Kimmo Kinnunen puhuu ensi kertaa urheilijaveljensä Jarkon, 48, kuolemasta – kertoo avoimesti, mikä vei rakkaan pikkuveljen hautaan: ”Yritin puhua järkeä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kimmo Kinnunen puhuu ensi kertaa urheilijaveljensä Jarkon, 48, kuolemasta – kertoo avoimesti, mikä vei rakkaan pikkuveljen hautaan: ”Yritin puhua järkeä”

Kimmo Kinnunen puhuu ensimmäistä kertaa julkisuudessa pikkuveljestään, joka menehtyi helmikuussa alkoholismin nujertamana.

Kimmo Kinnunen seurasi veljensä Jarkon heittoa Kalevan Kisojen karsintakilpailussa Tampereella heinäkuussa 1996.

5.4.2019 5:50

Keihäslegenda Kimmo Kinnunen lähti torstaina 21. helmikuuta raskain mielin Suomesta kohti Kiinaa, jossa hän työskentelee keihäänheittovalmentajana.

Hän oli ennen lähtöä käynyt katsomassa sairaalahoitoon vuodenvaihteen tienoilla joutunutta pikkuveljeään Jarkkoa, 48.

Tämän kunto oli sellainen, että isoveli pelkäsi Äänekoskelta lähtiessään pahinta.

– Perjantaina vaimoni soitti, että Jarkolle aloitetaan saattohoito. Sitä ei lopulta ehditty aloittaa, kun hän lauantaina nukkui pois, perhetragediastaan ensimmäisen kerran julkisesti puhuva Kinnunen kertoi Ilta-Sanomille torstaina.

Kuolinsyytä hän ei peittele.

– ”Jakke” kuoli pitkäaikaisen alkoholismin aiheuttamiin sisäelinvaurioihin. Maksa ja munuaiset olivat tuhoutuneet. Viina vei rakkaan pikkuveljeni.

Jarkko Kinnuselta jäi jälkikasvuksi tyttö ja poika, jotka ovat nuoria aikuisia.

– Perjantaina on kova päivä, kun hautaamme iltapäivällä Jarkon. Äiti on varannut hänelle paikan oman äitinsä veljen vierestä.

– Olen yrittänyt kirjoittaa muistoja Jarkosta, mutta työ on vielä kesken. Raskas viisi viikkoa on takana, Kinnunen sanoo.

Hän kuvailee myös keihästä korkealla tasolla heittänyttä Jarkko Kinnusta mieheksi, joka ”ei nuorenakaan sylkäissyt mukiin”.

Käsistään taitavan, muurarin ja rakennusmiehen töitä vielä viime vuosinakin tehneen pikkuveljen elämä lipesi raiteiltaan kuitenkin vasta tämän vuosituhannen puolella.

– Jaken elämässä moni pikkuasia meni päin helvettiä, ja kaikesta siitä kasvoi vähitellen mielettömän raskas taakka.

– On myös yleistä tietoa, että jos oma suhteeni isäämme (keihäslegenda ja ME-mies Jorma Kinnunen, 77) on ollut erittäin vaikea, niin Jarkolle se oli jos mahdollista vielä vaikeampi. Ihan mahdotonta. Heidän välilleen jäi valtava määrä selvittämättömiä asioita.

Jorma Kinnunen opetti Kimmolle keihään oikeaa lähtökulmaa vuonna 1983. Jarkko seurasi tarkkana taustalla.

Jorma Kinnunen sai taannoin vakavan sairauskohtauksen, josta ei ole toipunut ennalleen.

– Vanhoja asioita isä muistaa, mutta tilanne on muuten sellainen, ettei minulle ole selvää, miten lujasti Jarkon kuolema on häneen iskenyt tai miten syvällisesti hän on asian tiedostanut.

– Ei hän pysty enää oikein ottamaan keskusteluihin osaa. Äiti (Liisa Kinnunen) tässä on tietysti ollut lujimmilla vuosikaudet. Tai tässäkin.

Liisa Kinnusen tukena raskaan menetyksen jälkeen on ollut myös perheen tytär Sanna, joka on pitkään asunut USA:ssa.

Jarkko Kinnusen kuolemaan päättyneeseen sairauskertomukseen mahtui myös valoisampia vaiheita.

– Vuonna 2009 saimme Jarkon Minnesota-hoitoon, jota seurasi hyvä, toivoa antanut jakso. Mutta tietyn ajan kuluttua oltiin taas lähtöpisteessä. Ja pian taas uudestaan.

– Aikani jaksoin yrittää puhua Jarkolle järkeä mutta en enää viimeisen kahden vuoden aikana.

Veljeksiä hitsasi yhteen keihäänheiton lisäksi intohimoinen metsästysharrastus. Jarkko kävi isoveljensä koirien kanssa metsällä vielä viime vuosina, Kimmo lopetti harrastuksen jo aiemmin.

– Metsästysreissulla oltiin myös 18 vuotta sitten Limingassa, kun lopetin itse alkoholinkäytön kokonaan. Kyllähän Jarkon tilanne sittemmin vaikutti kovasti siihen, miten olen suhtautunut alkoholiin.

– Siellä vedettiin viimeiset yhteiset kännit, ja Jakke ylisti taas urheiluidoliaan Matti Nykästä. Matti vaan oli Jarkon kaltaiselle kaverille niin väärä esikuva kuin mahdollista.

Kimmo Kinnunen odotti torstaina raskain mielin hetkeä, jona hän hautajaiskukka kädessään katselee kylmään multaan laskettua arkkua.

– Sillä hetkellä haluan ajatella jotain, joka oli Jarkolle tärkeää. Vaikka rokkimusiikkia.

Kimmo Kinnunen kuvattuna viime keväänä.

Lähes 80 metrin mies

Jarkko Kinnunen oli juniorina isoveljensä Kimmon, 51, veroinen keihäslupaus ja myöhäisteini-iässä jopa tämän kehitysvauhdin edellä.

Kimmo Kinnunen saavutti muun muassa MM-kultaa ja hopeaa, pikkuveljen parhaaksi saavutukseksi jäi alle 20-vuotiaiden EM-hopea 1989.

Isänsä valmentama Jarkko Kinnunen heitti miesten 800-grammaisella välineellä ennätyksekseen jääneen tuloksen 79,90 jo 20-vuotiaana 1990.

Suomen alle 20-vuotiaiden kaikkien aikojen tilastossa hänen tuloksensa 78,38 riittää yhä kahdeksanteen sijaan. Eroa isoveli Kimmoon on peräti 33 sijaa ja tuloksessa 5,5 metriä.

Vaikka kehitys ei kantanut kansainväliselle aikuishuipulle, Jarkko Kinnunen jatkoi heittämistä kansallisella tasolla vuoteen 2003 saakka.

– Silloin kilpailimme kumpikin vielä elokuussa ja panimme sitten yhtä aikaa pillit pussiin. Minä olin 35 ja Jarkko 33, Kimmo Kinnunen muistelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?