Dopingista kärynnyt olympiavoittaja kirjoitti hyytäviä uhkauksia – Julius Yego huolestui, poliisi puuttui peliin - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Dopingista kärynnyt olympiavoittaja kirjoitti hyytäviä uhkauksia – Julius Yego huolestui, poliisi puuttui peliin

Asbel Kiprop juhli uransa kolmatta MM-kultaa Pekingissä vuonna 2015.

Asbel Kiprop juhli uransa kolmatta MM-kultaa Pekingissä vuonna 2015.

Julkaistu: 28.4. 11:13

Kestävyysjuoksun olympiavoittajan ja maailmanmestarin Asbel Kipropin somekäytös on aiheuttanut huolta hänen kotimaassaan Keniassa.

29-vuotias Asbel Kiprop kärsii parhaillaan neljän vuoden kilpailukieltoa epo-hormonin käytöstä.

Dopingpannasta raivostunut juoksija kirjoitti perjantaina Facebookissa, että toivoo poliisin antavan hänelle potkut ja vievänsä hänen virka-aseensa ennen kuin hän ”käyttää sitä saadakseen oikeutta”.

Pekingin 2008 olympiakultamitalisti Kiprop kehotti myös Kansainvälistä yleisurheiluliittoa IAAF:ää tulemaan hakemaan hänen mitalinsa pois.

Daily Nation -lehden mukaan Kenian poliisi aikoo toimittaa Kipropin hakemaan hoitoa. Ylitarkastaja Hillary Mutyambai kertoi lehdelle, että urheilija oli vapaaehtoisesti saapunut poliisiasemalle ja hänet oli otettu kiinni.

Urallaan myös kolme MM-kultaa voittanut Kiprop kärysi dopingtestissä marraskuussa 2017. Hän on vakuuttanut olevansa syytön urheilussa kiellettyjen aineiden käyttöön, mutta IAAF:n vetoomustuomioistuin piti kilpailukiellon voimassa.

Viime lauantaina tullut päätös on selvästi järkyttänyt Kipropia. Standard-lehden mukaan hän väitti, että dopingtestaajat olivat manipuloineet hänen dopingnäytteitään, koska hän ei ollut maksanut heille tarpeeksi isoja lahjuksia.

Kiprop myös syytti yleisurheilun etiikkaa valvovaa Athletics Integrity Unitia hänen vainoamisestaan.

Asbel Kiprop juoksi toiseksi Pekingin olympiakisojen 1500 metrin finaalissa. Hän sai olympiakullan myöhemmin, koska bahrainilainen voittaja Rashid Ramzi kärysi dopingista.

Asbel Kiprop juoksi toiseksi Pekingin olympiakisojen 1500 metrin finaalissa. Hän sai olympiakullan myöhemmin, koska bahrainilainen voittaja Rashid Ramzi kärysi dopingista.

Kenialainen keihäänheiton maailmanmestari Julius Yego kertoi järkyttyneensä ystävänsä ja poliisikollegansa Kipropin viesteistä. Yego kertoi Nationille puhuneensa tämän kanssa puhelimessa perjantaiaamuna.

– Hän oli stressaantunut ja kovin tuskissaan. Hän vakuutti, ettei ole tehnyt mitään väärää ja sanoi joutuvansa kärsimään syyttömänä. Pelkään, että hän voi satuttaa jotakuta, Yego sanoi.

1 500 metrin erikoismiehellä Kipropilla on vielä mahdollisuus valittaa urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin.

Dopingtapaus ei ole ainoa Kipropin mainetta viime vuosina tahrannut skandaali. Vuonna 2017 hän ajoi BMW:llään jalankulkijan kuoliaaksi.

Seuraavana vuonna Kipropista levisi kuvia ja videoita, joissa hän vehtasi ystävänsä vaimon kanssa. Pettämistapauksen jälkeen Kipropin avioliitto entisen nuorten kestävyysjuoksun maailmanmestarin Sammary Cherotichin kanssa päättyi.

Syntynyt: 30.6.1989 Uasin Gishun piirikunnassa, Keniassa

Pituus/paino: 190 cm/62 kg

Saavutuksia: 1 500 metrin olympiakultaa Pekingissä 2008, saman matkan MM-kullat 2011, 2013 ja 2015.