Yleisurheilun pitkäaikainen pääpomo on saamassa raskaat rikossyytteet – suomalaispäättäjä nosti esiin asian valoisan puolen - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yleisurheilun pitkäaikainen pääpomo on saamassa raskaat rikossyytteet – suomalaispäättäjä nosti esiin asian valoisan puolen

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski kommentoi IS:lle järjestön ex-puheenjohtajan Lamine Diackin rikossyytteitä.

Julkaistu: 22.5.2019 15:39

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n entinen puheenjohtaja Lamine Diack on joutumassa oikeuden eteen Ranskassa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan talousrikoksia Ranskassa tutkiva syyttäjäviranomainen haluaa saada Lamine Diackin ja hänen poikansa Papa Massata Diackin oikeuteen.

Kaksikkoa epäillään vakavista rikoksista, muun muassa lahjusten ottamisesta ja rahanpesusta. Syytteet liittyvät aikaan, jolloin isä-Diack työskenteli IAAF:n johdossa.

Senegalilainen Diack, 85, oli kansainvälisen yleisurheilun korkea-arvoisin päättäjä vuosina 1999–2015. Hän on parhaillaan kotiarestissa Ranskassa. Papa Massata Diack oleskelee Senegalissa. Kumpikin on kiistänyt syyllisyytensä.

Ranskan lain mukaan asiaan määrätyllä tuomarilla on nyt kolme kuukautta aikaa päättää, eteneekö Diackien tapaus oikeuteen asti.

Entinen pituushyppääjä Lamine Diack oli tuttu vieras myös Suomessa. Yleisurheilun MM-kisojen avajaisissa 2005 hän vaihtoi ajatuksia Ilkka Kanervan kanssa.

Ranskan syyttäjäviranomainen on tutkinut Diackien toimia vuodesta 2015 lähtien. Tutkinta alkoi sen jälkeen kun IAAF:n eettinen komissio ja Maailman antidopingtoimisto Wada saivat selville, että venäläinen maratonjuoksija Lilija Shobuhova oli maksanut 600 000 euron lahjukset peittääkseen dopingkärynsä Lontoon vuoden 2012 olympiakisojen alla.

– Puheenjohtajansa johdolla IAAF onnistui vuosikausien ajan syyllistymään korruptioon että kannustamaan urheilijoita käyttämään dopingia, Reutersin näkemässä syytekirjelmässä sanotaan.

Puheenjohtaja Diack otti syyttäjien mukaan lahjuksia Venäjältä ja antoi maan harjoittaa rauhassa valtiojohtoista dopingjärjestelmäänsä. Yhteensä Diackin perheelle maksettiin lähes 3,5 miljoonan euron suuruinen summa.

”Ikävä siivu IAAF:n historiaa”

IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski ei yllättynyt syyttäjäviranomaisen päätöksestä, sillä tutkimukset ovat jatkuneet jo pitkään ja ovat olleet perusteellisia.

– Selvitystyö on kestänyt yllättävän pitkään. Nyt onneksi päästään seuraavaan vaiheeseen, eli oikeus pääsee punnitsemaan asiaa ja tekemään ratkaisunsa. On hyvä, että saadaan se sivu käännettyä historian sivuksi sooner or later (ennemmin tai myöhemmin), mutta toivottavasti mahdollisimman nopeasti, Pihlakoski sanoi.

Entinen keskipitkien matkojen juoksija Pihlakoski, 58, valittiin IAAF:n hallitukseen elokuussa 2015. Samaan aikaan britti Sebastian Coe nousi järjestön puheenjohtajaksi Diackin tilalle.

Omassa vaalikampanjassaan Pihlakoski puhui kovan antidopingtyön ja tiukempien eettisten säädösten puolesta. Hänen mukaansa Diackin tapaus on vauhdittanut IAAF:ssä tapahtunutta tarpeellista muutosta.

– Tämä on ollut ikävä siivu IAAF:n historiaa, mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin, Pihlakoski sanoi.

– Tällä hetkellä voin ylpeänä sanoa, että IAAF:n säännöt ja hallinto ovat esimerkillisen hyvät, katsotaan niitä sitten mistä vinkkelistä tahansa.

Suomen urheiluliiton entinen puheenjohtaja Antti Pihlakoski on toiminut IAAF:n hallituksessa elokuusta 2015 lähtien.

Pihlakosken mukaan Diackin ajan IAAF on ollut aivan erilainen järjestö kuin nykyisin. Pihlakoski nosti esiin, että IAAF on perustanut dopingtuomioita ja muita eettisiä asioita varten oman riippumattoman elimen Athletics Integrity Unitin. Lisäksi IAAF:n kaikkiin tehtäviin nykyisin valittavien ihmisten taustat tutkitaan tarkasti.

– IAAF:ssä on käytössä monta sellaista mekanismia, jota muussa urheilussa ei ole. Siksi on ollut niin hemmetin kiehtovaa ja innostavaa olla mukana tässä vaiheessa IAAF:n työskentelyä, kun tehdään sellaisia reformeja, joilla on vaikutusta yleisurheilun lisäksi koko urheilumaailmaan.

Mitä aikaisemmasta IAAF:stä kertoi se, että Diack saattoi johtaa sitä niin pitkään?

– Se kertoo mielestäni pikemminkin siitä, miten kansainväliset järjestöt ovat haavoittuvaisia, jos niihin ei tehdä mahdollisimman moderneja malleja, miten väärinkäytöksiä voidaan estää.

Vaadittiinko tällainen raju herätys, että uudistuksia päästiin tekemään?

– Uskon, että samalla positiivisella ladulla oltaisiin, vaikka Diack ei olisi ollut niin ilmeisen korruptoitunut kuin nyt vaikuttaa, koska uusi johto haluaa tehdä näitä hommia hyvin kunnianhimoisesti.

– Muutoksen mahdollistajana tämä oli tietyllä tavalla hyvä juttu, vaikka niin huono onkin. Vastustus muutoksiin on ollut vähäisempää, koska tällainen sivu löytyy historian kirjoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?