Harvinainen syöpä vei huippujuoksijan vain 32-vuotiaana – aviomies julkaisi koskettavan viestin päivää ennen kuolemaa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Harvinainen syöpä vei huippujuoksijan vain 32-vuotiaana – aviomies julkaisi koskettavan viestin päivää ennen kuolemaa

Gabriele Grunewaldin urhea taistelu syöpää vastaan liikutti monia.

Julkaistu: 13.6.2019 10:38

Gabriele Grunewald ehti inspiroida tuhansia ihmisiä kymmenen vuotta kestäneen syöpätaistelunsa aikana.

Juoksumaailmaa vuosikymmenen ajan inspiroinut Gabriele Grunewald on poissa. 32-vuotias Grunewald menehtyi tiistaina syöpään. Sitä ennen hän ehti inspiroida juoksumaailmaa ja tuhansia ihmisiä taistelullaan sairauttaan vastaan.

Grunewaldilla diagnosoitiin adenokystinen sylkirauhassyöpä vuonna 2009. Tauti on niin harvinainen, että vastaavia diagnooseja tehdään esimerkiksi Suomessa vain 20 vuosittain.

Grunewald sai kuulla diagnoosistaan päivää ennen kuin hänen oli määrä juosta 1 500 metrin kilpailu. Grunewald ei jättänyt kisaa väliin. Hän osallistui ja juoksi ennätyksensä.

”Urheilijalla diagnosoidaan syöpä. Urheilija taistelee syöpää vastaan. Sama toistuu. Uudestaan ja uudestaan.” Näin otsikoi Sports Illustrated Grunewaldista kertovan juttunsa kaksi vuotta sitten. Osa taistelua oli se, että Grunewald jatkoi juoksemista. Vuosi syöpädiagnoosin jälkeen Grunewald päätti ryhtyä ammattiurheilijaksi.

Gabriele Grunewald kuoli vain 32-vuotiaana.

Taistelun keskellä hän saavutti uskomattomia tuloksia. Vuonna 2012 hän jäi karsinnoissa yhden sijan päähän olympialaisista. Seuraavana vuonna hän juoksi 1 500 metrillä Yhdysvaltain historian 11:nneksi parhaan ajan 4.01,48. Vuonna 2014 hän voitti Yhdysvaltain hallimestaruuden.

Hyvistä tuloksista huolimatta syövän varjo oli aina nurkan takana. Miesystävälleen Grunewald tolkutti pitkään, ettei halua tämän olevan hänen kanssaan, koska hänen elämänsä on surullinen tarina. Miesystävä päätti olla osa tuota tarinaa. Hän kosi Grunewaldia, ja he menivät naimisiin vuonna 2013.

Valitettavasti Grunewald oli kuitenkin oikeassa. Syöpä uusiutui vuonna 2016 ja 2017. Lopulta Grunewald päätti kertoa sairaudestaan julkisesti.

– Olen nuori aikuinen, jolla on syöpä. En tykkää puhua siitä. Tämä ei ole mikään tv-elokuva. Tämä on totta, ja se on pelottavaa, Grunewald sanoi New York Timesille vuonna 2017.

Samana vuonna hän aloitti neljännen taistelunsa syöpää vastaan. Jo aiemmin häneltä leikattu iso etäpesäke maksasta. Nyt hän aloitti myös kemoterapian, eikä silti lopettanut harjoittelua.

Grunewald harjoitteli päästäkseen Tokion olympialaisiin 2020.

– Minulle rohkeus on sitä, ettei luovu asioista jotka saavat minut tuntemaan että olen elossa, hän perusteli.

Grunewaldin elämä ei kuitenkaan ollut tv-elokuvaa. Hän ei elänyt Tokion olympialaisiin asti.

– Toivoin, että näin ei olisi käynyt ennen kuin olen 40. Olisin halunnut elää vielä vähän ensin, hän sanoi The Timesille syövän uusiuduttua.

Gabriele Grunewald ei saanut elää Tokion olympialaisiin asti.

Päivää ennen vaimonsa kuolemaa Justin Grunewald julkaisi Instagramissa iloisen kuvan vaimostaan rannalla ja kertoi, että tämä oli siirretty nyt saattohoitoon.

Samalla hän julkaisi pari vuotta aiemmin vaimolleen kirjoittaman kirjeen.

– Sinulle on annettu elämän raskain urakka. Sinun pitää olla rohkea vaikka tunnet suunnatonta pelkoa. Sinun pitää hymyillä, vaikka kurkkusi täyttyy kivusta ja silmät uhkaavat täyttyä kyynelistä. Rohkeus kalpenee sanana sen rinnalla mitä olet minulle ja monille muille ihmisille.

– Kiitos, että näytit minulle, mitä on olla elossa ja tuntea elävänsä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?