Nooralotta Neziri sai jatkuvaa hoitoa tarvitsevan äitinsä lähelleen – ”Se tuntuu hyvin tärkeältä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Nooralotta Neziri sai jatkuvaa hoitoa tarvitsevan äitinsä lähelleen – ”Se tuntuu hyvin tärkeältä”

Nooralotta Nezirin elämä alkaa olla taas mallillaan vaikeuksien jälkeen.

Julkaistu: 11.6.2019 15:21

Aituritähti Nooralotta Neziri on helpottunut, kun sai jatkuvaa hoitoa tarvitsevan äidin lähelleen.

Pika-aituri Nooralotta Nezirin, 26, elämän mannerlaattojen nähtiin liikahtelevan, kun hän vuonna 2017 vaihtoi valmentajaa ja muutti tämän kotikaupunkiin Jyväskylään elämänkumppaninsa Ville-Matti Rantalan kanssa.

Mutta vielä paljon ankarampi järistys Nezirin perhettä oli koetellut jo vuonna 1999. Perhe joutui hirvikolariin Turun ja Porin välisellä valtatiellä. Seuraukset olivat erityisen dramaattiset äidille Marille. Hän sai onnettomuudessa vakavan, jatkuvaa hoitoa vaativan aivovamman ja menetti työkykynsä.

– Kun muutin Jyväskylään, olisin joko jatkuvasti matkustanut Noormarkkuun Porin kupeeseen katsomaan äitiä tai vähintään jatkuvasti potenut huonoa omaatuntoa siitä, etten ole hänen luonaan, Neziri kertoi Ilta-Sanomille Jyväskylässä.

Mari Neziri asui pitkään omien vanhempiensa eli tyttärensä isovanhempien hoivissa. Näille alkoi kertyä ikää.

– Kun sitten havaitsin, että urakka alkaa käydä isovanhemmille jo liian kovaksi, niin otin asiasta aktiivisen otteen ja aloin järjestää äidille hoitokotipaikkaa Jyväskylästä, perheen vanhimpana lapsena jo hyvin nuorena suureen vastuuseen tottunut urheilija kertoo.

Tytär ja äiti asuvat nyt muutaman kilometrin päässä toisistaan.

– Sen sijaan, että minun tarvitsisi joka ilta murehtia, miten äidillä Porissa menee, voin mennä katsomaan, miten hänellä menee. Se tuntuu hyvin tärkeältä, erittäin perhekeskeiseksi ihmiseksi tiedetty Neziri sanoo.

Myös pikkusisko Nea-Mari Neziri, 22, on nyt asettunut Jyväskylään. Pikkuveli Rami Neziri asuu Turussa ja isä Basri Neziri Porissa. Vanhemmat ovat eronneet.

Kihlattu Ville-Matti Rantala huolehtii myös juoksijan lihashuollosta. Neziri julkaisi äskettäin Instagramissa parista hempeän yhteiskuvan, mutta yhteisiä media-avautumisia ei ole nähty.

– Kynnys ei olisi minulle mitenkään mahdottoman korkea, koska mehän olemme ihan avoimesti kaikkialla pari emmekä mitenkään esimerkiksi kisoissa piilottele suhdettamme. Kyse on ehkä enemmän Villestä, sillä hän ei ole perusluonteeltaan mikään linssilude, vaan enemmän sellainen porilainen äijä, Neziri kuvailee nauraen.

Vuoden 2017 henkinen ja fyysinen loppuunpalaminen eivät enää näy urheilijan olemuksessa, ja tulostaso nousi taas viime kaudella hyvin lähelle uran toistaiseksi parasta kautta eli kesää 2016.

– Jos ympäristö sen 2017 kauheuden jälkeen oli skeptinen sen suhteen, voinko enää palata huipulle, niin kyllä olin itsekin. Hallikaudella 2018 tuli suuri helpotus ja uusi usko omiin mahdollisuuksiin. Syksyllä 2017 meni pitkiä aikoja miettiessä, eikö tämä alavire ja voimattomuus ikinä lähde pois.

Nooralotta Neziri vuonna 2017.

Valmentaja Petteri Jouste seuraakin edelleen erittäin tarkasti suojattinsa mentaalista ja fyysistä virettä ja jaksamista.

– Aitajuoksijuus oli pitkään koko identiteettini. Ajatusmaailmaani ei mahtunut mitään muuta kuin aitajuoksua. Nyt olen oppinut ottamaan rennommin, mikä ei tarkoita sitä, että lipsuisin yhtään siitä elämäntyylistä, jota huippu-urheilu vaatii.

26-vuotiaana Nezirillä on aitajuoksuvuosia vähemmän edessä kuin takana, ja taskussa jo kauppatieteiden maisterin tutkinto. Hän on todistanut osaltaan pötypuheeksi sen, ettei huippu-urheilu sallisi vaativiakin opintoja rinnalleen.

– Olen itsekin pitänyt niitä puheita vähän erikoisina, paitsi tietysti talvilajien osalta, kun lukukausi ja kilpailukausi ovat siellä samaan aikaan. Omaa uraani opiskelu ei torpedoinut yhtään, mutta se vaati suunnitelmallista luonnetta, tiettyä akateemista joustoa ja mielenkiintoa uusien asioiden opiskeluun.

Syntynyt Turussa 9.11. 1992. Vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Porissa.

Seura Jyväskylän Kenttäurheilijat, entiset seurat Kyläsaaren Kajastus, Porin Yleisurheilu, Turun Urheiluliitto.

Valmentaja Petteri Jouste, vuoteen 2017 Jussi Ihamäki. Manageri Jukka Virtanen, kilpailumanageri Mario Bassani.

Asuu Jyväskylässä, kihloissa, koulutus kauppatieteiden maisteri. Vuoden naisyleisurheilija 2012 ja 2013.

Ennätys 12,81 (2016), Suomen ennätysaika. Halliennätys (60 m) 7,97, SE.

Saavutuksia: kuusi 100 m:n aitojen SM-kultaa, kahdeksan 60 m:n aitojen SM-hallikultaa. Kolmesti EM-hallifinaalissa. Alle 17- ja alle 19-vuotiaiden MM-kisoissa 5. sija. Alle 19-v EM-kulta. MM-kisoissa välierissä 2013, olympiakisoissa ja EM-kisoissa 2016 ja 2018. Karsiutui 2018 finaalista tuhannesosavertailulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?