Mitä maailman nopein mies kokee juoksun aikana? Paavo Nurmi Gamesin tähti Justin Gatlin vertaa 100 metrin kisaa Matrix-elokuvaan

Julkaistu:

yleisurheilu
Justin Gatlin ei ole 37-vuotiaana vielä valmis lopettamaan uraansa.
Paavo Nurmi Gamesin kenties suurin tähti on satasen pikakiitäjä, olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari Justin Gatlin, 37.

Gatlinista puhuttaessa ei voi olla mainitsematta hänen kahden dopingkäryn tahraamaa uraansa ja valtavia buuauksia, jotka yhdysvaltalainen sai hänen vietyään MM-kullan Usain Boltin nenän edestä vuonna 2017.

Gatlin on saanut vastailla kyllästymiseen asti kysymyksiin Boltin peittoamisesta ja sitä seuranneista tapahtumista. Hän ei kuitenkaan halua tulla muistetuksi vain miehenä, joka voitti legendan.

– Haluan tulla muistetuksi taistelijana, joka uskoi itseensä, Gatlin sanoi PNG:n pressitilaisuudessa.

Tällä kaudella 10,00 juossut sprintteri voi hyvinkin alittaa Paavo Nurmen stadionin ennätyksen 10,02. Todennäköisesti ollaan kuitenkin vielä kaukana Gatlinin kivikovasta ennätyksestä 9,74 (2015).

– Haluan rakentaa tätä kautta rauhassa ja toivottavasti sitä kautta päästä siihen, missä olin aiemmin eli 9,7 alkavaan aikaan. Sitä Dohan MM-kisoissa menestyminen vaatii, Gatlin pohtii.

37-vuotias urheilija alkaa olla nestori yli vuosikymmenen nuorempien kollegoidensa joukossa. Gatlin ei pidä ikävuosiaan pelkästään huonona asiaa.

– En ajattele ikääni juurikaan. Treenaan minua paljon nuorempien urheilijoiden kanssa, toki olen yksi vanhimmista. He tulevat kipeiksi ja minä tulen kipeäksi. He ovat teräviä ja minä olen terävä. He saattavat voittaa minut harjoituskaudella, mutta kaikessa on kyse vain siitä, että tietää mitä tekee. Olen nopea, kun minun tarvitsee olla ja lepään, kun täytyy, hän summaa.

Gatlinin motivaation lähde on yksinkertaisesti rakkaus juoksemista kohtaan. Kun mestaria pyytää kuvailemaan tunteitaan juoksun aikana, hän hiljenee hetkeksi.

– Kovaa juokseminen tuntuu kuin hidastetulta filmiltä, hiukan sumuiselta. Se on kuin Matrix, se on ehkä paras tapa kuvata sitä. Kuulet asioita, kuulet ihmiset, näet heidän juoksevan vieressäsi, mutta kaikki on silti sumeaa, hän tunnelmoi.

– Tuon tunteen takia niin moni haluaa juosta kovaa, haluaa tuntea sen kohinan.

Gatlin kertoo muistavansa juoksun alun ja lopun paremmin kuin keskiosan. Se on sumeampi. Maaliviivalla tunne päättyy kuin seinään.

– Juoksun loppuminen on kuin nousisi veden alta nopeasti pintaan haukkaamaan ilmaa.

Monet ovat ennustaneet, että tämä on kokeneen juoksijan viimeinen kausi. Gatlin itse tyrmää väitteen saman tien.

– Tietenkään en voi jatkaa juoksemista niin pitkään, että jalkani putoavat, mutta haluan vielä saavuttaa asioita ja päästä Tokioon 2020. En halua olla se kaveri, joka jää roikkumaan. Haluan lopettaa huipulla.