Jättipaukun keihäässä 1997 tehnyt Sami Saksio vaihtoi nimensä, sai rikostuomion ja kävi pohjalla – näin hänellä pyyhkii nyt - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Jättipaukun keihäässä 1997 tehnyt Sami Saksio vaihtoi nimensä, sai rikostuomion ja kävi pohjalla – näin hänellä pyyhkii nyt

Sami Saksion lupaava keihäsura katkesi pahaan selkävammaan 2001.

8.6.2019 6:45

Juttu on julkaistu alun perin Urheilulehden Poissa parrasvaloista -palstalla 29.5.

Kesällä 1997 suomalaisessa yleisurheilussa rävähti jättipaukku. Melko tuntematon keihässuuruus Sami Saksio, 27, yllätti ja nousi urheilukansan huulille, kun hän voitti Lappeenrannan Kalevan kisoissa keihäskultaa tuloksella 84,26. Hopealle jäi Seppo Räty ja pronssia nappasi Aki Parviainen.

– Voitto oli yllätys myös itselleni. Tuollaista tulosta osasin odottaa, mutta en olisi ikinä uskonut, että se voisi riittää kultaan, muistelee Sami Sax (entinen Saksio).

Niin kuitenkin kävi, ja Saksion nimi kirjattiin suomalaiseen urheiluhistoriaan. Suomen mestaruus täytti Saksion unelman ja toi samalla edustuspaikan saman vuoden MM-kisoihin Ateenaan.

Siellä tie tyssäsi karsintoihin 76,20 metrin heitolla.

– En ollut henkisesti valmis MM-kisoihin. Ne kisat menivät opetteluksi ja ajattelin, että sitten seuraavalla kerralla menestyn.

Ei tullut toista kertaa

Seuraavaa kertaa ei tullut. Saksion ura loppui käytännössä vuoden 2001 loukkaantumiseen. Katkeraksi tilanteen teki se, että juuri tuolloin oululainen oli uransa kovimmassa kunnossa.

– Harjoituskentällä keppi lensi tasaisesti 84 metriin, joten minulla oli ominaisuudet 88–89 metrin heittoon. Sitä heittoa ei ikinä tullut, vaan Iin kisoissa jalka petti ja selässä tuntui raju vihlaisu. Tiesin heti, että tämä ura oli nyt tässä.

Sami Saksio heittovuorossa kesällä 2001.

Urheilu-ura jatkui sinnitellen vielä vuoden verran, mutta Saksio ei pystynyt enää harjoittelemaan. Selkäkivut vaivasivat, yöunet menivät ja elämästä katosi tarkoitus.

– Minulla oli ollut kipinä urheiluun, mutta kun se vietiin pois, tilalla ei ollut mitään. Elämälläni ei ollut suuntaa.

Väärä suunta

Tai suunta oli, mutta se oli viemässä entisen keihäsmestarin kovaa vauhtia pohjalle.

Vuosituhannen alussa sukunimensä Sax-muotoon vaihtanut oululainen käytti alkoholia liikaa, ajautui rikolliselle polulle ja alkoi joutua tekemisiin viranomaisten kanssa.

– Tein monia hölmöjä hommia, jotka olisi voinut jättää tekemättä, hän huokaisee.

Vuonna 2005 Sax tuomittiin Oulun käräjäoikeudessa kahdeksan kuukauden ehdolliseen tuomioon törkeästä kätkemisrikoksesta. Keväällä 2009 häntä syytettiin riehumisesta aseen kanssa ravintolassa, mutta poliisi ei löytänyt ravintolasta asetta.

– Kaikkihan tässä elämässä joutuvat oppirahoja maksamaan, mutta moni tajusi asiat nopeammin kuin minä. Onneksi minäkin opin lopulta, hän lisää.

Ateenan MM-kisat olivat pettymys Saksiolle.

Sairauseläkkeellä oleva Sax pääsi rötöskierteestä viime tingassa pois.

Nyt hän on löytänyt elämäänsä jälleen tarkoituksen. Saxin nykyistä arkea värittävät edellisestä liitoista olevat täysi-ikäiset lapset. Hän hoitaa myös Alzheimeriin sairastunutta isäänsä ja syöpää vastaan taistelevaa äitiään.

– Urheillessa elämä oli pelkkää urheilua, eikä siihen mahtunut muuta. Urheilu-uran jälkeen oli tyhjiö, mutta nyt elämällä on taas tarkoitus, kun keskityn perheeseeni ja ystäviini.

– Äiti oli hetki sitten leikkauksessa, joka meni loistavasti, joten sydämeltäni putosi iso kivi. Isäni Alzheimer on jo edennyt pitkälle, mutta järki kuitenkin pelaa ja meillä on hyviä keskusteluja, Sax kertoo arkikuulumisiaan.

Selkä vaivaa edelleen

Entisen keihäsmestarin selkävaivat eivät ole vieläkään kadonneet mihinkään, eikä vanhempien terveystilanne ole hyvä, mutta Saxin äänessä on silti toivoa. Pienet tai suuretkaan murheet eivät hänen mieltään liikaa paina, vaan hän ajattelee elämäänsä nykyään mahdollisuuksien kautta.

Niitä huhtikuussa 50 vuotta täyttäneelle Saxille vielä riittää.

– Ei tullut viidenkympin kriisiä, sillä toivottavasti minä olen kriisini jo kokenut. Monta vuotta elämästä meni uran päättymisen jälkeen hukkaan, joten ainuttakaan vuotta en haluaa enää menettää turhaan. Vointini on erinomainen ja katson tulevaisuuteen täynnä toivoa.

– On tuossa myös yksi nainen, josta on urheilutermein tullut huipputekijä omaan elämääni.

Entä sitten keihäänheitto? Mikä sen rooli on lajin entisen Suomen mestarin elämässä?

– Kiinnostus keihäänheittoa kohtaan on jälleen kasvanut. Seuraan sitä innolla, mutta myös suurella huolella. Suomi on pudonnut muiden maiden kyydistä. Jotain täällä tehdään väärin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?