Ringa Ropo syöksyi kyyneleet silmissä tyttärensä kaulaan SE-hypyn jälkeen – ”Oli niin kamala jännitys”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Ella Junnilan vanhemmat Ringa Ropo ja Juha Junnila elivät täysillä mukana tyttärensä Suomen ennätyksessä.
Kun Ella Junnilan unelma kahden metrin hypystä oli siirtynyt lukemiin 194 eli kaksi senttiä lähemmäs toteutumista, Paavo Nurmen stadionin päätykatsomosta syöksyi tyttärensä kaulaan kyynelehtivä nainen. Äiti Ringa Ropo tietää, miltä Suomen ennätyksen tekeminen tuntuu; hän on pituushypyn 29-vuotiaan Suomen ennätyksen haltija. Pienen hetken päästä paikalle asteli myös Ella Junnilan isä Juha Junnila, joka aikanaan valmensi ex-vaimonsa pituushypyn SE-naiseksi.

Ella Junnilan riemastuttavasti päättynyt, mutta välillä pahasti takkuillut kilpailu oli vanhemmille kova koettelemus.

– Tämä on aivan kamalaa. Kun en Ellaa valmenna, en voi tehdä katsomossa muuta kuin katsella ja jännittää niin pirusti, Sastamalassa maata viljelevä Junnila huokaisi.

Ringa Ropo reagoi kilpailuun vielä intensiivisemmin:

– Minulla oli niin kamala jännitys, että sain hirveän päänsäryn, Jouko Kilven valmentaman superlupauksen äiti totesi.

Tyttärensä urheilu-uraa intensiivisesti, mutta eivät ahdistavan intensiivisesti eläneet vanhemmat muistuttivat, että Junnilan paras ei tältä kaudelta lainkaan välttämättä ollut tässä.

– Harjoittelun kevennysvaihe on ollut vasta lyhyt, ja keskeneräisyys näkyi kaikessa tekemisessä, Ringa Ropo sanoi.

– Tuollaista määrää pudotuksia alemmissa korkeuksissa ei arvokisoissa missään nimessä saa tulla, isä muistutti.

Juha Junnila tunnusti, ettei vielä pari vuotta sitten ollut lainkaan varma, onko tyttären haave hypätä kaksi metriä ensimmäisenä suomalaisnaisena realismia.

– Viime kesänä aloin ajatella, että kyllä se sittenkin voi olla. Ellan koko henkinen ja fyysinen olemus on muuttunut ja ammattimaistunut todella paljon.


Vaikka ollaan jo tasolla, joka heitti Junnilan tiistaina kauden maailmantilaston 7. sijalle, Ringa Ropo muistutti, että harjoittelussa ollaan vielä monessa mielessä lapsenkengissä.

– Kun Ella siirtyi Jouko Kilven valmennukseen, kerroin, että joka osa-alueella riittää valtavasti tehtävää. Esimerkiksi korkeushypyssä tärkeitä aitahyppyjä Ella ei ole nuorempana voinut tehdä penikkaongelmien takia.

Yksi asia liikutti äitiä kisakatsomossa erityisesti.

– Vaikka olen pituushypyn Suomen ennätysnainen, niin korkeushyppy oli aina suuri rakkauteni, myös tässä lajissa kovalla tasolla urheillut Ringa Ropo sanoi.

Ella Junnila itse suhtautui ennätykseensä rauhallisesti.

– Ajatus ei ole vielä täysin uponnut tajuntaan. Upea yleisö.

Ammattimainen huippuyleisurheilija harjoittelee pääsääntöisesti kahdesti päivässä. Ella Junnilan geneettistä lahjakkuutta – isäkin hyppäsi pituutta pitkälti yli seitsemän metriä – kuvaa, että hän on harjoitellut kahdesti päivässä vasta pienen hetken. Koulu päättyi Mäkelänrinteen urheilulukiossa vasta viime lokakuussa. Kouluvuosina kaksi päiväharjoitusta kuului ohjelmaan vain leireillä.

194 tarkoitti myös sitä, että Junnila pääsee toisiin aikuisten arvokisoihinsa, sillä kyseinen tulos ylittää suoran MM-rajan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt