Suomen keihästoivon Oliver Helanderin testituloksista hurjia tietoja olympiavoittajalta – taustalla leijuu musta pilvi - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomen keihästoivon Oliver Helanderin testituloksista hurjia tietoja olympiavoittajalta – taustalla leijuu musta pilvi

Oliver Helander on elämänsä kunnossa, mutta kestääkö heittokäden olkapää?

Oliver Helander on Suomen mitalitoivo Dohassa – jos vain miehen olkapää kestää.

18.4.2019 10:11

Keihäskomeetta, viime kaudella peräti 88,02 heittänyt Oliver Helander, 22, lähestyy ensi kuussa alkavaa kilpailukautta laji-ihmisten havaintojen mukaan elämänsä kunnossa.

Helander on rikkonut ennätyksensä kaikissa lajiominaisuuksia mittaavissa testeissä.

– Hän on fyysisesti vuorenvarmasti yli 90 metrin mies, sanoo nuorukaisen harjoittelua Kuortaneen keihäskeskuksessa seurannut olympiavoittaja Tapio Korjus.

Mutta taivaalla leijuu tuttu, musta pilvi: paljonko Helanderia jo vuosia vaivannut heittokäden olkapää sallii ja kestää täysitehoista ja -vauhtista heittämistä?

– Olkapään takakapseli on kireä, ja se aiheuttaa heittoharjoituksissa tiettyä jäykkyyden tunnetta, sanoo Helanderin valmentaja Glenn Lignell.

Maanantaina tuntemukset olivat sellaisia, että olkapää magneettikuvattiin. Diagnoosi oli helpotus: kyynärpääoperaatiossa jo aiemmin käyneen ex-käsipalloilijan olkapäässä ei ole leikkausta vaativaa vammaa. Olkapään operointi on aina keihäänheitossa kriittinen tilanne, kuten vaikka Antti Ruuskasen tai Ari Mannion esimerkit todistavat.

– Sunnuntaina mennään Portugaliin leirille, ja siellä olkapäätä yritetään jumpata auki fysioterapeutin ja hieroja Teemu Wirkkalan (entinen huippuheittäjä) avulla.

Helander on edennyt nykyiseen tilanteeseensa hämmentävän matalilla heittomäärillä niin kilpailuissa kuin harjoituksissa. Yksi syy on ollut kyynär- ja olkapään säästäminen. Nuorukainen onkin ihmetellyt vierestä, miten saksalaistähdet Johannes Vetterin johdolla ovat ulkomaanleirillä heittäneet tehoilla jopa joka toinen päivä.

Jos kaikki menee parhaan skenaarion mukaan, Helander aloittanee kautensa Vantaan Kultainen keihäs -kilpailussa 25. toukokuuta. 11. kesäkuuta lienee ohjelmassa Turun Paavo Nurmi Games, mutta Lignell toivoo tällä kaudella myös kutsuja Timanttiliigan osakilpailuihin. Ne edellyttävät hyviä tuloksia heti alkukaudesta.

Jos Helander pysyy terveenä syksyyn saakka, hän on yksi harvoista suomalaisista, joille huippumenestys Dohan MM-kisoissa on realismia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?