenaiheeksi. Kroppansa tiukkaan kuntoon treenannut Korte kertoi haastatteluissa syömistottumuksistaan.

– Tosi monet urheilijat syövät liikaa. Syön aamulla vähän, päivällä vähän ja illalla tosi paljon. Se sopii minulle, Korte sanoi Ilta-Sanomille.

Iltalehden haastattelussa Korte puolestaan antoi vastauksen siihen, miten hän on saanut kroppansa niin tiukkaan kuntoon.

– Ihan rehellisesti syömällä vähän. Musta tuntuu, että useat urheilijat syövät vähän liikaa, Korte vastasi.

400 metrin aituri Noora Toivo, 29, tarttui tähän Kortteen Iltalehdelle antamaan kommenttiin Twitterissä.

– ”Tuntuu että useat urheilijat syövät liikaa”. Lajissa, missä monella on syömishäiriöitä ja puhutaan jo naisurheilijoiden syndroomasta, on uskomattoman vastuutonta kommentoida medialle tällaista. Vieläpä musta tuntuu -pohjalta, Toivo kirjoitti.

Korte tarkensi näkemystään Toivon twiitin kommenteissa.

– Muun muassa aitajuoksun MM-mitalisti Dutkiewicz (saksalaisaituri Pamela Dutkiewicz) on kertonut, että hän paransi tuloksiaan vasta, kun ymmärsi, että söi aivan liikaa. Hänen lisäkseen muita huippuja. Huippu-urheilussa usein tämä on valitettavasti vain fakta, vaikka se olisi kuinka huono asia, pika-aituri vastasi Toivolle.

Annimari Korte (vas.) rikkoi Lahden gp-kisassa Dohan MM-kisojen tulosrajan. Kuvassa myös Reetta Hurske.

Twitter-keskustelusta kävi selväksi, että Toivo ja Korte ovat asiasta eri mieltä. Kaksikko keskusteli aiheesta useissa kommenteissa.

– Jos yksittäiset urheilijat pystyvät leikkimään sairaalloisen pienellä rasvaprosentilla, ei tarkoita, että on järkeä MEDIASSA kommentoida, että useat syövät liikaa. Etenkin kun TUTKITTU fakta on, että monet syövät liian vähän. Omaa tekemistä ei voi yleistää, että muut tekevät väärin, Toivo kirjoitti.

– Joo, ehkä mä en kommentoi enempää sun huomionhakuun, kun et näköjään totakaan lukenut, Korte vastasi tähän kommenttiin.

Toivo toi esille Kortteen aseman esikuvana.

– Jos et näe ongelmaa isommassa mittakaavassa, mikä ongelma on kommentoida monen esikuvana medialle, että monet urheilijat syövät liikaa, niin tästä on todellakin turha keskustella. Kommentti olisi voinut vaikka olla, että olen löytänyt itselleni optimaalisen tekemisen ja tyylin, hän kirjoitti.

– Näin se olikin, se ei vaan lehtijuttuun niin tullut. Sanoin että se ei todellakaan sovi kaikille, mutta mulle sopii. Ehkä kannattaisi olla sanomatta mitään, jos et tiedä mitä olen edes sanonut, Korte vastasi.

Keskustelu jatkui myös tämän jälkeen, mutta yhteistä säveltä ei löytynyt.

Noora Toivo: ”Huippu-urheilijoiden pitäisi miettiä roolinsa suurempia vaikutuksia”

Ilta-Sanomat tavoitti puhelimitse Noora Toivon, joka tarkensi näkemystään aiheesta.

– Esikuvien ja kärkiurheilijoiden pitäisi miettiä omaa kommentointiaan ja niiden suurempia ja laaja-alaisempia vaikutuksia, Toivo sanoi.

Toivo nosti esille naisurheilijoiden syndroomaksi kutsutun ilmiön: etenkin nuoret naisurheilijat syövät monesti liian vähän energiankulutukseensa nähden. Kortteen alkuperäinen kommentti ”musta tuntuu, että useat urheilijat syövät vähän liikaa” on Toivon mielestä tämän valossa vaarallinen.

– On huomattavasti yleisempää, että urheilijat syövät liian vähän. Puhuttaisiin mieluummin siitä, että syödään terveellisesti ja tarpeeksi eikä että muut syövät liikaa, varsinkin kun se perustuu mutuun.

– Syömishäiriöt ja nimenomaan syömättömyys ovat uskomattoman suuri ongelma urheilussa. Siksi näitä asioita pitäisi miettiä kommenteissa, Toivo pohti.

Noora Toivo kuvattuna Karjaan Tähtikisoissa kesäkuussa 2017.

Toivo korosti huippu-urheilijoiden vastuuta sanomisistaan. Urheilijat ovat monesti samalla seurattuja esikuvia, joiden kommenteilla on painoarvoa.

– Kun olet huippu-urheilija – Suomen ykköstykkejä tällä hetkellä – ketä seurataan ihan hulluna, tekemisessä ja kommentoinnissa on vastuu. Esikuvana huippu-urheilijoiden pitäisi miettiä roolinsa suurempia vaikutuksia. Tämä on tosi vaarallinen aihe heittää tuollaista, kun se toinen ongelma (syömättömyys) on huomattavasti suurempi, Toivo sanoi ja kertoi toivomansa että aiheesta pystyisi keskustella avoimesti ja ilman ”vittuilua”.

Ilta-Sanomat tavoitti puhelimitse myös Kortteen, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa. Twitter-tilillään perjantaina julkaistussa twiitissä hän kertoi keskittyvänsä aitajuoksuun.

– Ne, jotka tulosten hakemisen sijaan haluaa keskittyä huomionhakuun keskittyköön siihen, Korte kirjoitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?