Pitkästä dopingpannasta viis! Pahamaineinen yleisurheilun epo-valmentaja kuvattiin tositoimissa Venäjällä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Pitkästä dopingpannasta viis! Pahamaineinen yleisurheilun epo-valmentaja kuvattiin tositoimissa Venäjällä

10 vuoden toimitsijakiellossa oleva Vladimir Mohnev kuvattiin toukokuussa valmentamassa yleisurheilijoita Kurskissa.

Julkaistu: 7.6.2019 14:09

Venäläinen Vladimir Mohnev valmentaa yleisurheilijoita, vaikka kärsii kymmenvuotista dopingpannaa.

Uutistoimisto Reutersin toimittaja näki omin silmin, kuinka Vladimir Mohnev valmensi seitsemän juoksijan ryhmää 16. toukokuuta Kurskissa Keski-Venäjällä.

Lisäksi Reuters uutisoi valokuvasta ja videonauhasta, jotka todistavat Mohnevin toimineen valmentajana kahdessa kilpailussa Kurkissa viime vuoden toukokuuta.

Mohnev on siis rikkonut räikeästi hänelle kolme vuotta sitten määrättyä toimintakieltoa. Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS lätkäisi Mohneville kymmenen vuoden pannan dopingrikkomuksista.

Mohnev muun muassa opetti maajoukkuejuoksija Julia Stepanovaa piikittämään epo-hormonia ja välttämään kiinnijääntiä dopingtesteissä.

Stepanovan ja hänen aviomiehensä Vitali Stepanovin kertomukset olivat avainasemassa, kun Venäjän valtiojohtoinen dopingkoneisto paljastui.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF sulki Venäjän yleisurheilijat kansainvälisestä kilpailutoiminnasta marraskuussa 2015. Panna on kestänyt tähän päivään saakka.

IAAF:n on määrä käsitellä Venäjän tilannetta kokouksessaan Monacossa tänä viikonloppuna. Reutersin paljastukset eivät ainakaan auta Venäjän tilannetta.

Kaksi muuta tapausta

Reuters tavoitti Mohnevin puhelimitse. Valmentaja sanoi, että hänen mielestään toimintakielto on epäoikeudenmukainen. Mohnevin mukaan joskus muut valmentajat pyytävät häntä kyyditsemään urheilijoitaan kilpailuihin ja silloin hän on jäänyt katsomaan kisoja.

– Saan mennä minne haluan.

– Voin käydä juttelemassa kenen kanssa tahansa, vai olenko spitaalinen? Näytä minulle laki, jota olen rikkonut, venäläinen laki, Mohnev tivasi Reutersilta.

Vladimir Mohnevin toiminnasta on nyt aloitettu tutkinta.

Mohnevin lisäksi Reuters on todistanut toisen toimitsijakiellossa olevan valmentajan Valeri Volkovin ja toimitsijakiellossa olevan lääkärin Sergei Portugalovin olleen tekemisissä urheilijoiden kanssa.

Nelivuotista toimitsijakieltoa kärsivä Volkov ohjeisti juoksijoita moskovalaisen yliopiston urheilukentällä kahtena eri kertana syyskuussa 2018. Yliopiston mukaan kyse ei ollut valmennuksesta, vaan Volkov piti opiskelijoille liikuntatuntia.

Elinikäisessä toimitsijakiellossa oleva Portugalov piti puolestaan joulukuussa 2018 luennon moskovalaisella painonnostosalilla. Yleisössä olleet noin 20 henkeä saivat Portugalovilta muun muassa neuvoja veriarvojen tarkkailuun ja ravintoon.

Portugalov on osaomistajana entisen painonnoston raskaan sarjan maailmanmestarin Vjatsheslav Klokovin harjoittelu- ja palautusneuvontaan keskittyvässä yrityksessä. Klokovin mukaan Portugalov on virallisesti eläkkeellä, mutta osallistuu toisinaan yrityksen koulutustilaisuuksiin.

”Venäläiset nauravat meille”

Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada sanoi Reutersille, että se aikoo olla yhteydessä Venäjän antidopingviranomaisiin uutistoimiston paljastusten jälkeen ja vaatia toimia.

Venäjän antidopingtoimisto lupasi tutkia asiaa, ja Venäjän yleisurheiluliitto kertoi lähettäneensä Reutersin tiedot jo eteenpäin, koska ne viittasivat mahdollisiin dopingrikkeisiin.

Venäjän yleisurheiluliitto pyysi antidopingtoimistoa ja Kurskin alueen urheiluministeriä tutkimaan Mohnevin toimia ja panemaan syylliset vastuuseen. jos Reutersin tiedot pystytään vahvistamaan.

Reuters kysyi kommenttia asiaan myös USA:n antidopingtoimiston johtajalta Travis Tygartilta, joka piti paljastuksia äärimmäisen vakavina.

– Jos tämä on totta, maailman puhtaita urheilijoita on huijattu pahasti ja venäläiset nauravat meille selkiemme takana, Tygart sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?