Yleisurheilutähti Sandra Eriksson kertoo Ylellä ensi kertaa mielenterveysongelmistaan – tällaisista tapahtumista alamäki syveni - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yleisurheilutähti Sandra Eriksson kertoo Ylellä ensi kertaa mielenterveys­ongelmistaan – tällaisista tapahtumista alamäki syveni

25-kertainen Suomen mestari sanoi, että mikään ei tuntunut minkään arvoiselta.

Eriksson on edustanut Suomea useissa arvokilpailuissa. Kuva Amsterdamin EM-kisoista 2016.

16.2.2019 11:37

Kausi 2014 oli kestävyysjuoksija Sandra Erikssonin uran toistaiseksi paras. Ennätyksiä rikkoneella kaudella hän lähti Zürichin EM-kisojen 3 000 metrin estekisaan jopa mitalisuosikkina mutta joutui lopulta pettymään.

Seuraavalla kaudella 2015 edessä olivat Pekingin MM-kisat. Ne päättyivät Erikssonin osalta pettymykseen jo alkuerävaiheessa.

Vain hetki niiden kisojen jälkeen 26-vuotiaan urheilijan mielenterveys petti.

Nyt 29-vuotias Eriksson puhuu Ylellä ensi kertaa kokemuksistaan julkisesti.

Nykyään Tukholmassa asuva suomenruotsalainen huippu-urheilija kertoo Ylen Sportliv-sarjassa, kuinka kaikki hänen tunteensa katosivat. Useat stressitekijät kasaantuivat ja lopulta kaikki romahti.

– Elämässä oli vain liikaa kaikkea: vaihdoin valmentajaa, ja siinä tuli paljon uutta. Muutokset ovat minulle vaikeita. Haluan pitää asiat hallinnassani. Sitten loukkaannuin, olympialaisiin oli aikaa alle vuosi. Lisäksi oli kaikenlaista pientä, joista tuli yhteensä vain liikaa. Lakkasin tuntemasta mitään, koska kaikkea oli liikaa. Olin kuin elävä kuollut. Millään ei ollut mitään väliä, eikä mikään tuntunut minkään arvoiselta.

Hän valvoi yöt ja nukkui päivät. Pahin vaihe kesti kahdeksan kuukautta. Samaan aikaan hän kuitenkin harjoitteli ja piti fyysistä kuntoaan yllä.

Erikssonin synkin vaihe alkoi hieman Pekingin MM-kisojen jälkeen 2015.

Kaudella 2016 Eriksson saavutti Amsterdamin EM-kisojen estekisasta 10. sijan. Rion olympialaisissa matka tyssäsi alkuerään.

Jo pitkään Erikssonia vaivannut nilkkavamma operoitiin lopulta syksyllä 2016. Leikkaus osoittautui lopulta myös mielenterveysongelmien käännekohdaksi, hän kertoi Ylellä. Leikkauksen pakottama kilpailutauko antoi hänelle uuden alun.

Kausi 2017 jäi Erikssonilta lähes kokonaan väliin. Viime kesänä hän pystyi jo kilpailemaan enemmän, mutta tulokset olivat kaukana pari vuoden takaisista.

Alkavalla kaudella syyskuussa siintävät Dohan MM-kisat. Loukkaantumisten takia ainakin aluksi päämatkana on 1 500 metriä leipälajin 3 000 metrin esteiden sijaan.

Eriksson viime syksyn Ruotsi-ottelussa.

Eriksson kuitenkin kertoo Ylellä, että viime vuodet ovat olleet mielialan vuoristorataa eikä ahdistus ole antanut periksi. Hän alkoi jälleen syödä masennuslääkkeitä marraskuussa reilun vuoden tauon jälkeen.

Ylen Erikssonia käsittelevän Sportliv-ohjelman näet tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?