Suomalaisen keihäänheiton hautajaiset peruttu! Turussa todistettiin jo yhtä sensaatiota – ”Äkkiä asiat muuttuvat”

Julkaistu:

Yleisurheilu
80 metrin kalkkiviiva on pölissyt jo tiuhaan alkukaudella, vaikka kokeneet luottoratsut seisovat vielä tallissa.
Suomalaisen perinnelajin keihäänheiton tila on herättänyt huolta viime vuosina – ja ihan aiheesta.

Viime kaudella 80 metrin rajan rikkoivat vain kokeneet Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen sekä nuori herra Oliver Helander.

Toissa kaudella kasikymppiseen pystyivät vain Pitkämäki ja Helander.

Nyt eletään vasta alkukesää, mutta 80 metrin paremmalle puolelle keppinsä on nakannut jo kolme eri suomalaisheittäjää: Helander, Toni Kuusela ja Lassi Etelätalo.

Heistä Kuusela räväytti tiistaina Paavo Nurmen kisoissa lähes kolmen metrin ennätysparannuksen lukemiin 83,40, joka rikkoi myös Dohan MM-rajan. Kuuselan toinenkin heitto kantoi reilut 82 metriä. Vielä pari viikkoa sitten Kuuselan, 25, ennätys oli reilut 78-metrinen.

Pesäpalloa Superpesiksessä asti pelannut Kuusela ei ole enää mikään juniorilupaus, mutta hän kertoi löytäneensä harjoittelun salat maineikkaan Petteri Piirosen alaisuudessa vasta hiljattain. Vieläkin parempaa on siis todennäköisesti luvassa.
Viime kaudella jo pari kertaa säväyttäneen 22-vuotiaan Helanderin alkukausi on ollut lupauksia herättävä.

Vaikka jättiheitto on antanut vielä odottaa itseään, Helanderin kauden molemmissa kisoissa on ollut nähtävissä kehitystä viime vuoteen.

Kun Helander heitti koko viime kaudella seitsemän kertaa yli 80 metriä, nyt kasikymppisiä on kasassa jo viisi.

– Viime kaudella nuorelle kaverille tuli välillä täysiä floppeja. Alkukauden perusteella hän on saanut nyt sitä kaivattua tasaisuutta heittoihin, Ilta-Sanomien asiantuntija Lauri Hollo sanoo.

– Ominaisuudet ovat menneet eteenpäin, ja voisi kuvitella, että menevät vielä jatkossakin.

Helander loksautti viime kaudella leuat Pietarsaaressa kiskaisemallaan 88,02-metrisellä rykäisyllä. Jo tuolloin alettiin kysellä, koska raaseporilainen tinttaa ysikymppisen – edellisestä suomalaisheittäjän 90-metrisestä kun on ehtinyt kulua jo kohta 12 vuotta.

– Kyllä se taitaa olla vain se klassinen ajan kysymys, Hollo näkee.


Myös suomalaisen keihäänheiton taustalla kajastaa valoa.

Pian 19 vuotta täyttävää Teemu Narvia on pidetty jo tovin yhtenä Suomen tulevaisuuden keihästoivona. Narvin viime syksynä heitetty ennätys on 75,90 metriä.

Kenties jopa Narviakin kovempi lahjakkuus on heinäkuussa 18 vuotta täyttävä Topias Laine. Viime syksynä nuorten olympiakultaa voittanut Helsingin Kisa-Veikkojen lupaus kiskaisi viime viikolla ennätyksensä komeisiin lukemiin 75,18.

Laineella on lajikombona hieman epätavallisempi yhdistelmä, sillä hän oli viime kesänä ikäluokkansa keihäskullan lisäksi samoissa kisoissa sadan metrin juoksussa SM-hopealla. Hän on taittanut satasen aikaan 11,14.

– Nopea kaveri, ja hyvä tekniikka. Tuota reilun 75 metrin tulosta ei selitetä voimatasoilla, jos mies painaa nippa nappa 70 kiloa, Hollo arvioi.


Kun vielä hiljattain Suomen keihäänheiton tulevaisuus näytti synkältä, nyt tilanne vaikuttaa jo huomattavasti positiivisemmalta.

– Pari vuotta sitten ajateltiin, että eihän tuolta tule ketään, kun Ruuskanen ja Pitkämäki lopettavat.

– Äkkiä asiat kuitenkin muuttuvat, kun hyvällä valmennuksella viedään hyviä tyyppejä eteenpäin, Hollo sanoo.

Kokeneiden luottomiesten Ruuskasen ja ennen kaikkea Pitkämäen nykyvireet ovat kuitenkin yhä kysymysmerkkejä.


Ruuskasen piti avata kautensa tiistaina Turussa, mutta Euroopan mestari joutui vetäytymään koitoksesta, sillä hän ei ollut vielä loukkaantumisten jäljiltä täydessä iskussa. Ruuskanen on ilmoittautunut sunnuntaina käytävään Raaseporin keihäskisaan.

Pitkämäki nähdään sen sijaan kisapaikoilla aikaisintaan vasta heinäkuussa. Tänä vuonna Dohan MM-kisat järjestetään vasta poikkeuksellisen myöhään syys-lokakuussa, joten vielä tässä vaiheessa ei ole mikään kiire kisoihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt