24 olympiamitalia on yhä väärissä käsissä Venäjällä – tulosten mitätöimisestä kulunut 2,5 vuotta - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

24 olympiamitalia on yhä väärissä käsissä Venäjällä – tulosten mitätöimisestä kulunut 2,5 vuotta

Juuri kukaan kärynneistä venäläisurheilijoista ei ole palauttanut olympiamitaliaan.

Moukarinheittäjä Tatjana Lysenko ja 800 metrin juoksija Maria Savinova menettivät Lontoon olympialaisten 2012 kultamitalinsa uusinta-analyysien jälkeen. He eivät ole palauttaneet mitaleja.­

1.1.2019 6:55

Peräti 24 yleisurheilun olympiamitalia on yhä teillä tietymättömillä – tai ainakin väärän urheilijan hallussa.

Venäläiset yleisurheilijat menettivät yhteensä 29 olympiamitalia, kun Kansainvälinen olympiakomitea KOK analysoi uudelleen useita Pekingin (2008) ja Lontoon (2012) olympiakisojen dopingnäytteitä. Niiden perusteella jälkikäteen paljastui, että moni venäläisten saavuttama mitali oli voitettu sääntöjenvastaisin konstein.

KOK julkisti näytteiden uudelleenanalysointien tulokset ja uudet dopingkäryt jo Rio de Janeiron olympiakisojen aikaan elokuussa 2016.

Venäläisurheilijoiden suoritukset on kyllä mitätöity, mutta mitalit ovat jääneet urheilijoiden tai muiden tahojen haltuun Venäjälle. Lähes kaikki kärynneet urheilijat kieltäytyivät palauttamasta mitalejaan määräajassa.

Kansainvälinen olympiakomitea odottaa yhä – lähes 2,5 vuotta uutisten ja tulosten mitätöimisten jälkeen – peräti 24 mitalin palauttamista.

KOK lähetti Venäjän olympiakomitealle jo aiemmin virallisen vaatimuskirjeen, jonka mukaan kisoissa hylättyjen venäläisurheilijoiden piti palauttaa mitalinsa Venäjän olympiakomitealle viimeistään jouluaattona. Venäjän olympiakomitean piti puolestaan huolehtia mitalien palauttamisesta KOK:lle.

Vaatimus koski myös puhtaita urheilijoita, jotka olivat juosseet mitalin voittaneissa viestijoukkueissa, joiden joku jäsen oli kärynnyt. Vain viisi mitalia palautui määräaikaan mennessä.

Venäjän joukkue menetti Pekingin pikaviestin kultamitalit uusinta-analyyseissä. Aleksandra Fedoriva-Shpaer (toinen vas.) on palauttanut mitalinsa, mutta Jevgenia Poljakova (vas.), Julia Gushtshina (toinen oik.) ja Julia Tshermoshanskaja eivät ole.­

KOK:n vaatimusta noudattivat kunniallisesti kärynneistä urheilijoista Pekingissä naisten korkeushypyn pronssia voittanut Anna Tshitsherova ja naisten 4x400 metrin viestin olympiahopeaa Lontoossa voittanut Antonina Krivoshapka.

Lisäksi viestijoukkueissa mukana olleista puhtaista urheilijoista mitalinsa palauttivat Anton Kokorin (pitkän viestin pronssi Pekingistä), Natalia Antjuh (pitkän viestin hopea Lontoosta) ja Aleksandra Fedoriva-Shpaer (pikaviestin kulta Pekingistä).

Palauttamatta on sen sijaan vielä 5 kultaista, 14 hopeista ja 5 pronssista mitalia.

Olympiakultamitalistaan eivät ole halunneet luopua Tatjana Lysenko (moukarinheitto Lontoossa), Maria Savinova (800 metrin juoksu Lontoossa) ja Pekingissä kultaa juhlineet naisten pikaviestikvartetin jäsenet Julia Tshermoshanskaja, Jevgenia Poljakova ja Julia Gushtshina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?