Kristiina Mäkelä riemastui SUL:n puheenjohtajavalinnasta – ”Sami on vielä niin tuore ex-urheilija”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Kristiina Mäkelä juhli hierontapenkissä, kun kuuli Sami Itanin valinnasta Urheiluliiton puheenjohtajaksi.
Viime kesänä ennätyksensä 14,31 hypännyt, Berliinin EM-kisoissa 9:nneksi sijoittunut kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä makasi kuukausi sitten hierontapenkissä Etelä-Afrikassa, kun yleisurheilun kattojärjestö Urheiluliitto valitsi itselleen uutta puheenjohtajaa.

– Oli se melkoinen riemun hetki, kun Tuomas (Sallinen, valmentaja) kertoi, että Sami on tullut valituksi, Mäkelä kertoi maanantaina Helsingissä.

Sami on 31-vuotias kauppatieteiden tohtori Sami Itani, joka yllättäen valittiin puheenjohtajaksi kärkiehdokas Olli Lehtilän vetäydyttyä.

Mäkelä puhui paljon laajemman urheilija- ja valmentajajoukon suulla, sillä sosiaalisen median värähtelytaajuudella ei jäänyt epäselväksi, että Itani oli tämän porukan ylivoimainen suosikki uudeksi, raikkaaksi puheenjohtajaksi. Ongelma oli vain se, että tämä joukko ei valitse puheenjohtajaa.

– Aistin kyllä sen tuen, jota tuli jopa niin nuorilta urheilijoilta, etten heitä edes henkilökohtaisesti tunne. Se oli iso positiivinen yllätys, Itani kertoi tilaisuudessa, jossa liitto palkitsi päättyvän kauden parhaimmistoaan.

Liittovaltuutetut kuulivat kritiikin

Viime kausi oli sikäli poikkeuksellinen, että Mäkelä kritisoi Urheiluliiton toimintaa pitkin kautta erittäin kovasanaisesti, eikä yksin. Kuoroon yhtyi julkisuudessa jopa itse Tero Pitkämäki. Lopulta myös puheenjohtajasta äänestäneet liittovaltuutetut ilmeisimmin olivat rekisteröineet kritiikin. Arvosteltu valmennusjohtaja Jorma Kemppainen siirtyi syksyllä ”omasta aloitteestaan” sivuun, mutta jatkaa liiton palveluksessa

– Ei ole mikään salaisuus, että liitossa on ollut urheilullisia, taloudellisia ja henkilökemiallisia ongelmia. Yhteistyössä me ratkaisemme ne ongelmat, ja olen jo paljon ihmisten kanssa puhunut, vaikka aloitan puheenjohtajana vasta vuodenvaihteessa, Itani kertoi.

Itanin Mäkelä tuntee hyvin, ja kaksikko mm. edusti Suomea Helsingin EM-kisoissa 2012.

– Sami on vielä niin tuore ex-urheilija, että hän tuntee meidät ja osaa tulla oikealla tavalla meidän lähellemme. Pohjimmiltaan urheilijan arkea voi ymmärtää syvällisesti vain toinen urheilija, viiden viikon harjoitusleiriltä Potchefstroomista pari viikkoa sitten palannut Mäkelä sanoi.

Itani on tavannut tyytymättömiä

Kentältä kuuluneiden viestien mukaan Itani on valmistautunut puheenjohtajuuteensa tapaamalla nimenomaan niitä ihmisiä, jotka eivät ole olleet tyytyväisiä Urheiluliiton toimintaan. Mäkelänkin kanssa hän on keskustellut useasti.

– Se johtuu kahdesta syystä. Kristiina kuuluu ihmisiin, jotka saavat suunsa auki. Se ei ole kaikille yhtä helppoa. Lisäksi hän on tietysti aivan eturivin suomalaisia yleisurheilijoita.

– Esimerkiksi Tokion olympiakisat 2020 tulevat ehkä liian nopeasti sille muutoskulttuurille, jota Sami varmasti ajaa sisään. Mutta parhaassa tapauksessa nyt juniori-ikäisten polku huipulle on joskus helpompi kuin se on ollut meille, Mäkelä linjasi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt