Yleisurheilu

Paavo Nurmi sai harvinaisen kunnianosoituksen – juoksijasankarin pojanpoika lahjoitti IAAF:lle amerikkalaisen miljonäärin antaman palkinnon

Julkaistu:

Yleisurheilu
Kansainvälinen yleisurheiluliitto lanseerasi uuden tavan kunnioittaa menneiden vuosikymmenten sankareita.
Kansainvälisellä yleisurheiluliitolla (IAAF) on tapana juhlistaa päättynyttä kautta Monacossa järjestettävällä gaalalla. Marras–joulukuuhun ajoittuvassa tilaisuudessa palkitaan vuoden parhaita rata- ja kenttäurheilijoita sekä tanssitaan iloisesti ruhtinas Albertin valvovan silmän alla.

Tällä kertaa ruhtinaskunnassa järjestettävään tapahtumaan oli lisätty uusi ohjelmanumero. IAAF haluaa korostaa entisaikojen urheilijasankareiden tekoja, ja näiden tunnetuksi tekemiseksi järjestö lanseerasi uuden kunnianosoituksen, jonka englanninkielinen nimi on World athletics heritage plaque.

Ensimmäinen valinta kohdistui 12 yleisurheilutähteen eri vuosikymmeniltä. Jatkossa voidaan palkita myös tapahtumia tai ilmiöitä eikä ainoastaan yksittäisiä urheilijoita. Konkreettisena toimena IAAF teettää muistolaatat, jotka kiinnitetään paikkoihin, jotka ovat olleet merkityksellisiä urheilijoiden uran kannalta.

Aikakautensa ykkönen

Suomalaisittain ilahduttavaa on se, että ensimmäisten valittujen joukosta löytyy juoksijalegenda Paavo Nurmi. ”Juoksijoiden kuninkaan” uroteoista kertova laatta kiinnitetään myöhemmin Turkuun Paavo Nurmen stadionille. IAAF:n perustelujen mukaan ”The Phantom Finn” oli oman aikansa suosituin urheilijasankari maailmassa.


IAAF oli kutsunut Monacon tapahtumaan urheilijoiden jälkeläisiä, joten paikalla oli harvinainen seurue. Paavo Nurmen sukulaisista tilaisuuteen osallistui pojanpoika Mika Nurmi, joka on ollut aktiivisesti myös Paavo Nurmi Gamesin taustalla.


Tilaisuuden yhteydessä kaikkien valittujen urheilijoiden sukulaiset lahjoittivat IAAF:n kokoelmiin jonkin esineen, varusteen tai asusteen, joka on peräisin kyseiseltä urheilijalta. Mika Nurmi ojensi IAAF:n puheenjohtajalle Sebastian Coelle pienoispatsaan, jonka Paavo Nurmi oli saanut vuonna 1925 Yhdysvaltoihin tekemällään kilpailukiertueella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turkulaiset edelläkävijöitä

Nurmi hurmasi tuolloin amerikkalaiset vauhdillaan ja ylivoimallaan päihittämällä kilpakumppaninsa niin hallissa kuin keväällä ulkoradoillakin. Kiertueensa aikana Nurmi sai rahallisen korvauksen lisäksi lukuisia palkintoja ja muistoesineistä. Eräs amerikkalainen miljonääri ihastui suomalaisen kyvykkyydestä siinä määrin, että lahjoitti tälle tyylikkään patsaan.


Mika Nurmen mukana Monacoon matkusti Paavo Nurmi Gamesin toimitusjohtaja Jari Salonen.

– Tällä tunnustuksella on meille iso merkitys, koska rakennamme Paavo-projektiamme pitkälti historian kautta, Salonen kertoo puhelimitse Välimeren rannalta.

Hänen mukaansa turkulaiset ovat olleet suorastaan suunnannäyttäjiä historian arvostamisessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olemme olleet tässä asiassa parempia kuin IAAF, joka on vasta nyt heräämässä hyödyntämään entisten tähtien merkitystä lajin tunnetuksi tekemisessä.

IAAF:n ensimmäiset kunnialaattavalinnat ja paikka, johon muistolaatta kiinnitetään.

Emil Voigt (Britannia) – Manchester Harriers & Athletics Club, Manchester
Eric Lemming (Ruotsi) – Tukholman olympiastadion
Paavo Nurmi (Suomi) – Paavo Nurmen stadion, Turku
Mildred Didrikson (USA) – Babe Didrikson Zaharias Museum, Beaumont, Texas
Chuhei Nambu (Japani) – Meiji Jingu Gaien Nikoniko Park, Tokio
Jesse Owens (USA) – Ferry Field, University of Michigan Wolverines, Ann Arbor, Michigan
Fanny Blankers-Koen (Hollanti) – Fanny Blankers-Koen -stadion, Hengelo
Emil Zatopek (Tshekki) – Městský Stadion, Ostrava
Adhemar Da Silva (Brasilia) – Centro Esportivo e de Lazer Tietê, Sao Paulo
Betty Cuthbert (Australia) – Sydney Cricket & Sports Ground Trust, Sydney
Abebe Bikila (Etiopia) – Abebe Bikila Stadium, Addis Ababa
Irena Szewinska (Puola) – Zawiszy-stadion, Bydgoszcz

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt