Euroopan mestari Ronja Oja harkitsee MM-kisojen väliin jättämistä ilmasto- ja ihmisoikeuskysymysten takia: ”Tuntuu tyhmältä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Euroopan mestari Ronja Oja harkitsee MM-kisojen väliin jättämistä ilmasto- ja ihmisoikeuskysymysten takia: ”Tuntuu tyhmältä”

Parayleisurheilija Ronja Oja ei ole varma, osallistuuko hän Dubaissa käytäviin MM-kisoihin.

Ronja Oja Berliinin EM-kisoissa viime vuonna.­

13.1.2019 20:23

Suomen parhaisiin parayleisurheilijoihin lukeutuva Ronja Oja harkitsee osallistumistaan marraskuussa Dubaissa järjestettäviin parayleisurheilun MM-kisoihin.

– Mua vähän ahdistaa ajatus MM-kisoista Dubaissa marraskuussa. Eikä pelkästään siksi, että sinne on lennettävä pitkä matka, Oja kirjoitti Twitter-tilillään.

Hän avasi twiittinsä tarkoitusta torstaina Ilta-Sanomille pyynnöstä.

– Viime syksystä asti olen miettinyt, että tuntuu ylipäätään tyhmältä lentää noin kauas juoksemaan joku 100 metriä. Lisäksi Dubai ei ole ihmisoikeuksien kannalta yksinkertainen paikka. Olen kovasti miettinyt, onko se paikka sopiva osallistumiselle, Oja kertoi.

Hän oli yksi Suomen menestyjistä viime kesänä Berliinissä järjestetyissä parayleisurheilun EM-kisoissa.

Hän voitti 100 metrin juoksun näkövammaisten luokassaan ja sijoittui pituushypyssä pronssille.

Oja, 26, ei ole vielä tehnyt päätöstä Dubain kisojen osalta suuntaan eikä toiseen.

– Toisaalta ne ovat viimeiset arvokisat ennen Tokiota (paralympialaiset 2020) antaa näyttöjä, Oja sanoi.

Tulevaa kisakautta varjostaa tässä vaiheessa myös sairaus. Oja on kertonut myös Twitterissä avoimesti sairastavansa masennusta.

Hän on ollut jo pitkään sairauslomalla, eikä hän ole pystynyt urheilemaankaan kunnolla.

– Masennuksen takia en ole vielä aloittanut harjoittelukautta. Senkin takia kisat saattavat jäädä väliin. Kerran olen käynyt treenaamassa, mutta en säännöllisesti, Oja kertoi.

Hän toivoo toipuvansa harjoittelukuntoon vielä hallikauden aikana.

Oja sai viime vuonna hienon tunnustuksen itse tasavallan presidentiltä Sauli Niinistöltä, kun tämä kutsui hänet itsenäisyyspäivän vastaanotolle Linnan juhliin.

Ronja Oja kättelemässä tasavallan presidentin Sauli Niinistön puolisoa rouva Jenni Haukiota Linnan juhlissa.­

Oja pystyi osallistumaan, mutta se vaati häneltä ponnisteluja.

– Mäkin jaksoin juhlimaan lähteä, vaikka masennus. Tuskin kukaan linnassa päällepäin sen näki. Se vaati kyllä varsin tyhjän alkuviikon ja illasta toipumiseen mennee taas useampi päivä, Oja kirjoitti juhlien jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?