Asiantuntija veikkaa tälle kaudelle yleisurheiluun ME-murskajaisia – ”Tämä visio täysin mahdollinen” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Asiantuntija veikkaa tälle kaudelle yleisurheiluun ME-murskajaisia – ”Tämä visio täysin mahdollinen”

Lauri Hollo arvelee, että useampikin iäkäs yleisurheilun ME-tulos hyvästellään tällä kaudella.

11.5.2019 8:19

Yleisurheilun ME-tilastoista löytyy ulkoratojen arvokisalajien osalta peräti 17 maailmanennätystä, joille on syystä tai toisesta ehtinyt kertyä ikää jo vähintään 25 vuotta.

ISTV:n asiantuntijan Lauri Hollon mukaan ei olisi mikään yllätys, jos useampikin niistä olisi alkaneen ulkoratakauden jälkeen historiaa.

– Sellaisia merkkejä on ilman muuta ilmassa, ja yksi näistä erittäin potentiaalisista ME-urheilijoista kilpailee pian Suomessa, Hollo sanoo.

Hän tarkoittaa ruotsalaista kiekonheittäjää Daniel Ståhlia, jonka ykköstavoite Turun Paavo Nurmi Gamesissa 11. kesäkuuta on heittää vähintään 70,99. Se tarkoittaisi kaikkien aikojen pisintä Suomen kamaralla nähtyä kiekkokaarta ja toisi Ståhlille palkinnoksi Turun saaristosta oman saaren tai vähintään mökkitontin.

Daniel Ståhl

– Ståhlin sarja Dohan Timanttiliigassa kertoo aivan järkyttävästä, jo 70:tä metriä hipovasta perustasosta. Siihen vähän myöhemmin kesällä ison miehen tarvitsema karhea rinki ja karmea vastatuuli, niin jopa ME (Jürgen Schult 74,08 vuonna 1986) on mahdollinen. Saa nähdä, onko hän vielä Turussa ihan siinä vireessä.

USA:n Michael Norman on potentiaalinen Wayde van Niekerkin ME:n alittaja ratakierroksella.

– Yksi startti tällä kaudella ja 43,45 eli kaikkien aikojen neloseksi tilastossa. Kun ottaa huomioon, että juuri ratakierroksella kauden ykkösaikoja ei käytännössä ikinä tehdä avauksessa, niin näköala on hurja.

Qatarin paidassa MM-kotikisoissa hakevat kultaa korkeushyppääjä Mutaz Essa Barshim ja 400 metrin aitajuoksija Abderrahmane Samba, joka jo viime kesänä alitti kaikkien aikojen toisena miehenä 47 sekuntia.

– Kauden avaus 47,51, ja peruskaavalla siitä lähtee se sekunti, niin Kevin Youngin ME (46,78) natisee toden teolla liitoksistaan tänä kesänä.

Bahaman Shaunae Miller-Uibosta Hollo ei aivan 400 metrin ME-naista ennusta; Marita Kochin 47,60 (1985) on sen verran kovaa valuuttaa.

– Nyt kuitenkin näyttää siltä, että hän menee tällä kaudella hyvin lähelle 48 sekunnin aikaa ja kaiken mennessä aivan putkeen juoksee kovemman ajan kuin itse Jarmila Kratochvilova.

Tämä juoksi Helsingin MM-kisoissa 1983 ensimmäisenä alle 48 sekunnin, yhden sadasosan verran.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?