Näin paljon Nooralotta Neziri voi tienata Oslon Timanttiliigan kisasta – ”Hän on ansainnut sen 100-prosenttisesti”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Huippuaiturin vetäytyminen Oslon Timanttiliigan kisasta avasi mahdollisuuden Nooralotta Nezirille.
Yhden urheilijan epäonni on joskus toisen urheilijan onni, mutta vain jos tämä on tehnyt riittävästi töitä onnensa eteen.

Oslon Timanttiliigan järjestäjille tuli pieni pulma, kun 100 metrin aitojen kiistattomiin huippuihin kuuluva, Rion olympialaisten hopeamitalisti Nia Ali vetäytyi huomisesta kilpailusta.

Aikaa korvaajan löytämiseksi ei ollut paljon. Lopulta tuuraaja löytyi Suomesta. Oslosta otettiin yhteyttä Nooralotta Nezirin kilpailumanageriin, yhdysvaltalaiseen Mario Bassaniin. Sen jälkeen asiat tapahtuivat nopeasti, ja pian Nezirille soitettiin ilouutiset.

– Nooralotta oli totta kai todella onnellinen. Tämä on mahtava mahdollisuus juosta hyvä aika. Hän on hyvässä kunnossa, Bassani kertoo puhelimitse.

Nezirin tuloskunnosta saatiin näyte eilen Turussa. Paavo Nurmi Gamesissa juostusta ajasta 12,99 ei ollut neuvotteluissa varsinaisesti haittaa.

– Hän oli kunnossa oikeaan aikaan ja valmis lähtemään. Hän oli heti valmis hyppäämään Oslon koneeseen, mikä kertoo paljon hänen luonteestaan. Sen jälkeen minun ei tarvinnut kuin tehdä työni.

Harvinaista herkkua

Kun Suomen naapurimaassa järjestettävään huippukilpailuun avautuu paikka reilu vuorokausi ennen H-hetkeä, jotkut voisivat kutsua tilaisuutta onnekkaaksi. Bassani ei kuulu näihin ihmisiin. Hän tietää, kuinka paljon töitä Neziri on tehnyt mahdollisuutensa eteen ja miten tiukat kriteerit Timanttiliigan järjestäjillä on kutsumilleen urheilijoille.

– En usko onneen. Häntä ei kutsuttaisi viime hetkelläkään, ellei hän ansaitsisi. Hän on hieno urheilija ja erittäin ammattimainen. Hän ansaitsi tämän sataprosenttisesti, Bassani kehuu.

Suomalaisten urheilijoiden esiintyminen Timanttiliigassa ei ole ollut viime aikoina aivan arkipäivää. Neziri kilpaili Timanttiliigassa viimeksi vuonna 2016, jolloin hän oli Brysselissä toinen.

Hänen lisäkseen suomalaisista yleisurheilijoista ovat kilpailleet Timanttiliigassa viimeisen viiden vuoden aikana Tero Pitkämäki, Antti Ruuskanen, Ari Mannio, Teemu Wirkkala, Jukka Keskisalo, Simo Lipsanen, Wilma Murto, Minna Nikkanen, Sanni Utriainen, Sanna Kämäräinen ja Sandra Eriksson.

Tienesti 1 000–3 000 euroa

Viime hetken kutsusta huolimatta Neziri tuskin lähtee Osloon radan täytteeksi.

Ennätykseltään Neziri on kahdeksasta aiturista heikoin, mutta kauden parhaiden aikojen vertailussa hän on kuudenneksi paras. Nappijuoksulla sijoituksen viiden parhaan joukossa pitäisi olla mahdollinen.

Nezirin tilipussin suuruus huomisesta urakasta riippuu sijoituksesta. Timanttiliigassa järjestäjät maksavat kutsumilleen kilpailijoille matkat, majoituksen ja ylläpidon. Rahapalkkio taas määräytyy sijoituksen mukaan.

Timanttiliigan lajien palkintorahat:
 1. 10 000 USA:n dollaria
 2. 6 000
 3. 4 000
 4. 3 000
 5. 2 500
 6. 2 000
 7. 1 500
 8. 1 000
Palkkiot eivät ole urheilumaailmassa valtavia, mutta ne tuntuvat vahvasti suomalaisen yleisurheilijan tilipussissa. Kotimaan kisoissa edes lähelle vastaavia pääse vain Paavo Nurmi Gamesissa.

Vastaavasti esimerkiksi Lahden Motonet GP:ssä naisten pika-aitojen voittaja sai tuhat euroa, viides sata euroa ja sijoille kaksi–neljä sijoittuneet 700–300 euroa. Nämäkin olivat Suomen mittakaavassa suuria palkintoja, sillä pika-aidat oli toinen GP:n kahdesta painopistelajista. Muissa lajeissa voittaja kuittasi 400, neljänneksi tullut 100 ja sijoille kaksi ja kolme sijoittuneet 300 ja 200 euroa.

Juttua korjattu 22.22: Lisätty Nezirin edellinen Timanttiliigan kisa Brysselissä 2016.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt