SUL:n puheenjohtajataistossa sivuraiteelle juntattu eversti lataa täyslaidallisen OP-ryhmän suuntaan – ”Paikka ostettiin” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

SUL:n puheenjohtajataistossa sivuraiteelle juntattu eversti lataa täyslaidallisen OP-ryhmän suuntaan – ”Paikka ostettiin”

OP-ryhmän johtotehtävissä toimiva Olli Lehtilä on vahva ehdokas SUL:n uudeksi puheenjohtajaksi.

Julkaistu: 9.11.2018 18:12

Jyväskyläläinen everstiluutnantti Jarkko Toivola kaipaa perinpohjaista keskustelua suomalaisen yleisurheilun tilasta.

Suomen urheiluliitolle valitaan uusi puheenjohtaja 17. marraskuuta. Kuusi vuotta liittoa johtanut Vesa Harmaakorpi jää sivuun toimikausien tullessa täyteen.

Puheenjohtajataistossa elettiin pitkään hiljaiseloa, mutta syksyllä tehtävään ilmoittautui useampi nimi. Jyväskylän Kenttäurheilijoissa pitkään valmentanut ja toiminut Jarkko Toivola ilmoittautui kisaan hyvissä ajoin elokuussa. Toivola työskentelee Ilmavoimien operaatiokeskuksen päällikkönä, joten valtakunnallisesti merkittävät johtotehtävät ovat hänelle arkipäivää.

SUL:n kesällä asettama ehdollepanotoimikunta ei lämmennyt Toivolan nousulle liiton johtoon, ja hänelle haettiin vastaehdokkaita kissojen ja koirien kanssa. Osaa pyydettiin, osa tarjoutui oma-aloitteisesti. Sopivaa henkilö haettaessa unohtui tärkein eli keskustelu suomalaisen yleisurheilun tilasta.

Keskustelu lajin tilasta jäi käymättä

Toivola lähetti torstaina julkisuuteen tiedotteen, jossa hän ilmaisi pettymyksensä puheenjohtajahakuprosessiin.

– Valitettavasti keskustelu suomalaisen yleisurheilun ja SUL ry:n nykytilasta jäi erittäin heikoksi, lähelle nollaa, Toivola kirjoittaa.

Hänen mielestään ehdollepanotoimikunta ei halunnut nostaa tärkeitä asioita julkiseen keskusteluun.

– Olisin odottanut ehdollepanotoimikunnalta aktiivisempaa otetta keskustelun ylläpitäjänä muun muassa paneelien muodossa. Lisäksi hyvin harva ehdokkaista kykeni tai halusi vastata kysymykseen "miten", joka on toimeenpanon kannalta oleellisin kysymys.

Toivola on seurannut lajia tarkasti vuosien ajan, joten hän tuntee rata- ja kenttäurheilun kipupisteet.

– Aika näyttää, miten suomalaisen yleisurheilun haasteista selvitään uuden puheenjohtajan johdolla – valmistautukaa pahimpaan, mutta toivokaa parasta, sillä vaadittavista päätöksistä ei kerätä ”mukavan miehen mainetta”.

Itani toimi pelinappulana

Tiedotteessaan Toivola arvioi ”reippaaseen” tyyliin muita puheenjohtajakandidaatteja.

– Minulta pyydettiin eilen kannanottoa jonkin potentiaalisen ehdokkaan puolesta. Sitä en tee, mutta voin antaa kokeneen miehen arvion muista ehdokkaista.

Ensimmäiseksi Toivolan ristituleen joutuu osuuspankkimies Olli Lehtilä, jonka valintaa Harmaakorven seuraajaksi pidetään lähes varmana. Toivola näkee Lehtilän valinnassa ison imago-ongelman.

– Häntä rasittaa OP-ryhmän tulo SUL:n lähes ainoaksi isoksi sponsoriksi. Väkisin tulee sellainen kuva, että puheenjohtajan paikka ostettiin tällä sopimuksella. Se on huono asia yleisurheilun julkisuuskuvan kannalta.

Jyväskylän Kenttäurheilijoissa kannuksensa luonut ex-kymmenottelija Sami Itani ilmaantui hieman yllättäen mukaan puheenjohtajakisaan.

– Itani on johtajana kokematon ja kenttäkokemus seuratyöstä puuttuu täysin. Muu kokemattomuus tuli esille, kun ehdollepanotoimikunta vaihtoi kärkiehdokasta Sami Itanista Olli Lehtilään, kuuluu Toivolan arvio.

Sami Itani oli aktiivivuosinaan kelpo kymmenottelija.

Hänen mukaansa Itani ei osannut ”lukea peliä”.

– Kokenut kaveri olisi kyennyt katsomaan ”kahden siirron päähän” ja olisi ymmärtänyt, että ”ehdollepanotoimikunta ei ole minusta nyt ihan oikeasti tekemässä puheenjohtajaa, vaan minun ehdokkuudella on jokin toinen tarkoitus”.

Toivolan mielestä Itani pyydettiin mukaan, jotta nuori haastaja veisi tukijoita toiselta JKU-taustaiselta ehdokkaalta eli häneltä.

Kemppe saa kehuja

Espoolainen Kimmo Oila on istunut SUL: hallituksessa, ja on ollut järjestelemässä suurta kohua herättänyttä Otahallin myyntiä Espoon kaupungille.

– Hän kantaa suurimman vastuun Otahallin myynnistä reiluun alihintaan, sillä hän edusti asiassa SUL:n hallituksen suurinta asiantuntemusta. EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA puheenjohtajaksi, Toivola kirjoittaa kissan kokoisilla kirjaimilla.

Yhdestä ehdokkaasta Toivolalla on hyvä käsitys. Kyseessä on oululainen ex-maratoonari (Suomen mestari vuodelta 1982) Niilo Kemppe, joka työskentelee SOL Henkilöstöpalvelut Oy:n asiakkuusjohtajana.

– Hänestä saisimme erinomaisen puheenjohtajan, mutta ehdollepanotoimikunta kohteli häntä erittäin tahdittomasti, Toivola sivaltaa ehdokkaita kartoittanutta ryhmää.

Hallitus täynnä helsinkiläisiä

Keski-Suomessa vaikuttava Toivola ei ole tyytyväinen henkilögalleriaan, jota ehdollepanotoimikunta esittää tulevaan hallitukseen.

– SUL:n hallituksen kokoonpanoksi ehdollepanotoimikunta on esittämässä hyvin Helsinki-keskeistä kokoonpanoa. Jokainen meistä tietää, että yleisurheilu ei voi kovin hyvin pääkaupunkiseudulla. Lisäksi hallituksesta on muodostumassa monilla yhteiskunnan osa-alueilla menestyneiden ihmisten keskustelukerho, joista harvoilla on kosketuspintaa yleisurheilukentän harmaaseen arkeen.

Lopuksi Toivola ilmoittaa jatkavansa työtään yleisurheilun parissa JKU:n valmentajana ja aktiivisena seuratoimijana.

– Lisäksi nautin palkkatyöni kymmenestä viimeisestä kuukaudesta Ilmavoimien operaatiokeskuksen päällikkönä. Siinä tehtävässä olen Suomen valtakunnan olemassa olon kannalta ihan perimmäisten kysymysten äärellä – olen vastuussa isoista asioista vuoden jokaisena minuuttina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?