The Times: IAAF:n mielestä olympiavoittaja Caster Semenya pitäisi luokitella biologiseksi mieheksi - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

The Times: IAAF:n mielestä olympiavoittaja Caster Semenya pitäisi luokitella biologiseksi mieheksi

Caster Semenya juhlii voittoa viime elokuussa Zürichin Timanttiliigassa.

Julkaistu: 13.2.2019 20:44

Brittilehden mukaan tapausta käsitellään Urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa ensi viikolla.

Brittilehti The Timesin (juttu maksumuurin takana) mukaan yleisurheilun kansainvälinen kattojärjestö IAAF on sitä mieltä, että eteläafrikkalainen juoksijatähti, 800 metrin kaksinkertainen olympiavoittaja Caster Semenya tulisi luokitella ”biologiseksi mieheksi, joka identifioituu naiseksi”.

The Timesin mukaan IAAF:n lakimiehet tuovat asian esille ensi viikolla Urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa (CAS).

Tapaus ei koske pelkästään Semenyaa, vaan kaikkia urheilijoita joiden ”sukupuolinen kehitys on poikkeava”.

Näin ollen tapauksen keskiössä ovat myös esimerkiksi naisten sarjoissa kilpailevat transsukupuoliset ihmiset.

IAAF päätti viime vuonna tiukentaa tiettyihin naisten matkoihin liittyviä testosteronirajoituksia. Tuolloin Semenya ja Etelä-Afrikan yleisurheiluliitto kuitenkin veivät asian oikeuteen, ja IAAF suostui odottamaan CASin päätöstä ennen rajoitusten asettamista.

Caster Semenyalla on kerrottu olevan luonnollisesti kolminkertaiset testosteroniarvot normaaliin naisten tasoon verrattuna. Hänen sukupuoltaan on testattu, mutta IAAF on kertonut, että Semenya saa kilpailla naisten sarjoissa. On esitetty väitteitä, joiden mukaan Semenya on intersukupuolinen.

The Timesin mukaan IAAF ehdottaa nyt, että Semenyan kaltaiset urheilijat tulisi luokitella ”biologisesti miehiksi”. Tästä huolimatta naiseksi itsensä identifioivien urheilijoiden pitäisi saada kilpailla naisten sarjoissa, ”jos he ottavat testosteronin eritystä hillitsevää lääkitystä”.

IAAF:n näkökulmasta tapauksessa on kyse siitä, saavatko transsukupuoliset ja sukupuoliselta kehitykseltään poikkeavat urheilijat epäreilua etua korkeasta testosteronitasostaan.

– Naisilla, joilla on normaali testosteronitaso ei ole mitään mahdollisuutta voittaa, IAAF:n lakimies Jonathan Taylor kommentoi The Timesille.

Asia on äärimmäisen tulenarka. The Timesin mukaan muun muassa ihmisoikeuksia valvova Human Rights Watch on ilmaissut huolensa IAAF:n ajamasta säännöstä.

Caster Semenya, 28, on 800 metrin erikoisnainen. Hän on voittanut matkalla muun muassa kaksi olympiakultaa ja kolme maailmanmestaruutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?