16-vuotiaan yleisurheilusensaation tulokset hämmästyttävät – ”Lahjakkuus on toisesta maailmasta”

16-vuotias teinisensaatio Sasha Zhoya hyppäsi seipäällä 556 ja juoksi ikäluokkansa 110 metrin aidat aikaan 13,05.

Saako Australia vai Ranska Sasha Zhoyan edustajakseen?

6.4.2019 13:56

Vasta 16-vuotias yleisurheilija Sasha Zhoya hämmästyttää lahjakkuudellaan.

Zhoya taivutti Australian yleisurheilumestaruuskisoissa Sydneyssä seipäällä tuloksen 556 ja voitti alle 20-vuotiaiden sarjan. Yksikään 16-vuotias poika ei ole yltänyt parempaan tulokseen, ei edes viime kesän Euroopan mestari, ruotsalainen seiväshyppyihme Armand Duplantis.

Seiväshypyn lisäksi Zhoya on lahjakas pikajuoksija. Hän kellotti vastatuuleen ikäluokkansa 110 metrin aidat aikaan 13,05 ja voitti 200 metrin juoksun aikaan 21,18.

– Zhoyan lahjakkuus on toisesta maailmasta. Nyt näyttää siltä, että hän voi saavuttaa ihan mitä tahansa, toteaa John Steffensen, Australian olympiahopeamitalisti vuoden 2004 Ateenan olympialaisten 4x400 metrin viestijoukkueesta.

Zhoyan seivästulos uupuu vain viisi senttiä ensi syksyn Dohan MM-kisojen tulosrajasta. Steffensen muistutti kuitenkin, että Zhoya on vasta juniori. Aikuisten sarjaan siirtyminen ei välttämättä ole suoraviivaista.

”Tunnen itseni australialaiseksi”

Zhoya on syntynyt Australian Perthissä ja asunut koko ikänsä Australiassa. Hänen äitinsä on kuitenkin ranskalainen, ja Zhoya voi joulukuun loppuun asti miettiä, haluaako edustaa Australiaa vain Ranskaa vuoden 2020 juniorien MM-kisoissa ja mahdollisesti jopa Tokion olympialaisissa.

– Yritän pitää pään kylmänä ja jättää ratkaisun myöhempään tänä vuonna. Tunnen itseni australialaiseksi, mutta katsotaan, mihin tämä kehittyy.

– Tilanne on nyt vähän stressaava. Yritän jättää asian hautumaan, mutta se pompahtaa mieleen joka 30:s sekunti, Zhoya kertoi Sydney Morning Herald -lehdelle.

Zhoya haluaa kehittyä yleisurheilun suurnimeksi ja pitää pikajuoksun ME-miestä Usain Boltia esikuvanaan.

– Kaikki eivät voi olla usainbolteja, mutta olen valmis tekemään rutkasti töitä ollakseni paras mahdollinen Sasha Zhoya.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?