Turussa voittanut Leo-Pekka Tähti käy parhaillaan elämäänsä läpi – ”Jos joku ihminen avautuu minulle, minäkin voin avautua hänelle” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Turussa voittanut Leo-Pekka Tähti käy parhaillaan elämäänsä läpi – ”Jos joku ihminen avautuu minulle, minäkin voin avautua hänelle”

Leo-Pekka Tähti kelasi kaksi matkaa Paavo Nurmi Gamesissa ja kertoi tekeillä olevasta omaelämäkerrastaan.

Leo-Pekka Tähti voitti Turussa T54-luokan 100 metrin kelauksessa ja paransi kauden kärkitulostaan lukemiin 13,89.

11.6.2019 21:30

Leo-Pekka Tähti otti Paavo Nurmi Gamesissa voiton T54-luokan 100 metrin kelauksessa parantaen samalla kauden kärkitulostaan lukemiin 13,89.

400 metrillä britti Nathan Maguire oli vahvempi Tähden napatessa kakkostilan.

Tiistaina Espanjasta Suomeen matkustanut Tähti oli tyytyväinen suoritukseensa.

– Se oli kauden terävin eka 50 metriä, ja tietysti maailman tämän hetken kärkitulos, hän sanoi.

Kelauksen lisäksi Tähteä on työllistänyt omaelämäkerta, jota työstää kaksi porilaista urheilutoimittajaa, Juha Luotola ja Harri Laiho.

– Kirja ilmestyy vasta Tokion (paralympialaiset 2020) jälkeen. Ollaan ehditty käsittelemään vasta lapsuutta. Se etenee hiljalleen, Tähti kertoi Ilta-Sanomille.

Oliko tärkeää, että kirjan tekijät ovat nimenomaan kotikaupungistasi Porista?

– Tavallaan joo. Toinen heistä on samaa ikäluokkaa kuin minä, ja hän on sanonut pitävänsä minua porilaisena urheilusankarina ja idolinaan. Molemmat ovat seuranneet uraani läheltä, ja toinen asuu melkein naapurissa, joten on lyhyt matka tekemään kirjaa.

Tähti kertoo, että muitakin halukkaita kirjailijoita oli tarjolla. Ensimmäiset kyselyt tulivat jo Pekingin (2008) jälkeen.

– Silloin sanoin suoraan, että ei vielä tässä vaiheessa, uraa on niin paljon jäljellä. Sain vähän kypsyteltyä sitä ajatusta, että ehkä jonain päivänä. Kyselyitä on tullut paljon myös tässä uran loppuvaiheilla. Nyt se alkoi olla ajankohtainen, jos vaikka ura loppuu Tokioon. Sitähän ei vielä tiedä, sen näkee sitten.

Tähti myöntää, että hän on pitänyt tarkoituksellisesti yksityiselämänsä asioita poissa mediasta. Läheisille ihmisille hän on hyvinkin avoin.

– Täytyy saada luottamus ihmiseen, ennen kuin alkaa puhua omista asioista. Jos joku ihminen avautuu minulle, minäkin voin avautua hänelle.

– Kirjailijoiden kanssa on löytynyt luottamus pikkuhiljaa. He olivat minun luonani Espanjassa keväällä ja seurasivat 4–5 päivää minun elämääni. Toivottavasti saivat jotain irti. Ehdittiin tehdä vähän muutakin kuin treenata.

Kuuluiko luottamuksen kasvattamiseen myös espanjan ”kansallisjuomaa” sangríaa?

– En ehkä halua tässä vaiheessa siitä sen enempää kertoa. Oli ihan hauskaa, sanotaan näin, Tähti naureskelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?