Arabiaa puhuva Sami Itani, 31, valittiin yllättäen Suomen yleisurheilun ykköspäättäjäksi – tällainen on hänen tarinansa

Suomalainen yleisurheilu sai puheenjohtajakseen harvinaisen kosmopoliittisen kaverin.

Sami Itani valittiin SUL:n puheenjohtajaksi.

20.11.2018 19:42

Viime lauantaina saatiin melkoinen pommi, kun 31-vuotias Sami Itani valittiin Suomen urheiluliiton puheenjohtajaksi. SUL:n viestintäosasto ei ollut valmistautunut ex-kymmenottelijan valintaan, sillä hänen siviilityönsä oli tiedotteissa väärin. Eikä sitä saatu oikeaksi korjatussa tiedotteessakaan missä häntä tituleerattiin toimitusjohtajaksi.

Kun OP-ryhmän vakuutuspomo Olli Lehtilä kieltäytyi ehdokkuudesta viime hetkellä, yleisurheilupäättäjien pasmat menivät sekaisin, ja Itani sai elämänsä tilaisuuden.

Mikä mies tämän Adecco Finlandissa aluejohtajana työskentelevä Salim Sami Itani oikein on?

Urheilu on hänelle ”sukurasite”. Äiti Sirkka Kondelin oli nuoruudessaan lahjakas pikamenijä Pohjois-Pohjanmaalla. Pyhäjokinen kellotti ratakierroksella käsiajan 60,0 vuonna 1975, mutta lopetti kilpailemisen ja päätti keskittyä opintoihinsa.

Leningradin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa hän tapasi tulevan miehensä Abdul Itanin, joka oli saapunut Beirutista Neuvostoliittoon. Juoksu oli hänenkin lempipuuhaa, sillä Samin isä oli kympinnielijä.

Vanhemmat muuttivat lääkärintyön perässä, joten Sami ehti asua usealla paikkakunnalla.

– Jyväskylään asetuimme, kun menin yläasteelle ja sen koen kotikaupungikseni, Itani sanoo.

Sitä ennen perhe asui Äänekoskella. Äiti oli lääkärinä ja isä hammaslääkärinä. Nykyään molemmat asuvat Helsingissä. Itani on asunut Helsingissä vuoden 2012 alusta lähtien.

– Halusin Suomen parhaaseen kauppikseen (Aalto-yliopisto) tekemään väikkäriä.

Sami Itani (toinen oik.) edusti Suomea useaan otteeseen.

Väitöskirjansa hän viimeisteli vuosina 2015–16 Kaliforniassa Stanfordin yliopistossa, joka on Itanin mukaan kauppatieteilijöiden mekka.

Itani on oppinut venäjän ja isänsä ansiosta hän hallitsee arabian kielen.

– Tosin puhun Beirutin murretta, eivätkä marokkolaiset tai muualta tulevat ystäväni aina ymmärrä minua, Itani kertoo.

Tuoreen urheilupomon urheilullinen tausta on monipuolinen.

– Mitä en olisi tehnyt: pesäpallo, jalkapallo, lentopallo ja koripallo, Itani luettelee.

15-vuotiaana hän keskittyi yleisurheiluun ja nousi moniotteluissa kansalliselle huipulle 2000-luvun alussa. Hän osoitti jo silloin johtajanominaisuuksia.

– Vuonna 2003 alle 20-vuotiaiden pohjoismaisessa maaottelussa tehtiin kulttuurimuutos ja äänestettiin kapteeneista.

Itani nousi listan kärkeen ja toimi samassa tehtävässä useita kertoja myöhemminkin.

Sympaattinen atleetti pystyi kohtaamaan urheilijoita avoimin silmin ja kannustamaan heitä vilpittömästi, mikä ei jäänyt joukkuekavereilta huomaamatta. Lauantaina hän hurmasi vastaan panemattomalla tyylillään SUL:n jäyhät liittovaltuutetut.

Idolina ”Zico”

Sami Itanin taustan tuntien olisin kuvitellut hänen mainitsevan urheilujohtajaesikuvakseen Urho Kekkosen, josta tuli suomalaisten yleisurheilijoiden johtohahmo 27-vuotiaana tai Jasser Arafatin, joka johti vuosikymmenten ajan palestiinalaisten itsenäisyystaistelua.

Heidän sijastaan Itani kertoo ihailevansa Adecco Finlandin toimitusjohtajaa Jukka-Pekka Annalaa, jonka jotkut muistavat entisenä jääkiekkovalmentajana ja tv-psykologina. Vielä isommin Itani fanittaa jalkapallopersoona Ari Hjelmiä.

– Zico loistava esimerkki, miten oman urheilu-uran ja valmentamisen taustat saadaan yksyhteen työelämään. Hän on hienoin johtaja, jonka olen päässyt näkemään, Itani hehkuttaa.

Sami Itani työskentelee Adeccon aluejohtajana.

Palattuaan Stanfordista 2016 Itani pääsi kesätöihin Adeccoon. Karriääri on edennyt henkilöstöpalveluyrityksessä vauhdikkaasti.

Hänellä ei ollut päivääkään kokemusta HR-toiminnoista, mutta silti hänestä tehtiin firman henkilöstöjohtaja. Kuukausi sitten hän siirtyi pääkaupunkiseudun aluejohtajaksi.

– Rekrytoijan mielestä henkilö, joka kyseenalaistaa nykyiset käytännöt aavistaa tulevan muutoksen tarkemmin kuin henkilö, joka jatkaa 30 vuotta vanhalla linjalla.

Itani uskoo saman pätevän järjestömaailmassa.

Adecco on palkittu parhaana työpaikkana. SUL ei ole ollut great place to work. Miten siitä saadaan sellainen?

– Ensin pitää selkeyttää henkilöiden tehtävänkuvat. Ihmisillä on laajoja ja pirstaloituneita tehtäväkuvia, mikä kuormittaa heitä.

Juttua on korjattu klo 21.03. Muokattu muun muassa Itanin vanhempien tapaamispaikka ja hänen ensimmäinen työtehtävänsä Adeccolla.

Sami Itani

Syntynyt: 24.3.1987.

Perhe: Kahden pojan isä.

Pituus: 190 cm.

Ammatti: Aluejohtaja Adecco Finlandissa.

Valmentajat: Jarkko Finni, Mika Hormalainen ja Vince de Lange

Laji: 10-ottelu (ennätys 7731).

Saavutukset: Suomen mestari 2011 ja 2012, EM-kisoissa 17. sija vuonna 2012.

Muuta: ”Heikkous” venäläiseen 1800-luvun kirjallisuuteen ja erityisesti Ivan Turgeneviin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?