Yleisurheilussa kapinoidaan – mukana on Tero Pitkämäen mestarivalmentaja - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yleisurheilussa kapinoidaan – mukana on Tero Pitkämäen mestarivalmentaja

Moni Urheiluliiton luottamushenkilö tyytymätön puheenjohtajan valintatapaan. Prosessia pidetään epätasa-arvoisena.

Hannu Kangas (oik.) on ollut Tero Pitkämäen valmentaja lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1996. Tässä kaksikko iloitsee Lontoon olympiapaikan varmistumista Pihtiputaan Keihäskarnevaaleilla 2012.­

13.11.2018 13:02

Maanantaina uuden valmennusjohtajansa nimittäneessä yleisurheilun kattojärjestössä Urheiluliitossa riittää kiireitä, sillä lauantaina 17. marraskuuta liitto valitsee uuden puheenjohtajan väistyvän Vesa Harmaakorven tilalle ja täydentää hallitustaan.

Valinnat tekevän, 43:n äänioikeutetun jäsenen liittovaltuuston, jäsenet saivat kuun taitteessa lauantain kokoontumisen valmisteluasiakirjat.

Niissä liittovaltuuston puheenjohtajan Jarmo Hakasen johtama ehdollepanotoimikunta ehdottaa uudeksi puheenjohtajaksi OP-ryhmän ylimpään johtoon kuuluvaa, yhtiön vakuutustoimialasta vastaavaa johtajaa Olli Lehtilää.

Lehtilä valikoitui pääehdokkaaksi triosta, johon kuuluivat myös ex-kymmenottelija, tohtori Sami Itani sekä pitkäaikainen SUL-vaikuttaja, juristi Kimmo Oila. Kaksi viimeksi mainittua istuvat SUL:n hallituksessa.

Kyydistä ennen loppusuoraa pudonneet ehdokkaat eli entinen maratoonari, yritysjohtaja Niilo Kemppe sekä everstiluutnantti Jarkko Toivola ovat olleet kohtelustaan ihmeissään ja ilmaisseet sen myös julkisesti.

Käytännössä ehdollepanotoimikunnan ehdotus tarkoittaa, että Lehtilän valinta on perusteellisesti lobattu ja juntattu.

Maanantaina kriitikkokuoroon yhtyi myös kahdeksan liittovaltuuston läntisen alueen jäsentä, ja Ilta-Sanomien tietojen mukaan joukko kasvoi tiistain aikana.

Harmaakorvelle ja Hakaselle toimittamassaan, Ilta-Sanomien haltuunsa saamassa kirjeessä joukko vaatii, että liittovaltuuston kokoukseen lauantaina kutsutaan kaikki ehdollepanotoimikunnan esittämät puheenjohtajaehdokkaat prosessin tasa-arvoisuuden nimissä.

– Toivomus ei tarkoita kaikkia julkisuudessa olleita nimiä, vaan Oilaa, Itania ja Lehtilää, jotka ovat ehdollepanotoimikunnan esityksessä, kertoo allekirjoittajiin kuuluva Ari Pölkky.

”Prosessi ei ole mennyt putkeen”

Allekirjoittajista mielenkiintoisin nimi on uransa jatkoa pohtivan keihäänheittäjän Tero Pitkämäen mestarivalmentaja Hannu Kangas, joka istuu liittovaltuustossa Etelä-Pohjanmaan edustajana. Kaksikon yhteistyö on poikinut mm. MM-kullan, -hopean ja -pronssin, olympiapronssin sekä EM-hopean ja kaksi -pronssia.

– Prosessi ei ole mennyt putkeen. Jotta laiva ei ajaisi karille, toivomme nyt avoimuutta ja tasapuolisuutta ehdokkaiden välille. Lopputulemaa se ei välttämättä miksikään muuta. Meillä allekirjoittajilla ei myöskään ole yhteistä ehdokasta, ainoastaan yhteinen näkemys siitä, ettei prosessi ole täysin onnistunut, Keski-Suomea edustava liittovaltuutettu Esa Kaihlajärvi sanoi tiistaina.

Hänen mukaansa ehdokkaiden määrä on niin pieni, ettei kaikkien kuuleminen vielä kokouspaikalla ole kohtuuton toivomus. Urheiluliiton sääntöjen mukaan kokouksessa voi toki ehdottaa myös täysin uusia ehdokkaita.

Ehdollepanotoimikunnan puheenjohtaja Jarmo Hakanen sanoi, että aikoo keskustella toivomuksesta muiden ryhmän jäsenten kanssa.

– Toimikunta on liiton sääntöjen mukaan sekä koottu että täyttänyt mandaattinsa. Katsomme tehneemme perusteellista työtä ja pidämme Olli Lehtilää erinomaisena puheenjohtajakandidaattina sekä yleisurheiluihmisenä että siviiliammattinsa huipputaitajana. Kaikkia ehdokkaita haastateltiin prosessin aikana 35–40 minuuttia.

Myös Urheiluliiton hallitusjäseneksi on tulossa raskaan sarjan yritysnimi eli Fortumin toimitusjohtaja, ex-yleisurheilija Pekka Lundmark.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?