Munuaistulehdus pysäytti Suomen nousevan yleisurheilutähden – teki ison elämänremontin: ”Olen tykännyt juhlia vähän liikaa” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Munuaistulehdus pysäytti Suomen nousevan yleisurheilutähden – teki ison elämänremontin: ”Olen tykännyt juhlia vähän liikaa”

Maria Huntington jätti baari-illat väliin ja on nousemassa kovaa vauhtia kotimaiseen kärkikaartiin.

Seitsenottelija Maria Huntington muutti elämäntapojaan.

5.6.2019 17:24

Syksyllä 2017 Maria Huntington makasi sairaalassa.

Yleisurheilukausi oli päättynyt ikävästi ja yllättäen: seitsenottelijalupaus oli sairastunut munuaistulehdukseen. Parikymppiselle nuorelle naiselle sairaus oli tullut järkytyksenä – olihan hän kansallisen tason yleisurheilija ja monilla mittareilla huippu-urheilija.

– Se oli herätys ja laittoi ajattelemaan, mitä oli tapahtunut ja miksi niin kävi, Huntington, 22, kertoo.

Munuaistulehdukselle ei ikinä löytynyt virallista syytä, mutta omat epäilynsä Huntingtonille sairastumisestaan jäi. Vaikka tamperelainen antoi kaikkensa urheilulle, niin samaan aikaan hän antoi itselleen muitakin vapauksia.

– Uskon, että minulla oli kauden lopulla päällä melkoinen ylirasitustila. Olen aina tehnyt täysillä kaiken, mikä liittyy urheiluun. Urheilun ulkopuolinen elämä on kuitenkin ollut vähän niin ja näin: olen tykännyt juhlia vähän liikaakin ollakseni huippu-urheilija, hän sanoo suoraan.

– Siitä ei vain palaudu, jos lepo jää liian vähälle ja samalla treenaa sekä kilpailee ammattimaisesti.

Sairaalassa ja pakkolevossa vietettyjen viikkojen aikana hänellä oli aikaa miettiä omaa suhdettaan urheiluun: oliko se todella sitä, mitä tamperelainen elämältään halusi?

Maria Huntington

Huntington vastasi itselleen myöntävästi.

Keväällä 2019 Huntingtonin uutta urheilijan elämää on takana noin puolitoista vuotta.

On kesäaamu tamperelaisuuden ytimessä, Pyynikin näköalatornilla. Edellisenä yönä Tampereen Keskustori on täyttynyt tuhansista ihmisistä, jotka juhlivat Leijonien MM-kultaa.

Tampere vaikuttaa vasta heräävän uuteen päivään, mutta Huntingtonin silmillä ei näy väsymystä.

Hän ei ole ollut juhlimassa yhdessä muiden tamperelaisten kanssa. Muutama vuosi sitten Huntingtonkin olisi saattanut olla mukana menossa, mutta nykyisin se ei tule kuuloonkaan.

– Yhdetkin liian lyhyet yöunet näkyvät omassa tekemissä pari päivää. Ruoka, lepo, uni… Missään noista ei vain voi luistaa, vaan pitää olla tosi kurinalainen.

Viisivuotiaana Englannista Suomeen muuttaneella Huntingtonilla on ollut selkeät suunnitelmat omalle elämälleen jo pienestä pitäen. Hän on aina halunnut lajissaan huipulle ja edennyt sinne määrätietoisesti kovalla harjoittelulla ja voitontahdolla.

Maria Huntington pääsi lopulta mukaan Berliinin EM-kisoihin.

Se matka on vaatinut uhrauksia ja valintoja jo nuorena tyttönä.

– Olen aina ollut hyvin tavoitekeskeinen ihminen. Minulla on ollut iso halu menestyä ja voittaa, enkä ujostele sanoa tavoitteitani ääneen, hän kertoo ja katsoo suoraan silmiin.

– Muistan, kun pikkutyttönä mietin, missä lajissa minulla olisi parhaimmat mahdollisuudet huipulle. Tykkäsin enemmän pallopeleistä, mutta valitsin yleisurheilun.

Systemaattisen menestyksentavoittelun paradoksi on ollut se, ettei Huntington ole kuitenkaan antanut kaikkeaan urheilulle. Tämän hän on tiennyt sisimmässään jo kauan, mutta muutos vaati silti sairaalareissua.

– Puheita oli paljon, mutta lopulta teot puuttuivat. Vasta nyt olen ymmärtänyt ja hyväksynyt sen, mitä kaikkea nousu huipulle vaatii.

Huipulle Huntington onkin matkalla kovaa vauhtia.

Moni palanen loksahti kohdalleen elämäntapamuutoksen jälkeen. Viime vuonna tamperelainen voitti seitsenottelun Suomen mestaruuden Kalevan kisoissa pisteillä 5 858 ja paransi ennätystään lähes 400 pisteellä. Samalla hän nappasi paikan Berliinin EM-kisoihin, missä hän sijoittui 19:ksi.

Kuluva kesä vaikuttaa vielä paremmalta, vaikka koko talvikausi jäi sivuun takareisivamman takia. Takana ei ole vielä yhtään täyttä ottelua, mutta alkukaudella Huntington on ollut jo yksittäisissä kilpailuissa ennätysvireessä.

– 6 000 pistettä pitäisi mennä rikki heti kauden ensimmäisessä kisassa.

Tulevaisuudestaan Huntington puhuu avoimesta ja selkeästi, vailla minkäänlaista epäröintiä äänessä. Itsevarma ja tavoitteellinen pikkutyttö on muuttunut itsevarmaksi ja tavoitteelliseksi nuoreksi naiseksi, jota ei ujostuta kertoa omia unelmiaan.

Tänä vuonna tavoite on yltää Dohan MM-kisoihin. Se vaatisi 6 300 pisteen suoritusta.

Ensi vuonna tähtäimessä on Satu Ruotsalaisen 6 404 pisteen Suomen ennätys. Kausi 2020 huipentuisi Tokion olympialaisiin. Kisaraja sinne on 6 420 pistettä.

– Ura on suunniteltu tässä vaiheessa Tokioon asti. Se vaatii kovia tuloksia, oikealle päivälle osuvaa huippukuntoa ja nousua maailman kärkeen.

– Vuosi sitten se olisi tuntunut mahdottomalta, mutta ei enää. Nyt moni asia on muuttunut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?