Arto Bryggare seurasi järkyttyneenä, miten Marion Jonesin ura syöksyi täydelliseen tuhoon – yksi asia hämmästyttää vuosien jälkeenkin - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Arto Bryggare seurasi järkyttyneenä, miten Marion Jonesin ura syöksyi täydelliseen tuhoon – yksi asia hämmästyttää vuosien jälkeenkin

Marion Jones oli yksi yleisurheilumaailman suurimmista tähdistä. Ura päättyi synkimmällä mahdollisella tavalla.

Marion Jones itki puhuessaan medialle New Yorkissa talvella 2008.

7.6.2019 9:58

Koko urheilumaailman lemmikistä vihatuksi dopinghuijariksi. Pikajuoksun supertähden Marion Jonesin tarina koskettaa ja puhuttaa edelleen urheilun ystäviä.

Jones, 43, tuntui yleisurheilu-urallaan pysäyttämättömältä. Yhdysvaltalaisurheilija muistetaan ennen kaikkea Sydneyn olympialaisista 2000, joissa hän voitti viisi mitalia. Kultaa tuli 100 ja 200 metrillä ja 4x400 metrin viestissä.

– Kaikki rakastivat häntä. Kotirouvat, lapset, miehet. Mietin, voimmeko Marionin jälkeen enää rakastaa ketään urheilijaa sillä tavalla, USA:n yleisurheiluliiton viestintäpäällikkö Jill Geer kuvaili Yahoo Sports -sivustolla vuonna 2015.

Jones kävi aktiiviuransa aikana Suomessakin. Vuonna 1998 hän oli muun muassa pudottamassa aloituskiekkoa Jokerien ja HPK:n välisessä liigaottelussa. Kesäkuussa 1999 hänet kutsuttiin kilpailemaan Helsingin Olympiastadionilla.

Suomalainen aitajuoksulegenda Arto Bryggare, 61, muistaa jutelleensa Jonesin kanssa tuolloin pidemmän tovin. Yhdysvaltain joukkueen jäseniä tuntenut Bryggare kohtasi Jonesin monia muitakin kertoja erilaisissa kisatapahtumissa.

Mielikuvat yhdysvaltalaistähdestä olivat positiiviset.

– Hän oli miellyttävä nuori nainen. Aina kun keskustelin hänen kanssaan, hän oli erittäin avoin, reipas ja iloinen, Bryggare kertoo Ilta-Sanomille.

– Tämä on tietysti ulkopuolinen arvio, mutta mielestäni hänellä ei käynyt hyvä säkä aviomiehen valinnassa. En halua arvostella ketään, mutta tuntuu, että siinä olisi voinut käydä paremminkin, Bryggare jatkaa viitaten Jonesin entiseen aviomieheen, kuulantyöntäjä CJ Hunteriin.

Ylivoimaa. Marion Jones oli huippuvuosinaan pysäyttämätön. ”Hän oli kuin naispuolinen Usain Bolt: pikajuoksijaksi poikkeuksellisen pitkä ja hurjan lahjakas”, Arto Bryggare kuvailee.

Hunter liittyy skandaaliin, joka tuhosi Jonesin uran. Vuosia Sydneyn menestyshuuman jälkeen selvisi, että Jones oli ollut Hunterin tavoin osallisena Balco-laboratorion dopingvyyhdissä.

Yleisurheilumaailma järkyttyi, kun Jonesin nimeä yhdistettiin toistuvasti dopingepäilyihin. Shokki kasvoi uusiin sfääreihin, kun Jones tunnusti vuonna 2007 käyttäneensä muun muassa anabolisia steroideja ja kasvuhormonia. Aiemmin tähtijuoksija oli vakuuttanut liittovaltion tutkijoille olevansa syytön.

Jonesin mukaan hän käytti aineita kaksi vuotta vuodesta 1999.

Yksi yllättyneistä oli yleisurheilumaailman tapahtumia tarkasti seuraava Bryggare.

Marion Jonesin yleisurheilu-ura päättyi katkeriin kyyneliin.

– En ole mikään sinisilmäinen ihminen, mutta Marion Jonesin kohdalla olin erittäin järkyttynyt. Varsinkin, kun hän vannoi viranomaisille, ettei ole tehnyt mitään väärää. Sitten löytyikin todisteita muusta.

Jones tuomittiin tammikuussa 2008 puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen valehtelusta liittovaltion viranomaisille. Vankila-aikana Jones joutui tappelun vuoksi eristysselliin ja hänen mielenterveytensä alkoi järkkyä.

Ahneus tuhosi kaiken

Jones kohtasi tapahtuneen jälkeen paljon vihaa. Entinen juoksija joutui palauttamaan kaikki arvokisapalkintonsa, jotka hän oli saanut elokuun 2000 jälkeen.

Moni tuomitsi yhdysvaltalaisurheilijan petturiksi, jonka koko ura perustui huijaukseen. Jonesin uraa alusta saakka seurannut Bryggare ei allekirjoita näkemystä.

– Ihmisillä on varmaan kuva, että hän on sählännyt syntymästään saakka, mutta se ei pidä paikkaansa.

– Jones oli superlahjakas jo nuorena. Hänen lahjakkuutensa olisi ihan varmasti riittänyt menestymään Sydneyssä puhtaana. Hän pilasi menneisyyttään sillä dopingtapauksella, Bryggare sanoo.

Arto Bryggare tapasi Marion Jonesin useamman kerran tämän aktiivivuosina.

Bryggare pohtii yhä, mikä sai huippulahjakkaan Jonesin turvautumaan kiellettyjen aineiden apuun, jos rahkeet olisivat riittäneet maailman huipulle muutenkin.

Moninkertainen aitajuoksun arvokisamitalisti arvelee, että vastaus piilee ahneudessa.

– Muistan Sydneystä Jonesin hurjat tulokset, mutta myös sen, kuinka hän ahnehti. Joskus urheilijalle käy niin, että sitä katsoo, kuinka muut ovat voittaneet useita lajeja. Jones, tai joku hänen taustallaan, ajatteli, että Jonesinkin piti tehdä niin. Hän laski siinä selvästi asioita väärin.

– Siinä taisi käydä niin, että lähdettiin miettimään, miten Florence Griffith-Joynerin (100 ja 200 metrin) maailmanennätys kaatuu.

Bryggare ei ole kohdannut yleisurheilupiirit jättänyttä Jonesia dopingskandaalin jälkeen. Jones on keskittynyt viime vuosina perhe-elämään ja kiertänyt luennoimassa elämästään, virheistään ja siitä, miten onnistui nousemaan syvästä suosta.

Bryggare toivoo, että Jonesin kokemukset avaisivat tulevien yleisurheilutoivojen ja muiden kuulijoiden silmiä.

– Toivon, että Marion kertoo, kuinka hän harjoitteli kovaa ja sai hyviä tuloksia. Hänen on kuitenkin kerrottava aidosti siitä toisestakin puolesta. Ihmiset tekevät virheitä, joista sitten maksavat. Sen jälkeen elämä kuitenkin jatkuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?