Yleisurheilu

Leo-Pekka Tähti kerää erikoishuomiota pelimatkoilla – joukkuekaverit vitsailevat asiasta: ”Porissa ei sykähdytä”

Julkaistu:

Paraurheilu
Tähti huomasi muutoksen ollessaan Prismassa ostoksilla vuonna 2004.
Maailman parhaisiin ratakelaajiin lukeutuva Leo-Pekka Tähti vietti Suomessa rauhallisen joulun perheensä parissa. Loppiaisen jälkeen hän kuitenkin suuntasi takaisin Espanjaan, Aurinkorannikon lämpöön. Harjoittelu jatkuu, samoin kuin koripallo yhdessä maailman kovimmista pyörätuolikoripallosarjoista.

Tähden joukkuekavereita ei tunnisteta missään päin Espanjaa, mutta suomalaiskelaaja on herättänyt huomiota usein. Se on ihmetyttänyt ja huvittanut pelikavereita.

– Asiasta on vitsailtu, kun ollaan oltu pelaamassa esimerkiksi Las Palmasissa, jossa on paljon suomalaisia. Pelikaverit ovat sanoneet, että seurataan vain Leoa, niin suomalaiset tulevat tarjoamaan juomat koko joukkueelle.

Etenkin uudet joukkuekaverit ovat ihmetelleet, miten Tähti voi olla niin tunnettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Lomafiiliksissä olevat suomalaiset rohkaistuvat helposti juttelemaan. Porissa minun näkemiseni ei sykähdytä samalla lailla, Tähti naureskelee.


Käänne julkisuudessa tapahtui 2004, kun Tähti oli voittanut ensimmäiset paralympiakultansa.

– Yhtäkkiä alettiin puhua, voiko paraurheilija olla vuoden urheilija, ja media nosti siitä aika ison haloon. Muistan, kun olin Porin Prismassa ostoskori kädessä ja näin yhtäkkiä naamani lööpeissä. Aiemmin näkyvyys oli minimaalista.

Tähden nimi iskeytyi viimeistenkin suomalaisten tajuntaan viimeistään tammikuussa 2017, kun hänet valittiin vuoden urheilijaksi. Oma naama lööpissä ei enää hämmentänyt.

– Silloin 2004 suosio tuli yllättäen. Tietysti asiaan vaikutti silloin se, että kesäolympialaiset menivät Suomelta huonosti, eikä kukaan voittanut olympiakultaa. Toisen epäonni on joskus toisen onni.

Tähti saapuu Suomeen seuraavan kerran tammikuun puolivälissä, kun uusi vuoden urheilija palkitaan Urheilugaalassa. Vaikka Tähti matkusti Espanjaan yksin, saattaa gaalassa olla vierellä uusi kumppani Katja, jonka Tähti toi julkisuuteen Instagramissa uutena vuotena.

Lue lisää: Leo-Pekka Tähdelle kuuluu hyvää – löysi rinnalleen tumman kaunottaren

Menestyksekkäästä viime kaudesta ja peräti 27 arvokisamitalista huolimatta 35-vuotiaalla urheilijalla riittää yhä nälkää. Mielessä siintää myös uusi ME, tällä kertaa 200 metrillä.

– Se oli ennen viime vuotta utopistinen ajatus, sillä ME-aika (24,18) tuntui saavuttamattomalta. ”Kakkosella” on 3–4 muutakin potentiaalista ennätyksen rikkojaa, ja se motivoi minua hirveästi, Tähti kertoo.

Tähti avaa kisakautensa toukokuussa Sveitsissä, mutta uusia ennätystuloksia ei kannata odottaa päämatkalta vielä kesäkuukausina.

Syynä on tavallista pidempi kausi, sillä päätavoite eli MM-kisat Dubaissa käydään vasta marraskuussa. Sen vuoksi myös harjoittelun jaksotus täytyy rakentaa hiukan eri tavalla kuin aiemmin.

– On selvää, että kesällä pitää palata perusharjoittelun pariin, jotta kunto kantaisi marraskuulle asti. Perusharjoittelu ei tee minua yhtään nopeammaksi, joten satasen ajat eivät välttämättä kesällä niin kovia kuin toivoisi, Tähti selventää.

– Siinä vaiheessa täytyy kuitenkin ymmärtää, että marraskuun ehdoilla mennään.

Vaikka selkeä kuntopiikki pyritään luomaan Dubaihin, Tähdellä on jaksotuksen suhteen yksi toive.

– Toivon, että kesälläkin olisi jonkinlainen kuntopiikki, oli se sitten Sveitsissä tai jossain Suomen kisassa, jossa on kova mondo hyvän tuloksen tekemiseen.

Tähti löytää pitkästä rupeamasta myös positiivisen puolen.

– Ehkä kisakaudella ehtii nyt vähän hengähtääkin ja nauttia Suomen kauniista kesästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt