Thomas Röhler paljastaa kovan fysiikkansa salaisuuden – viihtyy trendilajin parissa: ”Kroppa voi ylikuormittua”

Julkaistu:

yleisurheilu
Keihäänheiton olympiavoittaja Thomas Röhler luottaa oheisharjoittelussaan crossfitiin.
Hallitseva olympiavoittaja, saksalainen keihäänheittäjä Thomas Röhler on erikoisessa tilanteessa. Hän on tämän kauden parhaalla noteerauksellaan 86,39 vasta kuudentena maailman rankingissa – ja vasta kolmanneksi paras saksalainen.

Yli yhdeksänkymppisiä aiemmilla kausilla tehtaillut keihästähti on totuttu näkemään listan kärkipäässä aina kauden ensiheitoista lähtien.

– En edes tiennyt tuota. En välitä rankingeista tippaakaan. MM-kisat ovat lokakuussa ja Tokion olympialaiset ensi vuonna, Röhler sanoo.

– Jos katsoo koko kuvaa, olen erittäin hyvässä vaiheessa. Pystyn tällä hetkellä heittämään pitkälle nurmella, ja minulla on potentiaalia heittää todella pitkälle myöhemmin kaudella.

Röhler myös tietää, että listalla häntä edellä olevat heittäjät saattavat olla täysin erilaisessa tilanteessa kuin hän.

– Joku haluaa heittää pitkälle vain Dohassa, toisten täytyy heittää jo nyt pitkälle päästäkseen maajoukkueeseen. Esimerkiksi Bernhard Seifertilla on tällainen tilanne. Hän ei ole vielä joukkueessa, joten hänen täytyi heittää pitkälle jo heti kauden alussa päästäkseen MM-kisoihin.

Röhler on joka tapauksessa yksi suurimmista suosikeista Paavo Nurmi Gamesissa, jonne on jälleen saatu kova kattaus maailman keihäshuippuja: Röhler, Magnus Kirt, Julian Weber, Keshorn Walcott...

Miesten voittajalle on viime vuoden tapaan mukava porkkana. Paras 93,09:n ylittäjä saa voittobonuksena oman saaren Turun saaristosta.

Uudet keihäät rikkoutuneiden tilalle

Röhlerillä on ollut pieniä murheita välineidensä kanssa. Yle uutisoi toukokuussa, että mestariheittäjän viisi henkilökohtaista keihästä olivat hajonneet lennolla Leipzigista Frankfurtin kautta Shanghaihin. Röhler kertoi vaativansa 5 900 euron korvausta.

Saksalainen ei ole vielä saanut minkäänlaista korvausta lentoyhtiöiltä.

– He odottelevat edelleen joitain dokumentteja. Ei oikein tiedetä, missä se tapahtui, koska siinä oli koneenvaihtoja, eli oliko se Saksan päässä vai Shanghaissa.

Yhdessä keihäässä oli jonkin verran myös tunnearvoa.

– Se oli vähän vanhempi ja yksi niistä, johon luotin. Voitin sillä Euroopan mestaruuden. Onneksi loput niistä olivat vain keihäitä, joissa oli hyvä potentiaali.

Röhler on jo saanut keihäsfirmalta korvaavat välineet tilalle. Mestarin mukaan yksi uusista keihäistä tuntuu erityisen toimivalta. Vaikka keihäs on heittäjän tärkein työkalu, niihin ei Röhlerin mukaan saa kiintyä liikaa.

– Yritän olla luomatta tunnesidettä niihin, koska kaikenlaista voi tapahtua. Heität kiveen, ja se on siinä. Ne voivat rikkoutua ihan yhtäkkiä, joten ei niille tietenkään mitään nimiä anneta. Ne myös vanhenevat eivätkä enää läpäise testejä, hän perustelee.

Sekalainen treeniryhmä

Röhlerin tämän hetkinen tavoite on pysyä terveenä sekä rakentaa kuntoa lokakuun MM-kisoihin ja ensi vuoden olympialaisiin. Saksalainen luottaa oheisharjoittelussaan crossfitiin, joka on viimeisten vuosien aikana kasvattanut suosiotaan tasaisesti ympäri maailman.

– Crossfit toimii erittäin hyvin keihäänheittäjille, koska se on monipuolista, siinä on koko vartaloa kuormittavia liikkeitä mutta myös tasapainoharjoittelua ja nopeutta kehittäviä harjoitteita, hän listaa.

Aivan samalla tyylillä hän ei voi treenejä tykittää kuin vaikkapa lajin entinen maailmanmestari, porilainen Mikko Salo.

– Emme koskaan ota aikaa, ja treenit on muokattu keihäänheittäjille sopiviksi. Meidän täytyy seurata laktaattitasoja, ettemme rasita kroppaa liikaa. Jos tekee crossfitia täysillä, kroppa voi ylikuormittua pahasti.

Röhler treenaa ryhmässä, jossa on mukana useita urheilijoita, muun muassa keihäänheiton alle 20-vuotiaiden MM-pronssimitalisti Tampereelta Maurice Voigt.

– Meillä on sekalainen ryhmä, esimerkiksi maajoukkuetason alppihiihtäjiä. Laji sopii monille urheilijoille, ja on hauskaa treenata yhdessä.

Röhlerin treeneihin kuuluu muun muassa kelkantyöntöä, jota nähdään usein crossfit-kisoissa:Röhler on huomannut treenimetodin kehittäneen erityisesti kahta asiaa.

– Tuntuu siltä, että vaikka olisin kuukauden tekemättä lajia, kuntotasoni ei ehdi laskea, hän sanoo.

– Lisäksi olen terveempi ja kroppani on tasapainoisempi. Toinen puoli ei ole merkittävästi vahvempi kuin toinen. Keihäs on kropalle toispuoleinen laji, sillä laitamme painoa enemmän tukijalalle sekä toiselle olkapäälle ja käsivarrelle. Pitkän uran salaisuus on tasapainoinen kroppa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt