Kohujuoksija Caster Semenya joutuu alentamaan testosteroniarvojaan – näin hän ilmaisi tunteensa päätöksen jälkeen - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kohujuoksija Caster Semenya joutuu alentamaan testosteroniarvojaan – näin hän ilmaisi tunteensa päätöksen jälkeen

Semenya hävisi kiistan tapauksessa, joka liittyy naisten testosteronirajoihin yleisurheilussa.

Caster Semenya kilpailemassa Monacon Timanttiliigassa kesäkuussa 2018.­

1.5.2019 13:25 | Päivitetty 1.5.2019 13:43

Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS on hylännyt Caster Semenyan ja Etelä-Afrikan yleisurheiluliiton valituksen tapauksessa, joka liittyy naisten testosteronirajoihin yleisurheilussa.

Taustalla on Kansainvälisen yleisurheiluliitto IAAF:n halu saada testosteroniraja naisten 400 metrin ja mailin välisille juoksumatkoille.

IAAF katsoo, että poikkeuksellisen paljon testosteronia tuottavien, hyperandrogeenisten naisurheilijoiden pitäisi laskea testosteronitasoaan lääkkein.

Semenya antoi ymmärtää Twitterissä pian päätöksen julistamisen jälkeen, että joskus hiljaisuus on paras tapa ilmaista mielipiteensä.

Sääntö henkilöityi Etelä-Afrikan kaksinkertaiseen 800 metrin juoksun olympiavoittajaan Caster Semenyaan, joka yhteistyössä Etelä-Afrikan yleisurheiluliiton kanssa jätti pykälästä valituksen CASiin.

Semenya piti päätöstä lainvastaisena, mutta CASin päätöksen jälkeen hän joutuu jatkossa lääkkein alentamaan testosteroniarvojaan, jos haluaa kilpailla.

IAAF:llä oli naisten sarjoissa testosteroniraja 2010–2015, mutta intialaisen pikajuoksijan Dutee Chandin valitus CASiin johti säännön kaatumiseen kesällä 2015.

IAAF keräsi sen jälkeen tutkimusnäyttöä uuden testosteronirajan tueksi, mutta säännön käyttöönotto lykkääntyi Semenyan valituksen takia.

Juttuun on lisätty Semenyan julkaisema Twitter-päivitys kello 13.43.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?