Muistatko Marion Jonesin? Aikansa megatähti menetti kaiken ja joutui eristysselliin – tätä hän tekee nykyään

Julkaistu:

Yleisurheilu
Marion Jonesin nousu takaisin jaloilleen täydellisen nöyryytyksen jälkeen ei ole ollut helppo.
MTV näyttää torstain myöhäisillassa dokumentin entisestä pikajuoksun supertähdestä Marion Jonesista.

Jones, 43, muistetaan ennen kaikkea vuoden 2000 Sydneyn olympialaisista – niin hyvässä kuin pahassa. Hän voitti kisoissa viisi mitalia, joista kolme oli kultaisia (100 metriä, 200 metriä, 4x400 metriä).

Ainutlaatuisen saavutuksen jälkeen urheilun monilahjakkuus vaikutti pysäyttämättömältä.


Jonesin poikkeuksellisen menestyksekkään uran ylle lankesivat kuitenkin myöhemmin synkät varjot. Yleisurheilumaailma kohahti, kun Jonesin nimi nostettiin toistuvasti esiin Balco-laboratorion dopingvyyhdissä.

Balco-laboratorio välitti dopingaineita useille yleisurheilijoille. Jones oli yksi heistä. Vuonna 2007 tähtijuoksija tunnusti käyttäneensä muun muassa anabolisia steroideja ja kasvuhormonia. Oikeusdokumenttien mukaan Jones oli käyttänyt suoritusta parantavina aineina tetrahydrogestrinonia, erytropoietiinia ja somatotropiinia

Paljastusten myötä Jones joutui luopumaan Sydneyn mitaleistaan. Valtaistuimeltaan syöstyn juoksijasuuruuden entinen aviomies, kuulantyöntäjä CJ Hunter kärysi myös Balco-skandaalin yhteydessä.
Jonesin kurimus maksimoitui, kun hänet tuomittiin tammikuussa 2008 puoleksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen valehtelusta liittovaltion viranomaisille. Vankilareissu oli vaikea. Jones joutui vankilatappelun takia yli kuukaudeksi eristysselliin, jossa hänen mielenterveytensä alkoi järkkyä.


Jones oli aikanaan Usain Boltin tasoinen supertähti, joka tunnettiin joka puolella maailmaa. Kaiken saavutetun menettäminen oli hänelle erittäin kova pala. Urheilusankari yritti suojella mainettaan viimeiseen asti kiistämällä kaiken ja valehteli siten viranomaisille.

Vuonna 2010 julkaistu ESPN:n dokumentti keskittyy ennen kaikkea Jonesin elämänvaiheisiin sen jälkeen, kun nainen vapautui vankilasta loppuvuonna 2008.

Jonesin nousu takaisin jaloilleen täydellisen nöyryytyksen jälkeen ei ollut helppo. Entisen yleisurheilutähden oli aloitettava perusasioista.

Perheellä on ollut valtava merkitys Jonesin ihmisarvon eheyttämisessä. Jonesin nykyinen aviomies, pikajuoksija Obadele Thompson pysyi vaimonsa rinnalla ja tarjosi hänelle turvallisen ympäristön rakentaa elämänsä uudelleen.


Parilla on kaksi yhteistä lasta. Lisäksi perheeseen kuuluu kolmas lapsi. Hän syntyi Jonesin edellisestä suhteesta pikajuoksija Tim Montgomeryn kanssa.

Ennen kuin Jones päätti keskittyä yleisurheiluun, hän voitti koripallossa yliopistomestaruuden. Hän päättikin palata urheiluareenoille entisessä lajissaan vuonna 2010.

Entinen supertähti harjoitteli kovaa ja saikin lopulta sopimuksen ammattilaissarja WNBA:ssa pelaavaan Tulsa Shock -joukkueeseen. Jonesin ura ammattilaiskoripalloilijana kesti kaksi kautta. Hän pelasi yhteensä 47 ottelua ja teki niissä 2,6 pistettä ottelua kohti.


Urheilu-uran henkiinherättämisen lisäksi Jones ryhtyi puhumaan kokemuksistaan julkisesti eri tilaisuuksissa. Tätä työtä hän tekee vieläkin. Hän on eräänlainen matkasaarnaaja. Entinen pikakiituri on julkaissut kuvia ja kommentteja tapahtumista Twitterissä.
Jones kulkee puhumassa elämästään, virheistään ja syvästä suosta nousemisestaan esimerkiksi oppilaitoksissa. Ennen kaikkea Jones jakaa kokemuksiaan nuorille yleisurheilijoille, jotta he eivät tekisi samoja virheitä kuin entinen urheilun supertähti.

Marion Jones – Vapaalla jalalla esitetään MTV3-kanavalla torstaina 6.6. kello 23.05.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt