Dopingskandaalissa ryvettynyt maailmanmestari katosi kolme vuotta sitten – ilmoitti nyt kovasta päätöksestään

Abeba Aregawi oli vain viisi vuotta sitten Ruotsin suuri sankari. Nyt hänen uransa on ohi.

Abeba Aregawin ura on ohi.

29.11.2018 22:52

Etiopialaissyntyinen Abeba Aregawi sai oikeuden edustaa Ruotsia joulukuussa 2012. Heti seuraavan vuoden keväänä hän oli uuden kotimaansa suuri yleisurheilusankari.

Aregawi juoksi 1 500 metrin kultaa EM-hallikisoissa Göteborgissa maaliskuussa 2013. Saman vuoden elokuussa hän nappasi tonnivitosen MM-kultaa Moskovassa. Siinä välissä hän kirjasi uudet Ruotsin ennätykset 800 ja 1 500 metrillä.

Seuraavana vuonna Aregawin mitalimarssi jatkui MM-hallikisoissa Sopotissa, jossa hän voitti 1 500 metrin kultaa ja EM-kisoissa Zürichissä, jossa hän nappasi saman matkan hopeaa.

Samana vuonna alkoivat kuitenkin skandaalit Aregawin ympärillä. Selvisi, että hän oli eronnut ruotsalaisesta valmentajastaan jo vuonna 2013 eikä Aregawi ollut edes koskaan asunut täyspäiväisesti Ruotsissa.

Keväällä 2016 Aregawi jäi dopingtestissä kiinni meldoniumin käytöstä. Kilpailukielto kuitenkin lopulta peruttiin, koska Maailman antidopingtoimisto Wada ei saanut varmuutta siitä, oliko Aregawi käyttänyt Meldoniumia vielä vuonna 2016. Aine lisättiin kiellettyjen aineiden listalle vasta tuolloin.

Siinä vaiheessa Aregawi oli kuitenkin jo kadonnut kartalta. Hän juoksi viimeisen kilpailunsa vuonna 2015 ja muutti takaisin kotimaahansa Etiopiaan. Sen jälkeen Aregawista ei ole saatu juuri tietoja.

Nyt ruotsalaislehti Expressen kuitenkin uutisoi, että Aregawi on ilmoittanut Ruotsin yleisurheiluliitolle lopettavansa uransa. Asian vahvisti lehdelle Ruotsin joukkueenjohtaja Karin Torneklint.

– Olemme poistaneet hänet aktiiviurheilijalistaltamme, jota pidetään antidopingsyistä, Torneklint sanoi.

Abeba Aregawin ura päättyi dopingkohuun.

Torneklintin mukaan on mahdollista, että 28-vuotias Aregawi palaa vielä joskus kilpailuihin maratonjuoksijana. Hänen pitää kuitenkin ilmoittautua dopingtestauksen piiriin puoli vuotta ennen ensimmäistä kilpailuaan.

Viime vuonna Aregawi meni kotimaassaan naimisiin etiopialaisen maratonin MM-hopeamiehen Yemane Tsegayn kanssa. Pariskunnalla on yksi tytär.

Torneklintiä harmittaa, että Aregawin maineeseen jäi ikuinen tahra dopingjupakasta.

– Kyse ei ollut kärystä, vaan Wadan virheestä. Se oli surullinen loppu hienolle uralle, Torneklint sanoi Expressenille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?