Tero Pitkämäki oli jo lopettaa uransa – haki sitten kellariin vuosikausiksi kätketyt aarteet: ”Pitelin niitä ja muistelin” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tero Pitkämäki oli jo lopettaa uransa – haki sitten kellariin vuosikausiksi kätketyt aarteet: ”Pitelin niitä ja muistelin”

Tero Pitkämäki on löytänyt vakavasta polvivammastaan jonkin tarkoituksen.

9.2.2019 7:20

Kun keihäänheiton 7-kertainen arvokisamitalisti Tero Pitkämäki, 36, lepopäivän tuomin energioin lataa menemään Nurmohallissa Seinäjoella, ei tarvitse kysyä, onko kyse tosissaan arvokisoihin tähtäävästä huippu-urheilijasta.

– Ikääntyneitä huippuja arvioidaan joskus niin, että ollaan mukana haravoimassa viimeisiä pois, ilman todellista motivaatiota. Olen nähnyt tähän pisteeseen niin ison vaivan, että toivottavasti kaikki uskovat, miten paljon rakastan keihäänheittoa, Pitkämäki toteaa 2,5 tunnin harjoituksen jälkeen.

Rakkaus koetuksella

Rakkautta koeteltiin 5. viime kesäkuuta, kun vasen eli tukijalan polvi petti Turun Paavo Nurmi Gamesissa. Elokuisessa operaatiossa rakennettiin uusi eturistiside.

– Kun 36-vuotiaan keihäänheittäjän edellinen kisaheitto on päättynyt polven hajoamiseen, siitä voi pohtia lähtökohtia.

Jutun pääkuvana olevalla videolla seurataan Tero Pitkämäen harjoittelua Nurmohallissa.

Syksyksi veteraani vetäytyi hiljaiseloon, kuntoutti aktiivisesti polveaan, hikoili fyysisissä töissä, touhusi lastensa kanssa ja otti pienen irtioton kurinalaisimpaan huippu-urheilijan elämään.

Uran jatkoa hän halusi pohtia niin pitkään, että saisi absoluuttisen varmuuden mielentilastaan ja leikatun polven yhteistyökyvystä.

– Tein jopa jotain, mitä en ikinä ennen. Hain arvokisamitalit kellarista, pitelin niitä ja muistelin. Lopuksi laitoin ne ensimmäisen kerran esille taloomme.

Tero Pitkämäen ja Nina Kelon esikoispojalla Jimillä oli selvä kanta isänsä uran jatkosta. Kuva kolmikosta vuodelta 2015.­

Kun mies alkoi viihtyä talonsa punttisalissa yhä paremmin, elämänkumppani Niina Kelo arvasi ratkaisun. Esikoispoika Jimi, 4, heitti kortensa kekoon:

– Jimin kanta oli, että isin pitää yhä heittää, Pitkämäki nauraa.

Erilainen harjoituskausi

Vaikka polvivamma oli kova isku, urheilija muistelee suhtautuneensa tilanteeseen stoalaisesti, jopa kiinnostuneesti.

– Jos sillä oli jokin tarkoitus, niin sain vanhoilla päivillä kokea erilaisen harjoituskauden. Minun iässäni urheilija yrittää enää ylläpitää tasoaan, mutta minullahan fyysinen kehitys oli leikkauksen jälkeen kuin nuorella pojalla.

Nyt vasen jalka on voimalevymittausten mukaan muutaman prosentin heikompi kuin oikea, ja sitä pystyy lyömään lattiaan kivuitta. Lihaskunto ja aerobinen kunto ovat erinomaisella tolalla, ja joulukuusta lähtien harjoittelu on muistuttanut jo huippu-urheilijan tekemistä.

Mutta.

– Valehtelen, jos väitän, ettei ensimmäinen heitto numerolappu rinnassa jännitä. Paljon.

Tero Pitkämäki kärsi pahan polvivamman viime vuonna.­

Pitkämäki matkustaa 12. huhtikuuta kuukaudeksi Teneriffalle, jossa heittää jo paljon. Ennen ensimmäistä kilpailua täytyy olla täysvarmuus fysiikasta ja terveydestä.

– Yhtään kilpailua ei ole sovittu. En halua mitään aikataulupainetta päälleni. Realismia on kesäkuu.

Potentiaalisista kisoista Paavo Nurmi Games heitetään 11. ja Kuortaneen juhannuskilpailu 22. kesäkuuta. Pitkämäen kaltainen vetonaula mahtuu aina mukaan.

Kiitokset Sami Itanille

Kova harjoittelu jatkuu kesäkuulle. MM-kisat pidetään syys-lokakuussa. Pitkämäen suorituskunto on yleensä kestänyt stabiilina alkukesästä syksyyn.

Suomalaista yleisurheilua mestari on seurannut sivusta. Viime keväänä hän luki varsinkin lajiliitolleen madonlukuja, mutta nyt riittää ilonaiheita.

– Urheiluliiton uusi puheenjohtaja Sami Itani on todella pistänyt tuulemaan, ihan niin kuin odotinkin siltä kilpakentiltä tuntemaltani Samilta. Nyt puikoissa on kaveri, jonka eväät riittävät suunnan kääntämiseen ja koviin toimenpiteisiin.

Toinen ilonaihe liittyy omaan lajiin.

– Muutama vuosi sitten keihään tulevaisuus näytti synkältä. Senkin tunnelin päähän on syttynyt valo, Pitkämäki kehuu ja tarkoittaa mm. sellaisia nimiä kuin Teemu Narvi, Toni Keränen, Jaakko Hauta-aho ja Topias Laine.

Tero Pitkämäen arvokisamitalit

2006: EM-hopeaa

2007: MM-kultaa

2008: olympiapronssia

2010: EM-pronssia

2013: MM-hopeaa

2014: EM-pronssia

2015: MM-pronssia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?