Yleisurheilu

Yleisurheilukauden tähti Topi Raitanen kiristää treeniruuvia – ”Kestävyyslajissa ei ole oikoteitä”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Viime kesän estesankari Topi Raitanen lähtee melkoiselle maailmankiertueelle etsimään huippukuntoa.
Estejuoksija Topi Raitanen oli yksi harvoista suomalaisonnistujista Berliinin EM-kisoissa viime kesänä. Hän juoksi alkuerässä uuden ennätysaikansa 8.28,48 ja rynni finaaliin eränsä voittajana. Finaalissa Raitanen juoksi kahdeksanneksi.

Hänen hieno kautensa sai kruunun Ruotsi-ottelun päätöslajissa 1 500 metrillä, jossa Raitanen puristi loppukirissä ykköseksi ja vei Suomen miehet yllätysvoittoon maaottelussa.

22-vuotiaan Raitasen suoritus hullaannutti suomalaisen yleisurheilukansan sekä Ratinan stadionilla että kotikatsomoissa.

Silti Raitanen sanoo, että läpimurtokausi ei ole muuttanut mitään hänen elämässään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ihan sama tallaaja olen kuin ennenkin, vaikka totta kai viime kaudesta jäi hienoja muistoja.

– Olemme valmentajani Janne Ukonmaanahon kanssa vielä alkutaipaleella meidän matkalla, tähtäimet ovat useiden vuosien päässä, Raitanen sanoi hiljattain Olympiakomitean ja lääkärikeskus Aavan yhteistyösopimuksen julkistamistilaisuudessa Helsingissä.


Raitanen näkee, että hänellä on vielä paljon kehitettävää. Työtä on edessä vuosia.

– Kestävyyslajissa ei ole oikoteitä. Tämä on vasta toinen talvi, kun yleisurheilu on päälajini, Raitanen sanoo.

Kehitystä juoksija hakee lisäämällä korkean paikan harjoittelua. Ukonmaanaho kertoo, että viime harjoituskaudella Raitanen oli kolmella korkean paikan leirillä. Tulevalla kaudella urheilija lähtee vuorille vielä kahdesti kesän aikana.

– Tällöin vuorokausimäärä alkaa olla jo aika kova. Pääsemme kansainväliselle tasolle. Näin suunnataan kohti Tokiota, moninkertainen estejuoksun SM-kultamitalisti Ukonmaanaho, 34, kertoo.


Tokion kesäolympialaiset järjestetään vuonna 2020. Raitanen aikoo tehdä ensi kaudella ikään kuin valmistautumissimulaation Japaniin.

– Tokion kisat ovat elokuun alussa. Nyt pidän todennäköisesti yhden korkean paikan leirin heinäkuun alussa ja sen jälkeen kilpailen useasti.

– Tämän jälkeen mennään takaisin perusharjoitteluun ja tehdään uusi kuntopiikki lokakuulle, jolloin Dohan MM-kisat ovat, Raitanen selvittää.

Luvassa on siis hurjasti reissaamista marraskuun alusta lähtien. Raitanen on uhrauksiin valmis.

– Kyllähän tämä vaatii minulta ja läheisiltäni joustamista, mutta onneksi minulla on hyvä taustatiimi. Olen saanut tehdä itselleni urheilusta ammatin, johon nyt heittäydyn täysillä.

– Haluan tehdä tätä enkä koe sitä minään haasteena. Leirivuorokausia ja kilpailureissuja tulee totta kai paljon, mutta ne kuuluvat tähän työhön ja tykkään siitä, Raitanen sanoo.


Ensi kaudella Raitanen tavoittelee reilua parannusta ennätykseensä.

– 8.23–8.25:n tuntumaan, jos terveenä pysyn. Tänä vuonna tuntui, että ehkä muutama sekunti jäi jo varaa parempaan, mutta radalla ne pitää juosta. Kello kertoo, miten kovaa on juostu. Jokainen sekunti tästä eteenpäin on tiukemmassa, mutta en näe, että tuo aika on mikään mahdottomuus.

Päättyneellä kaudella Raitanen löi vetoa siitä, että kasvattaa viiksiä siihen asti, kunnes alittaa 3 000 metrin esteillä 8.30:n rajan. Pensselit saivat kyytiä Berliinissä.

Nyt näyttäisi siltä, että sinulla on taas haituvia ylähuulen päällä. Oletko kasvattamassa uusia viiksiä?

– En vielä, mutta katsotaan mitä keksitään ensi kesälle, Raitanen vastaa.

– Noi on jo kahden kuukauden kasvatuksen tulos, valmentaja Ukonmaanaho kuittaa suojatilleen.

– No, jos ensi kesään jatkaisi, niin ne olisi voimissaan, Raitanen sanoo ja nauraa päälle.

Suunnistus jää vähemmälle

Raitanen on yleisurheilun lisäksi menestynyt myös suunnistuksessa. Hän voitti muun muassa nuorten MM-viestikultaa vuonna 2015.

Tämän vuoden lokakuussa Raitanen ankkuroi Helsingin Suunnistajat kolmanneksi Ruotsissa juostussa perinteisessä 25-mannassa.


Tulevaisuudessa Raitasta tullaan kuitenkin näkemään entistä vähemmän rasteilla.

– Ensi vuonna juoksen Jukolan viestin ja se on siinä. Todennäköisesti minulle ei tule yhtään suunnistuskisaa sen jälkeen Tokioon asti, Raitanen sanoo.

Urheilun ohella Raitanen opiskelee markkinointia Perho Liiketalousoppilaitoksessa, jossa on urheilijoille suunnattuja opintolinjoja.

Raitanen kuuli paikasta ikään kuin perhepiirissä. Hänen managerinsa Erkki Alaja on Perhon koulutuspäällikön Tuuli Merikosken puoliso.

– Opinnot on pystytty räätälöimään hienosti niin, että teen paljon asioita omien yhteistyökumppaneideni kautta. Koulussa läsnäoloa on hyvin vähän, joten ei tule kiirettä ja painetta.

Topi Raitanen

Syntynyt: 7.2.1996

Pituus/paino: 185 cm/76 kg

Seurat: Helsingin Kisa-Veikot (yleisurheilu) ja Helsingin Suunnistajat (suunnistus)

Saavutuksia: 2 SM-kultaa 3 000 metrin estejuoksussa. Berliinin EM-kisojen 8:s sija. Nuorten MM-viestikulta suunnistuksessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt