Latvian yleisurheiluliiton pomo kärysi dopingista – suomalaisvaikuttajalla selkeä kanta asiaan

Latvialainen pituushyppääjä Ineta Radevica on kärynnyt urheilussa kielletyn aineen käytöstä Lontoon olympiakisoissa.

Ineta Radevica jäi kiinni kielletyistä aineista, kun Lontoon vuoden 2012 olympiakisojen dopingnäytteet analysoitiin uudelleen.

27.11.2018 14:33

Vuoden 2010 Euroopan mestari Ineta Radevica ponnisti Lontoon kisoissa vuonna 2012 neljänneksi. Tuloksen 688 hypännyt Radevica jäi vain sentin päähän USA:n pronssinaisesta Janay DeLoachista.

Radevica lopetti urheilu-uransa kauden 2012 jälkeen ja siirtyi sittemmin merkittäviin luottamustehtäviin. 37-vuotias Radevica on toiminut Latvian yleisurheiluliiton puheenjohtajana vuodesta 2017 lähtien.

Nyt on kuitenkin paljastunut, että Radevica kilpaili Lontoossa doupattuna. Lontoon kisojen dopingnäytteiden uudelleenanalysoinnissa Radevican näytteestä löytyi anabolista steroidia oksandrolonia.

Yleisurheilun eettinen tutkintatoimisto Athletics Integrity Unit (AIU) on asettanut Radevican toistaiseksi voimassaolevaan kilpailukieltoon asian käsittelyn ajaksi.

Suomalainen yleisurheiluvaikuttaja Antti Pihlakoski odottaa AIU:n lopullista päätöstä asiasta, mutta jos Radevica saa kilpailu- ja toimitsijakiellon, pitäisi hänen Pihlakosken mielestä jättää tehtävänsä.

Vaikka Radevica välttyisi toimitsijakiellolta, on hänen uskottavuutensa yleisurheilujohtajana ja puhtaan urheilun puolestapuhujana silti mennyttä. Hän tuskin voi jatkaa Latvian liiton johdossa.

Pihlakoski on Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n ja Euroopan yleisurheiluliiton EAA:n hallituksen jäsen. Hän uskoo, että Radevica osaa vetää omat johtopäätöksensä asiasta.

– Hankala se positiona on, jos on kärynnyt. Yksi asia on, mikä on virallinen ratkaisu. Toinen on se, mikä on henkilökohtainen ratkaisu, Pihlakoski muotoilee.

– Ineta on tosi fiksunoloinen ihminen. Olen ollut iloinen siitä, että hän on ollut toiminnassa mukana. Nyt tuntuu kuitenkin hankalalta, että hän jatkaisi.

Antti Pihlakoski on työskennellyt Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallituksessa vuodesta 2015 lähtien.

Dopingkäry ei ole estänyt valintaa merkittäviin luottamustehtäviin yleisurheilussa. Esimerkiksi Valko-Venäjän liittoa johtaa ex-moukarinheittäjä Vadzim Dzevjatouski, joka kärsi dopingpannan vuosituhannen alkupuolella.

Pihlakoski kuitenkin muistuttaa, että kilpailukiellon kärsittyään Dzevjatouski sai urheilla ja toimia lajissa puhtaalta pöydältä. Radevica ei ole vielä kärsinyt mahdollista dopingrangaistustaan.

Instagramissa tiedotteen julkaissut Radevica kiistää käyttäneensä kiellettyjä aineita tahallaan, mutta myöntää olevansa vastuussa kärystään. Hän kirjoittaa tekevänsä yhteistyötä dopingtutkijoiden kanssa ja keskittyvänsä sen lisäksi perhe-elämään. Radevica odottaa parhaillaan kolmatta lastaan.

Lontoon kisojen naisten pituushyppy oli poikkeuksellisen likainen kilpailu, sillä Radevicasta tuli jo viides siihen osallistunut urheilija, joka on kärynnyt dopingista. Turkin Karin Mey Melis jäi kiinni kisojen aikana, valkovenäläinen Nastassja Mirontshyk-Ivanova, venäläinen Anna Nazarova ja ukranalainen Marharyta Tverdokhlib kärysivät aiemmissa uusintatesteissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?