Naisten urheilun testosteronirajoista tulee tänään tärkeä päätös – taustalla Caster Semenyan tapaus - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Naisten urheilun testosteronirajoista tulee tänään tärkeä päätös – taustalla Caster Semenyan tapaus

Käsittelyssä on Caster Semenyan valitus hyperandrogeenisten naisurheilijoiden lääkityksestä

Caster Semenya viilettämässä kärkipaikalla Etelä-Afrikan mestaruuskilpailuissa huhtikuussa 2019.­

1.5.2019 9:06

Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS julkistaa tänään päätöksensä naisten yleisurheilun testosteronirajoista. Naisten urheilua ohjaava päätös on tarkoitus julkistaa kello 13 Suomen aikaa.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF haluaa testosteronirajan naisten 400 metrin ja mailin välisille juoksumatkoille.

Liiton pitkään valmisteltu sääntö on henkilöitynyt Etelä-Afrikan kaksinkertaiseen 800 metrin juoksun olympiavoittajaan Caster Semenyaan, joka on yhteistyössä Etelä-Afrikan yleisurheiluliiton kanssa jättänyt pykälästä valituksen CASiin.

IAAF katsoo, että poikkeuksellisen paljon testosteronia tuottavien, hyperandrogeenisten naisurheilijoiden pitäisi laskea testosteronitasoaan lääkkein. Semenya pitää päätöstä lainvastaisena.

IAAF asetti naisten sarjoihin testosteronirajan jo 2010, mutta intialaisen pikajuoksijan Dutee Chandin valitus CASiin kumosi säännön 2015.

Viime vuosina IAAF on kerännyt tutkimusnäyttöä testosteronirajan tueksi, mutta Semenyan valitus on lykännyt säännön käyttöönottoa.

”Mitä tapahtuu seuraavalle sukupolvelle, jos...”

Lontoossa 2012 ja Riossa 2016 olympiavoitot saavuttanut Semenya, 28, kävi CASin kuultavana helmikuun loppupuolella. Hänellä on myös kolme maailmanmestaruutta.

– Kyse ei ole minusta, sillä olen jo saavuttanut kaiken, mitä elämältä haluan. Mutta mitä tapahtuu seuraavalle sukupolvelle, jos annan tämän jatkua? Tämä tappaa heidät. Mitä tapahtuu nuorille tytöille, jotka haluavat juosta ja ovat ehkä samassa tilanteessa kuin minä? Semenya perusteli valitustaan marraskuussa Johannesburgissa.

– Haluan näyttää IAAF:lle, ettei heidän tekemisessään ole järkeä. Siitä seuraa ongelmia, kun naisia aletaan luokitella.

Semenya hillitsi vuosikymmenen alussa testosteronituotantoaan lääkityksellä, eikä hän kyennyt alittamaan päämatkallaan kahta minuuttia kesällä 2014. Semenyan ennätys on 1.54,25 viime kesältä.

– Haluan juosta luonnollisesti, siten kuin olen syntynyt. Ei ole reilua, että minun käsketään muuttua. Ei ole reilua, että ihmiset kyseenalaistavat, kuka olen. Olen nainen ja olen nopea, Semenya julisti jättäessään valituksensa CASiin.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?