Näin yleisurheilupomo kommentoi Iivo Niskasen eksymistä Helsingissä – yllättävä vertaus hiihtoon - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Näin yleisurheilupomo kommentoi Iivo Niskasen eksymistä Helsingissä – yllättävä vertaus hiihtoon

Helsingin juoksutapahtuman vaikeuksiin oli useita syitä, selvittää Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto.

Iivo Niskanen harhautui väärälle reitille lauantaina Helsingissä.­

20.5.2019 17:25

Helsinki City Running Day -juoksutapahtuman suureksi puheenaiheeksi nousi lauantaina puolimaratonilla kovaa aikaa yrittäneen hiihdon olympiavoittajan Iivo Niskasen eksyminen reitiltä, tavoitevauhdissaan.

Niskanen juoksi opaspyöräilijän perässä, kun tämä vahingossa lähti reitin risteyskohdassa pois puolimaratonreitiltä täysmaratonin reitille. Lopulta Niskanen juoksi noin 26 kilometriä ja jäi ilman tilastoaikaa.

Järjestäjä pahoitteli tapahtunutta jo viikonloppuna tapahtuman tähtivieraalle. Viikonlopun aikana lukuisat erimittaisia matkoja juosseet harrastajatkin avautuivat sosiaalisessa mediassa siitä, että reittiopastus oli ajoittain epäselvää, eivätkä juoksijat aina edenneet niitä teitä pitkin kuin olisi pitänyt.

Suomen urheiluliiton järjestämien ja omistamien tapahtumien kruununjalokiviin kuuluva Helsinki City Running Day eli HCR ei olisi kaivannut tällaista mainesäröä sen jälkeen, mitä tapahtui kuusi vuotta sitten. Keväällä 2013 monet puolimaratoonarit luulivat tehneensä uuden komean ennätyksensä – kunnes paljastui, että reitti oli mitattu 446 metriä alimittaiseksi.

HCR:n kilpailunjohtaja Markku Haverinen totesi maanantaina Ilta-Sanomille, että tällä kertaa juoksijat saavat aikansa myös tilastoihin. Haverisen mukaan reitit olivat sertifioidun maantiejuoksujen mittaajan vahvistamat.

Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto sanoi maanantaina, että järjestäjät ovat yhä pahoillaan Iivo Niskasen kohtalosta. Aalto halusi kuitenkin muistuttaa, etteivät järjestäjät koskaan ole täydellisiä hiihtokilpailuissakaan.

– Sielläkin on ollut näitä samanlaisia tapauksia, vaikka menossa on aina vain yksi kilpailu kerrallaan ja käytössä vain yksi reitti.

Aalto viittaa Norjan Heidi Wengin eksymiseen oikealta kilpailureitiltä Kuusamon maailmancupissa 2015 sekä Itävallan Teresa Stadloberin todennäköisesti mitalin maksaneeseen harharetkeen Pyeongchangin olympiakisojen 30 kilometrin kilpailussa 2018.

HCR-tapahtumaan kuuluu peräti puolenkymmentä erilaista juoksua. Logistinen haaste on suuressa myllerryksessä olevassa kantakaupungissa melkoinen.

– Pyöräilin reittiä läpi lauantaina ja osia siitä useaan kertaan. On aivan käsittämätöntä, millainen rakennus- ja liikennetyömaiden sumppu maan pääkaupunki tällä hetkellä on. Sehän on sinänsä vain hyvä asia, mutta jokainen voi päätellä, millaisen haasteen se heittää tällaisen tapahtuman järjestäjille. Reitti joudutaan rakentamaan ja räätälöimään uudelleen ja uudelleen.

Perinteisimmissä maratonkaupungeissa, kuten Bostonissa, New Yorkissa, Berliinissä, Chicagossa tai Rotterdamissa järjestäjien toiveita reitin mahdollisimman hermeettisestä sulkemisesta muulta liikenteeltä kuunnellaan herkällä korvalla. Helsingin kantakaupungissa autoliikenteen taas sallitaan häiriintyä kilpailujärjestelyistä niin vähän kuin mahdollista.

Aalto muistuttaa, että kuten lähes kaikki suomalaiset urheilutapahtumat myös HCR pyörii vapaaehtoistyön ansiosta. Tällä kertaa vapaaehtoisia oli eri tehtävissä yhteensä yli tuhat.

– Vaikka kaikkemme yritämme, niin täydellisen, aukottoman ja virheettömän tiedon saanti jokaiselle on mahdotonta. Virheitä sattuu. Mutta jokaisesta yritämme ottaa opiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?