Naisten pika-aidat on kotimaisen yleisurheilukesän herkkupala – ”Siinä on positiivisia asioita mutta myös negatiivisia”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Hallikaudella loistanut Reetta Hurske kertoo kovan aiturinipun keskinäisestä kisasta.
Mikä on suomalaisittain tämän kesän kiinnostavin yleisurheilulaji?

Keihäänheitto kiinnostaa kansaa tietysti aina, mutta moni penkkiurheilija odottaa taatusti vesi kielellä naisten 100 metrin aitajuoksua. Pöytä on katettu huippukiinnostavalle aitakesälle, kun radalle hyökkää kova nippu suomalaisaitureita.

Nooralotta Neziri, Lotta Harala, Reetta Hurske, Annimari Korte ja Matilda Bogdanoff pitävät huolen siitä, että pika-aidat puhuttavat.

– Kyllähän se kilpailu on kovaa. Siinä on positiivisia asioita mutta myös negatiivisia juttuja, aituriviisikon nuorimmainen, 24-vuotias Reetta Hurske kommentoi kilpailuasetelmaa Suomen urheiluliiton eilisessä kauden avausinfossa.

Positiivista on se, että kova kansallinen taso puskee eteenpäin ja kotimaankin kisoissa pääsee ottamaan kunnolla mittaa vierellä juoksevista. Negatiivista taas se, jos kilpailu kääntyy liiaksi paineeksi ja yliyrittämiseksi.

– Viime vuonna Kalevan kisoissa se meni painetilanteeksi, kun kaikki kisasivat EM-paikasta. Se oli uusi tilanne ja loi enemmän negatiivista kuin positiivista painetta, Hurske kertoi.


Hursken puheiden perusteella kilpailu jää radalle.

– Mielestäni meillä on tosi hyvät suhteet ja itse tulen kaikkien kanssa hyvin toimeen. Leireillä on yhteistreeniä ja vapaa-ajallakin olemme yhteyksissä. Toivottavasti tsemppi jatkuu kesään asti, vaikka sitä kilpailuasetelmaa onkin.

– Loppujen lopuksi se on kuitenkin vain omasta suorituksesta kiinni. Siitä, kuka sen painetilanteen kestää parhaiten.

Tampereella asuvalla ja harjoittelevalla Hurskeella on takanaan loistava hallikausi. Hän juoksi SM-halleissa hopealle SE-aikaa sivuten (voittaja Neziri juoksi saman ajan) ja oli EM-hallien 60 metrin aidoissa neljäs jääden mitalista vaivaiset kaksi sadasosasekuntia.

Urheilijalle itselleen niukat tappiot ja etenkin EM-kisojen neljäs sija olivat henkisesti raskaita, mutta kokonaisuutena hallikauden onnistumisista on hyvä ponnistaa ulkoradoille.

– Hallikausi antoi itsevarmuutta siitä, että ollaan oikealla tiellä. Toki tavoitteenani on juosta nimenomaan 100 metrin aidat kovaa. En halua, että minusta tulee mikään hallikisajuoksija, Hurske pohti.

Hurskeen vahvuudeksi tiedetään loistava lähtö, joka antaa etua juuri hallissa juostavaan 60 metrin pikapyrähdykseen. Ulkoratojen 100 metrin suorituksessa räjähtävä vauhti olisi pidettävä yllä vielä 40 metriä pidempään.

Tähän Hurske on hakenut ja löytänyt lisäbuustia voimaharjoittelulla.

– Voimaharjoitteluni on viime syksyyn asti ollut aika lapsenkengissä. Selkäni on vihoitellut aiempina vuosina sen verran, että ei olla lähdetty riskeeraamaan, Hurske kertoi.

– Syksyllä ajattelin, että nyt on aika alkaa ottaa riskejä, eikä enää pelata varman päälle. Hallikauden jälkeen pidettiin sitten voimajakso. Liikkeitä ei toki vielä tehdä raskailla painoilla, mutta tangot ja levypainot ovat kuitenkin olleet käytössä.

Selkä on pysynyt kunnossa ja Hurske on huomannut, että salilla rehkiminen on palkinnut.

– Huomaa, että sitä on paljon räjähtävämmän oloinen. Koen myös, että pystyn pitämään juoksuasennon paremmin pystyssä ja olemaan aktiivisempi 60 metristä eteenpäin.

Kauden ykköstavoite siintää syys-lokakuun vaihteessa Dohan MM-kisoissa. Naisten pika-aitojen tulosraja on 12,98. Se vaatii Hurskeelta ennätyksen pudottamista uusille sekuntiluvuille, sillä hänen tämänhetkinen ennätyksensä on 13,11.

Hurske on luottavainen.

– Toivon, että raja menee jo kesäkuun aikana ja saa sitä myöten paineen pois.

Nezirin nimissä oleva pika-aitojen SE-aika 12,81 ei sekään kuulosta Hurskeen korvissa mahdottomalta.

– Kun saa ensin sen 13 sekuntia rikottua... Toki SE vaatii tosi kovaa ennätysparannusta, mutta katsotaan!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt