Suomen yleisurheilun mitalitavoitteet ovat ensi vuodessa – valmennusjohtaja Niemi-Nikkola linjaa silti: ”Olen varma, että kesällä nähdään monta iloista yllätystä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomen yleisurheilun mitalitavoitteet ovat ensi vuodessa – valmennusjohtaja Niemi-Nikkola linjaa silti: ”Olen varma, että kesällä nähdään monta iloista yllätystä”

Kari Niemi-Nikkola yleisurheilukauden avaustilaisuudessa Helsingissä.

Kari Niemi-Nikkola yleisurheilukauden avaustilaisuudessa Helsingissä.

Julkaistu: 3.6.2019 18:15

Niemi-Nikkola on ajastanut yleisurheilijoiden mitalitavoitteet Tokion 2020 olympiavuoteen.

Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola lupaa hiljalleen lämpenevältä yleisurheilukesältä myönteisiä yllätyksiä. Tuoreessa muistissa on silti työn edellistä tekijää Jorma Kemppaista kolhinut kritiikki, joten Niemi-Nikkola ajastaa yleisurheilijoiden mitalitavoitteet Tokion 2020 olympiakauteen.

– Alla on mitaliton kausi (Berliinin 2018 EM-kisat), enkä lupaa varmaa mitalia Dohan 2019 MM-kisoista. Monella suomalaisella on siihen mahdollisuudet, mutta se vaatii hienoa onnistumista, jopa venymistä, Niemi-Nikkola valotti yleisurheilijoiden tilannetta Urheiluliiton tiedotustilaisuudessa maanantaina.

– Mitalitavoite on siirrettävä seuraavaan vuoteen, mutta olemme tyytyväisiä, jos saamme putken auki jo Dohassa.

Maailmanmestaruuksista ja MM-mitaleista kamppaillaan tällä kaudella Dohassa syys–lokakuun vaihteessa. Niemi-Nikkolan laskelmissa sinne lähtee noin 15 suomalaista.

– Olemme tyytyväisiä, jos kisoihin lähtee 15 suomalaista, vaikka siinä on myös hieman särkymävaraa.

Tärkeät viikot onnistuivat

Talven hallikauden Niemi-Nikkola määrittelee ”lupaavaksi”. Sen jälkeen urheilijat ovat valmistautuneet kesään ulkomaanleireillään.

– Urheilijoilla on ollut pitkiä leirejä, osalla jopa kaksi. Harjoituskaudella on koettu myönteisiä asioita, ja vaativimmat harjoitusjaksot ovat sujuneet kokonaisuudessaan hyvin. Olen varma, että kesällä nähdään monta iloista yllätystä.

Valmennusjohtaja on sparraillut urheilijoita ja valmentajia kahden viikon välein. Niemi-Nikkolan saamat viestit ja testitulokset ovat olleet rohkaisevia. Pulmia on ollut lähinnä kestävyysjuoksijoilla, joiden kilometrimäärät ovat olleet viime viikot hirveimmillään.

– Joillakin kestävyysjuoksijoilla liikennevalot ovat olleet vihreän sijaan keltaisella, jopa punaisella, Niemi-Nikkola tunnusti.

Viimeiset viritykset syyskuussa

Kotimainen kilpailukausi alkaa kuumeta keskiviikkona Lahden GP-kisoissa ja ensi viikon tiistaina Paavo Nurmen kisoissa Turussa. Niiden välissä kilpaillaan Marskin kisat lauantaina Lappeenrannassa.

Valmennusjohtaja odottaa lähipäiviltä paria MM-rajaa. Seuraavat MM-valinnat julkistetaan 1. heinäkuuta ja viimeiset 2. syyskuuta.

Pitkä kilpailukausi pakottaa yleisurheilijat poikkeuksetta harjoitustauolle kesken kilpailukauden. Urheilijat tekevät ratkaisunsa yksilöllisesti, mutta monet varaavat heinäkuusta viikkoja harjoitteluun ennen elokuun alussa Lappeenrannassa järjestettäviä Kalevan kisoja.

Toinen treenirupeama seuraa 24.–25. elokuuta järjestettävää Ruotsi-ottelua.

– Harjoitustauko on välttämätön. Kenenkään huippukunto ei muuten kestä kesäkuun alusta lokakuulle, Niemi-Nikkola totesi.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta