Suomen keihäsyllättäjä paransi ennätystään lähes kolmella metrillä – lähetti terveiset tähtiheittäjille: ”Olen päättänyt, että olen Dohassa”

Julkaistu:

Yleisurheilu
25-vuotias keihäsmies aavisti jo kauden ensimmäisessä kisassaan MM-rajan rikkoutuvan
Paavo Nurmen kisojen kenties suurimmasta ja suomalaisittain positiivisimmasta yllätyksestä vastasi keihäänheittäjä Toni Kuusela, 25.

Kuortaneella harjoitteleva Kuusela kiskaisi ensimmäisellään 83,40 parantaen ennätystään (80,85) lähes kolme metriä.

Samalla rikkoutui Dohan MM-raja.

– Tiesin, että pystyn heittämään MM-rajan. Ei tulos suuri yllätys ollut, mutta ehkä se oli, että se tapahtui näin alkukaudesta.

Kuuselan toinenkin heitto kantoi pidemmälle kuin aiempi ennätys. Mittaa tuli 82,25.

– Tukijalka oli tänään hyvä, ja käsi kävi aika kovaa. Jos olisin saanut vielä jalat mukaan, meni vähän sipsutteluksi. Ei oikein askelmerkki käynyt kohdalleen, ja nopean radan vuoksi heitto tuli lähelle viivaa.

Pesäpallossa jopa Superpesiksessä asti pelannut Kuusela kuuluu Petteri Piirosen talliin. Kaksikko on treenannut viime talvesta asti sen mukaan, että kauden pääkilpailu on Dohassa.

Tulosparannusten taustalla on osaltaan se, että Kuusela on saanut vihdoin harjoitella terveenä.

– Tukijalan nilkassa on ollut ongelmaa. Se on jo kertaalleen leikattu vuosia sitten, ja se on oireillut silti. Siihen on löytynyt hyvä teippaus. Nyt se ei oireile ollenkaan.

Kuusela on myös muuttanut treenaamistaan kokonaisvaltaisesti.

– Oma toiminta ei ole ehkä ollut niin ammattimaista aiemmin. Tietysti aina, kun treenataan, tehdään täysillä, mutta nyt olen keskittynyt myös pikkujuttuihin ympärillä, hän kertoo.

– Kyllä se muutos on on lähtenyt itsestä. Olen ollut leikkauspöydällä ja katsonut, kun muut heittävät keihästä.

Kuusela myös tietää pystyvänsä parempaan kuin Turussa. MM-rajasta hänellä oli haju jo kauden ensimmäisessä kisassa.

– Kun heitin 77 metriä Vantaalla, tiesin, että se tulee. Jos vertaa viime vuoteen, heitin eka kisassa 67 metriä ja alle 70 vielä toisessakin.

– Uskon, että nyt heittäminen on helpompaa. Kun on kolme heittoa yli 80 metrin, se ei ole enää sellainen peikko, joka on pakko heittää.

Kokeneet keihäsmiehet Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki ovat vielä sairastuvalla. Oliver Helander heitti niin ikään MM-rajan Turussa (84,84). Onko Kuuselalla jotain terveisiä konkareiden suuntaan?

– Ei muuta kuin viivalle. Varmasti MM-paikoista käydään tiukka kamppailu, enkä anna periksi. Olen päättänyt, että olen Dohassa.

Helanderin ja Kuuselan tulokset antavat hiukan helpotusta niille, jotka pelkäsivät Suomen komean keihäsperinteen olevan katoamassa. Heillekin Kuuselalla on terveisiä.

– On sieltä tulossa muitakin, mutta omalla kohdallakin kyse oli loukkaantumisista. Ei tässä olla mistään keihäskartalta putoamassa.

Miesten keihäs

1) Magnus Kirt Viro 88,32
2) Thomas Röhler Saksa 86,33
3) Keshorn Walcott Tridinad&Tobago 86,09
4) Oliver Helander 84,84 (kkk, Dohan MM-raja)
5) Bernhard Seifert Saksa 84,02
6) Toni Kuusela 83,40 (Dohan MM-raja)
7) Marcin Krukowski Puola 81,65
8) Julian Weber Saksa 81,27
9) Liu Qizhen Kiina 79,05
10) Lassi Etelätalo 76,76
11) Teo Takala 73,40.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt