Lehti: Venäjän massiivinen dopingskandaali jatkuu – Wadaa huijattiin röyhkeästi valelääkärin avulla - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Lehti: Venäjän massiivinen dopingskandaali jatkuu – Wadaa huijattiin röyhkeästi valelääkärin avulla

Danil Lysenko asetettiin viime elokuussa kilpailukieltoon, koska hän oli jättänyt kolmesti ilmoittamatta olinpaikkansa. Nyt hänen tekojaan on Sunday Timesin mukaan selitetty valelääkärin avulla.

Julkaistu: 2.6.2019 13:52

Uudet paljastukset saattavat pidentää venäläisten yleisurheilijoiden paluuta kansainväliseen kilpailutoimintaan.

Venäläinen Sport Express -lehti uutisoi viikonloppuna, että Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) on näyttämässä vihreää valoa venäläisten yleisurheilijoiden paluulle lajiperheeseen ja arvokisoihin. Lehden mukaan Venäjän yleisurheiluliitto (ARAF) on maksanut IAAF:lle summan (3,2 miljoonaa euroa), joka on aiheutunut maan dopingskandaalin selvittämisestä.

Lehden tietojen mukaan venäläiset ovat suorittamansa maksun jälkeen täyttäneet kaikki seikat, joita IAAF on dellyttänyt pannan purkamiseen. IAAF:n hallitus kokoontuu ensi viikolla Monacoon käsittelemään asiaa. Hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski ei pysty vahvistamaan Sport Expressin tietoja.

– En pysty vahvistamaan enkä kiistämään. Saamme Monacossa asiaa selvittäneen työryhmän raportin, jonka perusteella päätös tehdään, Pihlakoski sanoo.

Hän ei ole vielä nähnyt raporttia.

Uusia paljastuksia

Venäläisten toiveikkuus saattaa olla ennen aikaista, sillä sunnuntaina brittiläinen The Sunday Times paljasti, että salailukulttuuri jatkuu itänaapurissa. Lehden mukaan maan yleisurheiluliitto on huijannut antidopingviranomaisia (Wada) väärennetyillä asiakirjoilla. Tietonsa lehti perustaa lähteeseen, joka on perehtynyt IAAF:n perustaman itsenäisen Atheltics integrity unitin (AIU) tutkimuksiin aiheen tiimoilta.

Kyse on korkeushypyn sisäratojen maailmanmestarin (Birmingham 2018) Danil Lysenkon testaamiseen liittyvistä asiakirjoista. Neutraalin urheilijan statuksella kilpaillut Lysenko, 22, asetettiin viime elokuussa kilpailukieltoon, koska hän oli jättänyt kolmesti ilmoittamatta olinpaikkansa. Näin häneltä jäi väliin Berliinissä järjestetyt EM-kilpailut.

Huippu-urheilijoiden pitää täyttää olinpaikkatietonsa Adams-järjestelmään, jotta dopingtestaajat pystyvät tekemään yllätyskäyntejä heidän luona.

Sunday Timesin mukaan ARAF yritti hoitaa Lysenkon tapauksen laatimalla väärennettyjä asiakirjoja. Niistä ilmenee, että korkeushyppääjä olisi jättänyt olinpaikkansa ilmoittamatta terveydellisistä syistä. AIU:n tutkimuksissa on kuitenkin selvinnyt, että nämä asiakirjat ovat valelääkärin laatimia ja niissä mainittu sairaala on keksitty.

– Osoite on olemassa, mutta siellä ei ole minkäänlaista rakennusta, koska kyseessä on purkualue, Sunday Timesin lähde sanoo.

Putinin mallioppilas

Venäjän antidopingtoimiston pääsihteeri Juri Ganus jyrähti hiljattain ARAFin suuntaan ja vaati kaikkien yleisurheilujohtajien vaihtamista. Sunday Timesin paljastukset tekevät Ganusin kovan vaatimuksen ymmärrettävämmäksi.

Lysenkon tilannetta ei paranna hänen omat lausuntonsa. Hän ehti aiemmin ilmoittaa, että olinpaikkojen ilmoittamatta jättäminen johtui huolimattomuudesta. Uuden selityksen mukaan kyseessä olisivatkin terveydelliset seikat. Jos IAAF ja Wada vahvistavat Sunday Timesin tiedot, Putinin mallioppilas voi saada kilpailukiellon, jonka pituudeksi arvioidaan 2–10 vuotta.

Presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut maan urheilupäättäjille, että venäläisurheilijoiden täytyy päästä palaamaan kansainvälisille areenoille mahdollisimman pian. ”Heinäsirkaksi” kutsuttu Lysenko on ollut ”uuden puhtaan venäläisyleisurheilun” mannekiini, ja hän on esiintynyt yhteiskuvissa Putinin, pääministeri Dmitri Medvedevin ja surullisenkuuluisan ex-urheiluministerin Vitali Mutkon kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?