Onko Ringa Ropon ikivanha SE pian vaarassa? 20-vuotias superlahjakkuus hyppäsi Suomen pisimmän hypyn 13 vuoteen - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Onko Ringa Ropon ikivanha SE pian vaarassa? 20-vuotias superlahjakkuus hyppäsi Suomen pisimmän hypyn 13 vuoteen

Taika Koilahti, 20, ponnisti pitkälle torstaina.

Taika Koilahti hyppää vahvaa kautta.­

13.6.2019 23:16

Turussa kypsyy kovan luokan yleisurheilulahjakkuus.

20-vuotias Taika Koilahti hyppäsi torstaina Tampereella Suomen kovimman pituustuloksen sitten vuoden 2006.

Koilahti ponnisti uudeksi ennätyksekseen 646. Edelliseen rekordiin tuli parannusta yhdeksän senttiä.

Kova tulos tuli siitä huolimatta, että Koilahden hyppyvire oli hänen omien sanojensa mukaan kaukana parhaasta.

– Oli vähän väsyneet jalat tiistain 100 metrin kilpailusta, eikä ollut ihan paras fiilis hypätä, Koilahti sanoi Urheiluliiton tiedotteessa.

Tiistaina Koilahti juoksi kotikaupunkinsa Paavo Nurmi Gamesissa 100 metrin finaalissa uuden ennätyksensä 11,60. Sillä tuli kovatasoisen kisan seitsemäs sija.

Taika Koilahti (oik.) juoksi tiistaina uuden ennätyksensä 100 metrillä.­

Torstaina Ratinassa Koilahden voittotulos itse asiassa oli hänen viimeisellä hypyllään ponkaisemansa 650, mutta se tuli liiallisen myötätuulen avittamana, joten ennätystilastoihin kirjataan 646.

–  Nyt vika hyppy oli hyvä, vaikka siinäkään ei ollut edes varpaat kunnolla lankulla. Ponnistus ei pitänyt, Koilahti sanoi 650:estään.

Koilahdelta löytyy tältä kaudelta vielä kovempi tuulitulos. Viime viikolla Lahdessa hän ponkaisi peräti 679.

Ringa Ropon nimissä oleva Suomen ennätys 685 on elokuulta 1990. Jos Koilahden kehitys jatkuu yhtä vahvana, SE ei välttämättä pääse juhlimaan 30-vuotispäiviään.

Viime kaudella takareisivaivojen kiusaaman Koilahden ennätys oli 629, mutta hän näytti jo helmikuussa hallikisassa Turussa, että tänä vuonna rävähtää. Hän hyppäsi tuolloin 645.

Turun Weikkoja edustava Koilahti kilpailee seuraavan kerran pituushypyssä kesäkuun lopussa Jämsän pituushyppy- ja kolmiloikkakarnevaaleissa.

– Nyt treenataan vähän aikaa ensin, Koilahti sanoi.

Taika Koilahti panostaa nyt täysillä yleisurheiluun.­

Tanja Nirkkosen valmentaman Koilahden kauden päätavoite on Ruotsin Gävlessä, jossa järjestetään heinäkuun puolivälissä alle 23-vuotiaiden EM-kisat.

Koilahti valmistui ylioppilaaksi Kerttulin urheilulukiosta vuonna 2017. Sen jälkeen hän on panostanut täysillä urheiluun.

Panostuksen tulokset näkyvät nyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?