Valmentaja Viljo käytti ruotsalaispoikaa hyväkseen vuosia – kun Patrik Sjöberg vihdoin kertoi totuuden, hän sai suomalaisilta valtavan määrän vihaa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Valmentaja Viljo käytti ruotsalaispoikaa hyväkseen vuosia – kun Patrik Sjöberg vihdoin kertoi totuuden, hän sai suomalaisilta valtavan määrän vihaa

Patrik Sjöberg luennoi torstaina Espoossa. Entinen urheilutähti tekee nykyään töitä lasten oikeuksia puolustavassa järjestössä.

Julkaistu: 14.3.2019 17:00

Patrik Sjöberg ihmettelee suomalaisten vihamielisiä reaktioita sen jälkeen, kun hän oli kertonut valmentajansa Viljo Nousiaisen karmeista teoista.

Ruotsin yleisurheilulegenda Patrik Sjöberg, 54, ihmettelee edelleen reaktioita, joita hän sai suomalaisilta elämäkertateoksensa Det du inte såg (Se, mitä et nähnyt) ilmestyttyä vuonna 2011.

Kirjassa yksi kaikkien aikojen parhaista korkeushyppääjistä kertoi ensimmäistä kertaa traagisista lapsuus- ja nuoruusvuosistaan. Sjöberg kertoi, kuinka hänen suomalainen valmentajansa ja isäpuolensa Viljo Nousiainen käytti häntä lukuisia kertoja hyväkseen.

Paljastukset rikkoivat vuosikausia kestäneen, syvän häpeän aiheuttaman hiljaisuuden. Ennen kirjaprojektia Sjöberg oli yrittänyt unohtaa synkkiä tapahtumia. Hän oli pysynyt vaiti pitkään Nousiaisen kuoleman (1999) jälkeenkin.

– Eräänä päivänä minua lähestyi kaveri, jota Viljo oli valmentanut. Hän kertoi, että Viljo oli käyttänyt valmentaja-aikanaan hyväkseen lukuisia muitakin poikia. Silloin päätin, että minun on kerrottava, mitä minulle tapahtui, Espoossa järjestetyssä seminaarissa puhunut Sjöberg kertoi Ilta-Sanomille kirjansa syntymisen taustoista.

Paljastukset Nousiaisen teoista saivat Ruotsissa ja Suomessa valtavasti mediahuomiota.

Siinä missä Sjöberg sai Ruotsissa osakseen paljon sympatiaa ja tukea, monet suomalaiset suhtautuivat entiseen huippu-urheilijaan päinvastaisella tavalla.

Sjöbergin mukaan hän sai suomalaisilta lukemattomia vihaviestejä elämäkerran ilmestymisen jälkeen.

– Se on hämmentävää. Kun kilpailin Suomessa, ihmiset hurrasivat minulle. Sen jälkeen kun kerroin, mitä Viljo oli tehnyt, sain suomalaisilta valtavasti vihaa niskaani.

Patrik Sjöberg puhui elämästään, kokemuksistaan ja lastensuojelun tärkeydestä torstaina Espoossa.

Sjöbergin mukaan viestejä on tullut vuosien saatossa muun muassa sähköpostitse, sosiaalisessa mediassa ja hänen omien kotisivujensa kautta.

– Viestejä oli niin paljon, että on vaikea arvioida niiden määrää. Niitä saattoi olla 500 tai 1 000. Monet suomalaismiehet väittivät, että haluan mustamaalata Suomea ja ettei tällaista tapahdu Suomessa. Mutta he sekoittavat tässä asiat ja ihmiset. Viljo nyt vain sattui olemaan suomalainen. Minä en voi vaikuttaa siihen. Pedofiileja on jokaisessa maassa.

”Hiljaisuus on pedofiilin paras ystävä”

Sjöberg kokee, että suomalaisten reaktio johtuu voimakkaasta patriotismista ja siitä, että lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on monelle liian kipeä asia käsitellä.

– Pitäisin aiheesta mielelläni luentoja ympäri Suomea, mutta tuntuu, etteivät ihmiset täällä halua kuunnella. Olen kuitenkin sitä mieltä, että hiljaisuus on pedofiilin paras ystävä. Asioista pitää puhua, jottei tällaista tapahtuisi tulevaisuudessa.

Sjöbergillä on takanaan upea urheilu-ura, jonka aikana hän saavutti muun muassa maailmanmestaruuden ja useita arvokisamitaleja. Kesällä 1987 Sjöberg hyppäsi silloisiksi ME-lukemiksi 242, joka on vieläkin voimassa oleva Euroopan ennätys.

Silti, jos takavuosien tähti saisi matkustaa ajassa taaksepäin, hän ei aloittaisi koko yleisurheilua.

– Jos olisin tiennyt, mikä olisi yleisurheilu-urani hinta, en olisi koskaan aloittanut sitä. Urani meni ehkä noususuuntaisesti, mutta muu elämä ei todellakaan mennyt niin, Sjöberg sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?