Lempinimellä ”Valkoinen salama” tunnettu yleisurheilun legenda on kuollut - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Lempinimellä ”Valkoinen salama” tunnettu yleisurheilun legenda on kuollut

Saksalainen Heinz Fütterer voitti urallaan kolme EM-kultaa.

Julkaistu: 10.2.2019 20:16

1950-luvulla menestystä niittänyt sprintteri Heinz Fütterer on kuollut.

Saksalainen Heinz Fütterer kuoli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kertoo Bild-lehti verkkosivuillaan. Hän oli kuollessaan 87-vuotias. Pikajuoksija Fütterer voitti urallaan kolme EM-kultaa ja olympiapronssin.

Baden-Württembergin osavaltiosta kotoisin olleen Füttererin uran paras vuosi oli 1954, jolloin hän voitti sekä 100 että 200 metrin EM-kultaa Sveitsin Bernissä käydyissä kisoissa. Lokakuussa 1954 Fütterer sivusi silloista satasen maailmanennätystä 10,2 Japanissa.

Vuonna 1954 Fütterer valittiin Länsi-Saksan vuoden urheilijaksi, vaikka maan jalkapallomaajoukkue oli kapteeninsa Fritz Walterin johdolla voittanut maailmanmestaruuden samana vuonna. Länsi-Saksan historiallinen MM-kulta tuli samassa kaupungissa kuin Fütterin EM-menestykset – Bernissä.

Ainoan olympiamitalinsa Fütterer voitti Melbournessa 1956, jolloin hän oli osa Länsi-Saksan pronssia napannutta pikaviestijoukkuetta. Hänet oli valittu jo Helsingin kisoihin 1952, mutta hän ei pystynyt kilpailemaan Suomessa loukkaantumisen vuoksi.

Vuoden 1958 EM-kisoissa Fütterer voitti kultaa osana Länsi-Saksan pikaviestijoukkuetta.

Heinz Fütterer (toinen vas.) osallistui Erika-vaimonsa (vas.) kanssa gaalailtaan Kaiserslauternissa vuonna 2016. Kuvassa myös jalkapallon vuoden 1954 maailmanmestari Horst Eckel tyttärensä kanssa.

Kalastajana nuoruudessaan työskennellyt Fütterer tunnettiin lempinimellä Weisser Blitz (Valkoinen salama), sillä hän oli ainoa valkoihoinen sprintteri, joka pysyi aikansa mustien supertähtien vauhdissa.

Fütterer aloitti urheilu-uransa jälkeen menestyksekkään liikemiesuran ja pelasi golfia vielä vanhoilla päivillään. 85-vuotishaastattelussaan Fütterer kertoi uutistoimisto DPA:lle kuntonsa salaisuuden: hän treenasi joka päivä kotinsa kuntosalilla ja joi runsaasti maitoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?